Αρχική » Συνελήφθη συνεργάτης του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD ως Κινέζος πράκτορας

Συνελήφθη συνεργάτης του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD ως Κινέζος πράκτορας

από Άρδην - Ρήξη

Ο Μαξιμίλιαν Κρα

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AFD και τις σχέσεις στελεχών του με τις ρωσικές και κινεζικές αρχές. Α.-Ρ.

Σύμφωνα με έρευνα της ZEIT, ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε στη σύλληψη ενός συνεργάτη του πολιτικού του AfD Μαξιμίλιαν Κρα. Είναι ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Των Κρίστιαν Φουκς, Άστριντ Γκάισλερ, Χόλγκερ Σταρκ, Μάρτιν Στάινχαγκεν και Σάσα Βενόρ (δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Die Zeit στις 23.04.2024)

Ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης και επί χρόνια συνεργάτης του Μαξιμίλιαν Κρα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD, συνελήφθη προσωρινά το βράδυ της Τρίτης ως ύποπτος για κατασκοπεία. Σύμφωνα με τη ZEIT, η σύλληψη έγινε στη Δρέσδη.

Ο κατηγορούμενος είναι ο 43χρονος κινεζικής καταγωγής Τζιαν Γκ.  Κατηγορείται ότι ενήργησε ως πράκτορας ξένης μυστικής υπηρεσίας σε μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Υπάρχουν έντονες υποψίες εναντίον του Τζιαν Γκ. ότι ήταν επί χρόνια κατάσκοπος των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ZEIT, ο Γκ. διαθέτει πλέον τη γερμανική υπηκοότητα και αρχικά εργάστηκε ως επιχειρηματίας μετά τις σπουδές του στη Γερμανία. Όταν ο Μαξιμίλιαν Κρα εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο το 2019, ενέταξε τον Γκ. στην ομάδα του στις Βρυξέλλες ως συνεργάτη του. Λίγο καιρό αργότερα, ο Γκ. συνόδευσε τον πολιτικό του AfD σε ένα ταξίδι του στην Κίνα. Λέγεται ότι από τότε, το αργότερο, εργάζεται για τις αρχές του Πεκίνου.

Οι επιθεωρητές κατηγορούν τον Γκ. ότι κατασκοπεύει την κινεζική αντιπολίτευση που βρίσκεται εξόριστη στη Γερμανία. Λέγεται ότι συμμετείχε σε ομάδες της αντιπολίτευσης με διάφορες ιδιότητες και συνέλεγε πληροφορίες για Κινέζους αντιφρονούντες. Τις πληροφορίες αυτές τις μετέφερε στην Κίνα, σε ένα είδος ηγετικού αξιωματούχου. Τον Ιανουάριο του 2024, ο κατηγορούμενος μετέφερε κατ’ επανάληψη πληροφορίες σχετικά με συνομιλίες και αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στον εντολέα του στην υπηρεσία πληροφοριών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Τζιαν Γκ. είχε αυτοπροσφερθεί ως πληροφοριοδότης στις γερμανικές αρχές πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια. Ωστόσο, γρήγορα δημιουργήθηκαν υποψίες εναντίον του ότι το έκανε για τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και μιλούσε υπέρ της ένταξης της Ταϊβάν στην Κίνα, για παράδειγμα, αλλά ήταν επίσης ενεργός σε διάφορες εξόριστες κινεζικές ομάδες που ασκούσαν ανοιχτή κριτική στην κινεζική κυβέρνηση. Λέγεται ότι προσπάθησε να εντοπίσει ονομαστικά τους ακτιβιστές του λεγόμενου κινήματος των λευκών φύλλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά του κινεζικού καθεστώτος με λευκά σεντόνια, αλλά ως επί το πλείστον δρουν ανώνυμα. Σε μία από τις ομάδες, ο Γκ. διετέλεσε ακόμη και γενικός γραμματέας – και έτσι είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στο εσωτερικό της οργάνωσης. Εκτός από την εργασία του στο Ευρωκοινοβούλιο , ο Γκ. ζει με τη σύζυγό του και την οικογένειά του στη Δρέσδη.

Ο –πρώην δικηγόρος- Κρα ισχυρίζεται επίσης ότι εκεί ήταν που τον συνάντησε. Ο κινεζικής καταγωγής άνδρας ήταν τότε ακόμη μέλος του SPD. Τότε του προσέφερε μια θέση εργασίας ως σύμβουλο του το 2019. Ο Τζ. είναι αποδεδειγμένα ειδικός στο διεθνές εμπόριο και βοηθά, για παράδειγμα, με τις επαφές με τον Κινέζο εμπορικό ακόλουθο στις Βρυξέλλες. Ο Τζ. ακύρωσε έκτοτε την ιδιότητα του ως μέλους του SPD και σύμφωνα με τον Κρα φέρεται να έχει προσχωρήσει στο AfD. Ο Γκ. ήταν πάντοτε επιφυλακτικός δημοσίως. Άφησε αναπάντητες τις ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική του ζωή. «Δεν είμαι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ως εκ τούτου δεν απαντώ φυσικά σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική μου ζωή», έγραψε στην DIE ZEIT.

Η σύλληψη ήταν το αποτέλεσμα πληροφόρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Μετάφραση: Αναστάσης Μπαλτατζής

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ