Αρχική » Κύπρος, ώρα μηδέν

Κύπρος, ώρα μηδέν

από Άρδην - Ρήξη

του Γ. Καραμπελιά, από το Άρδην τ. 72, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008

Η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο και η Συμπαράταξη Αγώνα Κύπρου, που στο παρελθόν είχαν στηρίξει το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν και την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ακριβώς γιατί τον θεωρούσαν εγγύηση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού, νιώθουν ιδιαίτερη ανησυχία για ένα σύνολο από εξελίξεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα σε σχέση με το πρώτιστο εθνικό μας θέμα, εκείνο της Κύπρου. Αυτή μας η ανησυχία συνδέεται κατ΄ αρχήν με τις συνομιλίες, που τουλάχιστον από την πλευρά των Τούρκων έχουν τοποθετηθεί σε μία βάση αναγνώρισης ουσιαστικά του ψευδοκράτους και της παρουσίας των εποίκων στο νησί και προωθούν εκ νέου μια λύση που αποδέχεται τη βασική φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν, δηλαδή την ουσιαστική κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση της λογικής των δύο ισοτίμων κοινοτήτων κρατών, αναγνωρίζοντας έτσι και θεσμοποιώντας τα τελεσμένα της τουρκικής κατοχής.
Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε στη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Αγγλίας και της Τουρκίας και θα απομάκρυνε οριστικά την Κύπρο από την Ελλάδα. Την ανησυχία μας εξάλλου επιτείνει ένα σύνολο από ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, που κατατείνουν στην αποεθνικοποίηση της ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού και στην προώθηση μιας πλαστής νεο-κυπριακής ταυτότητας, που θα ενίσχυε αντικειμενικά τη λογική ενός νέου μορφώματος εξαρτώμενου από τον αγγλο-τουρκικό επεκτατισμό.
Παράλληλα ανησυχούμε και για τη στάση της ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας, των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ και της διανόησης, που συστηματικά υποβαθμίζουν το ζήτημα της Κύπρου, απομακρύνοντάς μας όλο και πιο πολύ από την παλαιά συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου ή το κοινό αμυντικό δόγμα και αφήνοντας την Κύπρο απροστάτευτη, γεγονός που οδηγεί σε μια συνολική επιδείνωση των εθνικών μας θεμάτων.
Και όλα αυτά, παρ’ όλο που τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με την επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα, την αποδυνάμωση του αγγλοαμερικανικού –ακόμα και με τη νέα αμερικανική ηγεσία– καθώς και η παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικότερα τους Τούρκους, θα αποτελούσαν παράγοντα αισιοδοξίας και ανάληψης πρωτοβουλιών από θέση ισχύος.
Και όμως η Κύπρος για άλλη μια φορά βρίσκεται στο σημείο μηδέν και θα πρέπει να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε η κοινή γνώμη και ο λαϊκός παράγοντας να παρέμβουν αποφασιστικά στα τεκταινόμενα για να μη βρεθούμε και πάλι, όπως έγινε με το Σχέδιο Ανάν, κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο. Και κάποτε οι Μήδοι μπορεί και να περάσουν.
Για να μην περάσουν λοιπόν οι Μήδοι, από την πλευρά και στα μέτρα των δυνάμεών μας, οργανώνουμε σήμερα αυτή την πρώτη δημόσια συζήτηση με ομιλητές τον Βάσο Λυσσαρίδη, διαχρονική έκφραση του αγωνιζόμενου ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο και αταλάντευτο υποστηρικτή της γραμμής της Αντίστασης, τον Γεράσιμο Αρσένη, έναν από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τη συμπαράταξη Ελλάδας-Κύπρου και υπήρξε από τους πρωτεργάτες του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου ενώ αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Ανάν, τον Αντρέα Αγγελίδη, πρώην Γ.Γ. του ΔΗΚΟ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη Βουλή της Κύπρου, συνεπή υποστηρικτή πριν και μετά το Σχέδιο Ανάν μιας υπερήφανης εθνικής γραμμής, και τέλος τον Άριστο Μιχαηλίδη, έναν δημοσιογράφο που τιμά το λειτούργημά του και βέβαια δεν βρέθηκε ποτέ στους καταλόγους των ευεργετηθέντων ναινέκων των ξένων πρεσβειών και των ιδρυμάτων.

Όχι στα τετελεσμένα της Κατοχής
Αυτοδιάθεση για τον κυπριακό λαό

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ