Αρχική » Πυροβολούν την ίδια τους τη χώρα, ασύγγνωστα και τραγικά

Πυροβολούν την ίδια τους τη χώρα, ασύγγνωστα και τραγικά

από Γιώργος Καραμπελιάς
Οι δύο πλευρές που συναντιόνται

Του Γιώργου Καραμπελιά

Η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται ακόμα με τον πλέον δραματικό τρόπο και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν ακόμα τη ζωή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη – μέχρι τις 10 Μαΐου, η πανδημία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280.693 ανθρώπους–, και είναι ακόμα άγνωστο πού και πότε πρόκειται να σταματήσει.

Και όμως, την ίδια στιγμή, εξελίσσεται μία αποκαλυπτική και ταυτόχρονα πρωτοφανής απόπειρα να χαρακτηριστεί αυτή η κρίση ως κάτι ασήμαντο και να αντιμετωπιστεί ως μία απλή γρίπη, που έχει μεν κάποιες θανάσιμες και θανατηφόρες επιπτώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έναν κίνδυνο που θα έπρεπε να μας εμβάλει σε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ώστε να ανατρέψει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, να περικόψει δραματικά το εισόδημά μας και προπαντός να μεταβάλει το μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς μας.

Και το πιο παράδοξο –τουλάχιστον φαινομενικά– είναι ότι, γύρω από αυτή την αντίληψη, συνασπίζονται οι πιο διαφορετικές και αντίπαλες πολιτικές, ιδεολογικές, ακόμα και κοινωνικές ομάδες. Είναι γνωστή, ήδη από την αρχή της πανδημίας, η προσπάθεια πολιτικών όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόναλντ Τράμπ ή ο Μπολσονάρο να υποβαθμίσουν τη σημασία της, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς να προτείνουν τη λογική της “ανοσίας της αγέλης” έτσι ώστε να μη διαταραχτεί η οικονομική ζωή των χωρών τους.

Στην ίδια κατεύθυνση και η πολιτική χωρών όπως της σοσιαλδημοκρατικής Σουηδίας που ακολούθησε το ανάλογο μοντέλο με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η λογική του οικονομικού φιλελευθερισμού στηρίζεται στην ανάλγητη αλλά θεωρητικώς «ρεαλιστική εκτίμηση» πως μια και ο κορωνοϊός πλήττει κατ’ εξοχήν τον μη ενεργό πληθυσμό, θα ήταν δυνατή μία πολιτική ελάχιστων περιορισμών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη οικονομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού μετά το 1929. Εντούτοις, μία τέτοια λογική θα μπορούσε να πρυτανεύσει πριν από 100 χρόνια, πριν από το κοινωνικό κράτος και τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όπως όντως είχε συμβεί με την ισπανική γρίπη, όταν οι άνθρωποι πέθαιναν κατά χιλιάδες στους δρόμους και στα σπίτια τους. Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό και η λεγόμενη “στρατηγική της αγέλης” θα ήταν ανέφικτη, διότι τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του κορωνοϊού θα τίναζαν στον αέρα τα συστήματα υγείας. Κατά συνέπεια, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καραντίνα κατέστησαν αναπόφευκτες ακόμα και για εκείνους που θα ήθελαν να την αποφύγουν.

Χρειάζεται όμως περισσότερη προσπάθεια για να κατανοήσουμε το φαινόμενο συχνά ανορθολογικών αντιδράσεων εναντίον των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που διαπερνούν, κάθετα και οριζόντια, διαφορετικά, και φαινομενικά αντίπαλα, ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα. Και σε αυτούς περιλαμβάνονται μερικοί από τους πλέον «ορκισμένους εχθρούς» της παγκοσμιοποίησης, στα δεξιά και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Μέσα από την ανωνυμία και την εύκολη λογοκοπία του διαδικτύου, όπου διακινούνται οι πιο ακραίες συνωμοσιολογικές αντιλήψεις, μέχρι τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, το ίδιο φαινόμενο εξελίσσεται και στην Ελλάδα τείνοντας να προσλάβει μορφή χιονοστιβάδας.

Οι αντικαπιταλιστές της Αριστεράς

Οι αλληλέγγυοι αντικαπιταλιστές και αντιπαγκοσμιοποιητές της Αριστεράς προπαγανδίζουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ, πως τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της καραντίνας αποτελούν ένα «κόλπο» των κυβερνήσεων,-και στην Ελλάδα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη-, για να προωθήσουν το κατασταλτικό κράτος και τη «λιτότητα» που επιθυμούν. Και δεν ενοχλούνται καθόλου που βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τον Τραμπ ή τον Μπολσονάρο, ούτε για το εάν την προσωπική «ελευθερία» τους θα μπορούσαν να την πληρώσουν, ίσως ακόμα και με τη ζωή τους, οι συνάνθρωποί τους, ακόμα και οι ίδιοι οι πατεράδες τους. Αρκεί να υπονομευθεί «η επιτυχία της κυβέρνησης και του Τσιόδρα» και προπαντός να αποφευχθεί η όποια εθνοκεντρική μετεξέλιξη.

Γι’ αυτό εξάλλου ο πραγματικός ενορχηστρωτής αυτής της ιστορίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες του στον αριστερίστικο και τον αναρχικό χώρο. Ξαφνικά, το Ντοκουμέντο, η Εφημερίδα των Συντακτών, ακόμα και η Αυγή, καταγγέλλουν τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας τις αγκαμπενικές ηλιθιότητες και συνθήματα του τύπου «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» και άλλα κούφια παρόμοια.

Βέβαια, δεν εκπλησσόμαστε. Όπως μας το έχουν καταδείξει δεκάδες ή εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, μπορούν να προωθούν την πιο καταστρεπτική και την πιο ανάλγητη πολιτική αρκεί αυτή να αποδώσει μικροκέρδη στη μίζερη πολιτική τους και προπαντός να μην απειλεί την πραγματική τροφό τους, την παγκοσμιοποίηση. Την «αλληλεγγύη» τους γνωρίζουν να την ασκούν μόνο απέναντι στους μετανάστες και τις όποιες πραγματικές ή φανταστικές μειονότητες, καθώς μισούν βαθύτατα τους «ελληναράδες», δηλαδή τον ελληνικό λαό. Και γίνονται τόσο πιο λυσσαλέοι όσο, με αφετηρία το Μακεδονικό και την αντίδραση του ελληνικού λαού στον Έβρο, νιώθουν πως, σταδιακώς, οι Έλληνες προσανατολίζονται προς μια εθνοκεντρική συσπείρωση.

Έτσι και τη συλλογική και αυτοπειθαρχημένη στάση των Ελλήνων απέναντι στην επιδημία την καταχωρούν, και δικαίως, σε μία στάση πατριωτική, ενίσχυσης της εθνικής συνοχής, την οποία και θεωρούν καταστροφική για την πολιτική τους μακροημέρευση.

Νεαροί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή
Φώτογραφία από την Αγία Παρασκευή

Εξάλλου, η επιτυχία των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ελλάδα αποτελεί ένα στοιχείο αναβάθμισης της χώρας στη διεθνή σκηνή που της προσδίδει μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία, την οποία τόσο πολύ χρειαζόμαστε, ένας ακόμα λόγος για να αυξάνεται η ανίσχυρη λύσσα τους. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι, εξαιτίας ακριβώς αυτής της επιτυχίας, η επιδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης στην Ελλάδα, νιώθουν πιο άνετα να καταγγέλλουν την κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, τώρα που πέρασε ο πρώτος φόβος. Είναι χαρακτηριστική η προκήρυξη που κυκλοφόρησαν μέλη της Ανταρσύας, αντιεξουσιαστές και Συριζαίοι στην Αγία Παρασκευή, στην πρώτη οργανωμένη μαζική «κινητοποίηση» ενάντια στην καταστολή του κορωνοϊού. Διαβάζουμε:

«Χτες το βράδυ (Τρίτη 4/5), στην Αγ. Παρασκευή, έγινε ξεκάθαρο ότι πίσω από τα “μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας” κρύβονται οι αιώνιοι ευσεβείς πόθοι όσων κυβερνάνε για την ολοκληρωτική καθυπόταξη και τον πλήρη έλεγχο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Μετά από έναν μήνα απαγορεύσεων άρχισαν ξανά αρκετοί άνθρωποι της πόλης να κάνουν πράξη τη δικιά τους κανονικότητα. Ενάντια στον φόβο και τον περιορισμό όλων των προηγούμενων ημερών, βγήκαν αυθόρμητα στη γειτονιά τους για να ξαναζήσουν “ελεύθερα”».

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, 06/05/2020 https://athens.indymedia.org/post/1604970/

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

Προφανώς δε, από αυτή την «ελευθεριακή» εξέγερση που εκδηλώνεται κατ’ εξοχήν στις πλατείες, δεν μπορούσαν να λείψουν και οι λοιπές διαστάσεις του «κινήματος». Έτσι, σε αφίσα φεμινιστριών της Νίκαιας, κολλημένη πάνω στη γνωστή αφίσα «Μένουμε σπίτι», διαβάζουμε: «Το σπίτι για κάποιες δεν είναι ασφαλές. Είμαστε εδώ και είμαστε πολλές. Χειμώνα καλοκαίρι κλωτσιές σε σεξιστές». Ένας ακόμα λόγος για να καταργηθεί το «Μένουμε στο σπίτι»: 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1-1.png
«Αφισάκια ενάντια στον ιό της πατριαρχίας που κολλιούνται στις γειτονιές της Νίκαιας
https://athens.indymedia.org/post/1604965/

Εξάλλου, το μίσος για τους «Ελληναράδες» αποτυπώνεται με ενάργεια στα περιβόητα συνθήματα των Antifa, «Κλωτσιές στους γιατρούς» ή «Σκατά στον Έλληνα εργάτη».

Η πατριωτική συνωμοσιολογία

Αν όμως έχουμε μάθει πλέον ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από τη δήθεν δικαιωματιστική και «αλληλέγγυα» Αριστερά, δυστυχώς δεν πάνε πίσω πολλοί από όσους υποτίθεται πως βρίσκονται στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος. Οι επιθέσεις, από τον λεγόμενο πατριωτικό, κυρίως ακροδεξιό, χώρο, ενάντια στον Τσιόδρα, τον Μητσοτάκη και τον… κορωνοϊό συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται εκείνες των Αντίφα και των πιο εθνομηδενιστικών κύκλων. Αρκεί κανείς να περιηγηθεί το διαδίκτυο για να συναντήσει ακραίες συνωμοσιολογικές θεωρίες, αντλημένες από το οπλοστάσιο των οπαδών του Τραμπ. Ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε στα εργαστήρια για να υποτάξει τους «ατίθασους» Έλληνες (!)· τα στοιχεία των θανάτων είναι ψεύτικα ή παραφουσκωμένα για να δικαιολογούν τα μέτρα περιορισμού, κ.ο.κ.

Και όλα αυτά σε απόλυτη σύγκρουση με την πραγματικότητα η οποία έχει καταδείξει πως οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Και όχι μόνο ο Ερντογάν ή το ιρανικό καθεστώς αλλά και όλα τα υποτιθέμενα δημοκρατικά καθεστώτα. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Economist της 9ης Μαΐου 2020, για μία περίοδο 40 ημερών, από την 14η Μαρτίου έως την 24η Απριλίου, ενώ οι δηλωθέντες θάνατοι από την επιδημία έφθαναν τα 22.780 άτομα, οι νεκροί ξεπερνούσαν τις 42.140, δηλαδή είχε δηλωθεί μόλις το 54% των πραγματικών θανάτων. Στην Ολλανδία επίσης, για μία περίοδο 40 ημερών, από τις 16 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 8.800, οι δηλωθέντες θάνατοι ανέρχονταν σε 4.460 άτομα, δηλαδή είχε δηλωθεί μόλις το 51% των πραγματικών θυμάτων (Economist, 9/05/2020, σ. 18).

Κάνοντας το άσπρο μαύρο, όλοι αυτοί οι κύκλοι, με επικεφαλής τον Βελόπουλο, κάνουν ό,τι μπορούν για να συκοφαντήσουν και να δαιμονοποιήσουν τους γιατρούς, τον Τσιόδρα και την… πραγματικότητα του κορωνοϊού. Και δυστυχώς, βρίσκουν ανταπόκριση και σε ένα τμήμα ενίοτε σημαντικό του ορθόδοξου και του μοναστικού χώρου που, ξεκινώντας από μια δίκαιη κριτική της στάσης της ιεραρχίας και της κυβέρνησης για το ζήτημα των θρησκευτικών τελετών (βλέπε τη σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Άρδην), έφθασαν σε μία λογική άρνησης ακόμα και της ίδιας της πραγματικότητας του ιού και της ανάγκης του εμβολιασμού. Διαβάζουμε έναν ιδιαίτερα επιδραστικό και σεβάσμιο μοναχό, όπως ο Γέροντας Ευθύμιος, να χρησιμοποιεί ανάλογα επιχειρήματα με εκείνα των αναρχικών και των δεξιών συνωμοσιολόγων:

«Πιό πολύ ὑποφέρουν οἱ ἄνθρωποι ἀπό τόν φόβο, τόν πανικό καί τόν ἀκούσιο ἐγκλεισμό, παρά ἀπό τόν ἰό… Κορυφαῖοι γιατροί καί ἐπιστήμονες ἐπισημαίνουν ὅτι αὐτά πού γίνονται εἶναι τέστ πειθαρχίας γιά νά χειραγωγοῦν τούς ἀνθρώπους ἐκεῖ πού θέλουν… Ἀπό πολλούς ἀναμένεται ἐναγωνίως ἡ νίκη τοῦ κορονοϊοῦ μέ τήν ἐφεύρεση τοῦ ἐμβολίου, τό ὁποῖο θά εἶναι ὑποχρεωτικό γιά ὅλους. Ἐμεῖς ἀρνούμαστε νά κάνωμε τό ἐμβόλιο. Ἄν δέν φυλάξη ὁ Θεός, τί μποροῦν νά κάνουν τά ἐμβόλια καί τά φάρμακα;»

Ἱερομόναχος Εὐθύμιος, Καλύβη Ἀναστάσεως – Καψάλα Ἅγιον Ὄρος «Κύριε, σῶσον λαόν απεγνωσμένον», (308.309 εμφανίσεις του κειμένου στο διαδίκτυο, την περίοδο 01-14 /04/2020).

Πυροβολώντας τα πόδια μας

Όλες αυτές οι αντιδράσεις ενισχύονται ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο των αρχών του Μαΐου, καθώς ο φόβος για τον ίδιο και το άγνωστο που αντιπροσωπεύει μειώνεται και οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αναδεικνύονται όλο και πιο εφιαλτικές. Έτσι, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες βρίσκουν έδαφος στον φόβο ενός μεγάλου αριθμού επαγγελματιών και εργαζομένων, ιδιαίτερα της εστίασης και του τουρισμού, πως δεν θα κατορθώσουν να αντέξουν μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται. Φόβοι που μετατρέπονται σε πρόσφορο υπόστρωμα για να υποδεχτούν θετικά τις θεωρίες συνωμοσίας και να διεκδικήσουν μία γενικευμένη απόρριψη των όποιων περιοριστικών μέτρων. Πάνω στην αγωνία αυτών των ανθρώπων πατάνε οι κάθε λογής καλοθελητές και ψεκασμένοι για να δημιουργήσουν την απαραίτητη κοινωνική βάση και συναίνεση για τις απίστευτες θεωρίες τους. Και αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πέσουν για άλλη μία φορά στην παγίδα που τους έριξαν οι Συριζανέλ το 2015, για να τους οδηγήσουν στην καταστροφή. Γιατί είναι προφανές πως, εάν διαταραχθεί και ανατραπεί η θετική εικόνα για την Ελλάδα, οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Και τα μέτρα της αποστασιοποίησης κινδυνεύουν να επανέλθουν και δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα αναπλήρωσης, έστω μερικής, της χασούρας που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες. Διότι και εκείνος ο αριθμός τουριστών του εξωτερικού που σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα επειδή είναι ασφαλής θα σμικρυνθεί μέχρις εξαφανίσεως, ενώ και η ελληνική πελατεία των καταστημάτων εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων θα συρρικνωθεί. Οι συνωμοσιολόγοι και η αλλήθωρη νεολαία που παριστάνει με το αζημίωτο τον επαναστάτη, το εισόδημα των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων Ελλήνων απειλούν.

Οι ενορχηστρωτές

Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, μία σημαντική παράμετρος σε αυτό το ετερόκλητο κοινωνικό «κίνημα», που αρχίζει από τους φασίστες και φτάνει στην ακροαριστερά, είναι η άρνηση ενός τμήματος της «χρυσής νεολαίας» –εκείνης που έκαψε την Αθήνα το 2008– να αποδεχτεί οποιαδήποτε έννοια συλλογικής συνείδησης και πειθαρχίας και τον οποιοδήποτε περιορισμό στην παγκοσμιοποιημένη «ελευθερία» της.

Καθόλου τυχαία, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, πρόκειται για μια εθνομηδενιστική νεολαία που αρνείται κάθε συλλογική ταυτότητα. Έτσι εκλαμβάνει –και σωστά– τους περιορισμούς που επέβαλε η κρίση ως ένα στοιχείο που ενισχύει την εθνική συνοχή των Ελλήνων. Στα συνθήματα και τις απόψεις εκείνων που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις της «αντίστασης» θα διαπιστώσουμε πως συνδέουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό με την αντίσταση στην «ανθρωπιστική» εισβολή της Τουρκίας στον Έβρο. Διαβάζουμε έτσι στην ιστοσελίδα των Αντιεξουσιαστών σε αναλυτικό άρθρο του Β.Α., «Πώς να αποφύγετε τον Ιό της Κυριαρχίας; (Έβρος και Κορωνοϊός είναι πόλεμος κοινωνικός!)»:

Αυτή η μαζική παράκρουση είτε με τον Έβρο, είτε με τον κορωνοϊό δεν είναι τίποτα άλλο από στιγμές ολοκληρωτισμού… Και ενώ στην τεχνητή κρίση του Έβρου χρησιμοποιείται η ιδεολογία του έθνους, της οικογένειας και του χριστιανισμού (με λίγο Ευρώπη), στην τεχνητή κρίση του κορωνοϊού χρησιμοποιείται η κυρίαρχη ιδεολογία γύρω από την ουδετερότητα της τεχνοεπιστήμης και του κράτους – που νοιάζονται για όλους.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, βέβαια, ένας από τους πρώτους που εγκαινίασε αυτή την εκστρατεία υπήρξε ο γνωστός παρακοιμώμενος του Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, με το περιβόητο πλέον άρθρο του της 5ης Απριλίου στην Αυγή, υπό τον τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας»:

«Το είπε ο Τσιόδρας. Ακούσατε χθες, σήμερα, προχθές, τον Τσιόδρα. Άλλοι τρεις νεκροί, το ανακοίνωσε ο Τσιόδρας. Ευτυχώς που υπάρχει ο Τσιόδρας… Και η σκηνή των σκηνών, που συγκίνησε περισσότερο κι από θρήνους συγγενών. Ο Τσιόδρας να κλαίει βουβά επί του βήματος. Έσπασε ο Τσιόδρας, λύγισε ο Τσιόδρας, δάκρυσε ο Τσιόδρας, έκλαψε ο Τσιόδρας… Όπου και να ΜΗΝ πας, Τσιόδρα ακούς και βλέπεις. Πανδημία δίχως Τσιόδρα, σκορδαλιά χωρίς τα σκόρδα.

Υπάρχει βέβαια και ο Τσιόδρας ψάλλων… Δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους παραπεταμένους από το σύστημα, ούτε βέβαια –ύπαγε οπίσω μου– πρόσφυγες, Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους. Την κυβέρνηση της Δεξιάς εκπροσωπεί. Τον Μητσοτάκη εκπροσωπεί…. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραΐζει. Και το κάνει μια χαρά».

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της επίθεσης; Μα ακριβώς εκείνος ο άνθρωπος που συμβολίζει τις αντίθετες αξίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Παπαδημούληδες με τα καρότσια, τους Πολάκηδες και τους κάθε είδους συμπλεγματικούς: Επιστήμονας, αναγνωρισμένος μέσα και έξω από τη χώρα και όχι μπαρουφολόγος. Οικογενειάρχης με επτά παιδιά σε μία χώρα που καταρρέει δημογραφικά. Ορθόδοξος που ψάλλει στην εκκλησία… Τέλος, ένας άνθρωπος όντως πέρα και πάνω από Αριστερά και Δεξιά, ένας άνθρωπος σαν εκείνους που χρειάζεται η νέα Ελλάδα για να σηκωθεί από την παρακμή. Γι’ αυτό και όλοι οι ανάξιοι και αναξιοπρεπείς μισούν τόσο πολύ τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τι τους ενώνει;

Πώς λοιπόν να ερμηνεύσουμε αυτήν την, παράδοξη από πρώτη όψη, σύμπτωση ανάμεσα σε εθνομηδενιστές και ελληνοκεντρικούς πατριώτες; Ανάμεσα σε μπυροπότες και μπαφολάγνους διασκεδαστές των πλατειών και αντιεμβολιαστές φονταμενταλιστές; Και όλους κάτω από την μπαγκέτα του Καρτερού και του ΣΥΡΙΖΑ;

Και όμως, η ιστορία θα έπρεπε να μας είχε διδάξει. Ενάντια στον Βενιζέλο θα συνασπιστούν βασιλικοί και κομμουνιστές για να ενταφιάσουν τελεσίδικα το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας. Πιο πρόσφατα, στη διάρκεια του αντιμνημονιακού αγώνα, είδαμε το Καμμένο, τον Βαρουφάκη και τον Κατρούγκαλο να συναγωνίζονται, με την επίνευση των νταβατζήδων των καναλιών, για το πώς θα οδηγήσουν αυτό το κίνημα στα βράχια και στο μεγαλύτερο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας στην ιστορία της χώρας. Και μάλιστα με τα πιο “αγωνιστικά” συνθήματα της δραχμικής αυτεξουσιότητας και της κατάργησης των μνημονίων με έναν νόμο ή με ένα δημοψήφισμα.

Δεν αρκεί να επισημάνουμε πως κάποιοι από τους σημερινούς συνωμοσιολόγους ακολουθούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, τη στρατηγική των υπηρεσιών –και όχι μόνο της τουρκικής ΜΙΤ– που δεν θα ήθελαν καθόλου να ενισχύεται το κύρος της Ελλάδας σε αυτή την περίοδο. Όπως είχε συμβεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και κλίμακα στην εποχή των μνημονίων. Ούτε αρκούν οι νταβατζήδες των ΜΜΕ, που βλέπουν να μειώνεται η ισχύς τους, καθώς ενισχύεται η ανάγκη της εθνικής συνοχής και αντιμετωπίζουν μάλλον με αμφιθυμία αν όχι με δυσθυμία τη σύμπτωση έθνους και κράτους που επετεύχθη έστω και για λίγο στον Έβρο ή στην κρίση του κορωνοϊού.

Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει κάτι βαθύτερο σε αυτή την επαναλαμβανόμενη σύμπλευση που την είχαμε δει στο απόγειό της, στην περίπτωση του περιβόητου δημοψηφίσματος, όταν αναρχικοί, συριζαίοι, ορθόδοξοι φονταμενταλιστές και ακροδεξιοί πατριώτες θα παρασύρουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε μία δήθεν ανυποχώρητη αντίσταση που σε μία εβδομάδα θα μεταβληθεί στην πιο ρεζίλικη οπισθοχώρηση.

Μήπως λοιπόν, κατά βάθος, ένας μεγάλος αριθμός τους εμφορείται από την ίδια αντιπατριωτική, άναρχο-φιλελεύθερη ιδεολογία πίσω από τα όποια αντικαπιταλιστικά ή πατριωτικά επιχρίσματα; Μία ιδεολογία που δεν προτάσσει το εθνικό συμφέρον, απολύτως προφανές στην παρούσα περίπτωση, αλλά ιδιαίτερα μικροσυμφέροντα, ιδιαίτερες μικρo-ευαισθησίες, ιδιαίτερες εξαρτήσεις, ιδιαίτερες εμμονές; Γιατί ποιος δεν γνωρίζει κατά βάθος ότι salus populi suprema lex esto. Να θυμίσω πως, στη διάρκεια τον ταραγμένων αντιμνημονιακών χρονών, κάποιοι τονίζαμε πως το βασικότερο διαχρονικό πρόβλημα της χώρας είναι η τουρκική απειλή και με βάση αυτό πρέπει να κρίνονται όλα τα υπόλοιπα, όλες οι συμμαχίες, κοινωνικές και διεθνείς. Και όμως, ακόμα και επιφανείς “τουρκοφάγοι” του πατριωτικού χώρου, της Αριστεράς και της Δεξιάς, προέτασσαν άλλες παραμέτρους, αλλά προτάγματα, άλλες αυταπάτες, άλλες εξαρτήσεις, φανερές ή υπόγειες, άλλα νομίσματα και άλλα λιμάνια.

Έτσι και σήμερα, ενάντια στην προφανή πραγματικότητα, υποστηρίζουν πως εν τέλει η όλη ιστορία του κορωνοϊού δεν είναι παρά μια απόπειρα των κάθε λογής εξουσιαστών να επεκτείνουν τους μηχανισμούς ελέγχου πάνω στους πολίτες, ώστε να «περάσουν» όλα τα μέτρα που θα επιθυμούσαν, αβρόχοις ποσίν, καθώς οι πολίτες βρίσκονται σε παντελή σχεδόν αδυναμία να αντιδράσουν και, με αυτόν τον τρόπο, να οικοδομήσουν ένα περισσότερο αυταρχικό «πανοπτικό» και «νεοταξικό» κράτος.

 Και υπερθεματίζουν, εκ του ασφαλούς, -μια και η Ελλάδα, ακριβώς εξ αιτίας των μέτρων που ελήφθησαν, είναι η πλέον ασφαλής-, σε μια ανέξοδη συνωμοσιολογία, διεκδικώντας την «απελευθέρωση». Και όμως, αν είχε νοσήσει το 70% του πληθυσμού, για να αποκτήσουμε ανοσία, σύμφωνα με την «αγελαία» θεωρία του Μπόρις Τζόνσον, ακόμα και με το εξαιρετικά απίθανο ποσοστό του 0,1% θανατηφόρων κρουσμάτων, θα είχαμε 7.000 νεκρούς και με 1%, 70 χιλιάδες. Και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που θα είχε τινάξει στον αέρα το ασθενές σύστημα υγείας της χώρας. 

Αναζητώντας τη σύνθεση

Δυστυχώς, αυτός ο τρίτος δρόμος, που πάντα αναζητούσαμε, ανάμεσα στον εθελόδουλο και υποταγμένο θεσμικό καθωσπρεπισμό που κυβερνάει τη χώρα και τον δυστυχώς εξίσου εθελόδουλο «ψευδοαμφισβητησιακό» και ντεμέκ «πατριωτικό», που διαβουκολεί συστηματικά το λαϊκό σώμα, δεν έχει ακόμα αποκτήσει μια πολιτικά διακριτή υπόσταση. Έτσι, όλοι όσοι αναζητούσαν τη σύνθεση του πατριωτισμού με την ορθοκρισία ήταν υποχρεωμένοι να κινούνται σε μία no man’s land, πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στην ενσωμάτωση και στο περιθώριο. Και καθώς, σε όλη τη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο, και ακόμα περισσότερο στην ύστερη μεταπολίτευση του «εκσυγχρονισμού», μετά το 1990, το θεσμικό πεδίο είχε καταληφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τον εθνομηδενισμό και την εθελοδουλία, το λαϊκό σώμα ήταν καταδικασμένο να παραμένει στο περιθώριο και να διαβουκολείται από εξημμένες κεφαλές, ψεκασμένους, ανίκανους, που συχνά δεν εντάσσονταν στο «σύστημα» παρά μόνο γιατί ήταν ανίκανοι να το κάνουν. Έτσι, εκείνοι που αναζητούσαν αυτό τον άλλο δρόμο, θέλοντας ταυτόχρονα να μένουν δίπλα στο λαϊκό σώμα, ήταν καταδικασμένοι σε συμμαχίες και σε συνάφειες αταίριαστες, αντιφατικές και συχνά απελπιστικές.

Προφανώς, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το γεγονός ότι θα αντιδράσουν όλοι εκείνοι που, μέσα από την κρίση του κορωνοϊού, ένιωσαν να πλήττονται τα θεμέλια της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολάγνας λογικής. Και θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν αυτή την κρίση όχι ως κρίση του μοντέλου της άκρατης παγκοσμιοποίησης αλλά ως μία απλή «κρίση μετάβασης» προς έναν υπερ-τεχνολογικό θαυμαστό καινούργιο κόσμο, έναν κόσμο όπου πλέον δεν θα υπάρχουν αρρώστιες – ίσως ούτε καν και άνθρωπος με τον τρόπο που ξέρουμε σήμερα, ώστε να μπορεί να νοσήσει.

Όμως, για μία χώρα σαν την Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανές πως αυτή η κρίση ενισχύει την ταύτιση έθνους και κράτους, σε μία στιγμή που τη θέλουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο· ενισχύει την απόρριψη των όποιων νεοφιλελεύθερων φληναφημάτων και, όπως ορθά διέγνωσαν οι οξυδερκέστεροι των εθνομηδενιστών, εντάσσεται στην ίδια ακολουθία με την αντίσταση στην τουρκο-εισβολή στον Έβρο. Είναι προφανές πως αποδυναμώνει αποφασιστικά το παρασιτικό τουριστικό μοντέλο της χώρας και επαναφέρει τη συζήτηση στην επείγουσα ανάγκη μιας ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, αναιρεί εν τοις πράγμασι την ίδια την ιδεολογία των κυβερνώντων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μία νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά τη μνημονιακή λαίλαπα. Η μόνη εφικτή ανασυγκρότηση είναι η εθνοκρατική και οι όποιοι κυβερνώντες καλούνται, εκόντες ή άκοντες, να την υπηρετήσουν, παρά τις ίδιες τις απόψεις τους! Και αυτό το γεγονός, όπως η αντίδραση για τις Πρέσπες ή για το μεταναστευτικό, μας προσφέρει, μέσα στην παρακμή, την ελπίδα πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την ίδια την αλλαγή του ιδεολογικού και πολιτικού τοπίου της χώρας, πως επιτέλους αυτό το λεπτό τεντωμένο σκοινί θα αρχίσει να μεταβάλλεται στον κατευθυντήριο άξονα της νέας ιστορικής περιόδου. Γεγονός που θα επιτρέψει και στο λαϊκό σώμα να αρχίσει να απελευθερώνεται από τους κάθε είδους συνωμοσιολόγους, που μέχρι σήμερα τον έσερναν από τον Τσίπρα στον Καμμένο και από τον Βαρουφάκη στον Βελόπουλο, ή αντίθετα τον καταδίκαζαν στον μονόδρομο της διαχειριστικής επάρκειας του κατεστημένου. You don’t need a Weatherman to know which way the wind blows.

ΣΧΕΤΙΚΑ

27 ΣΧΟΛΙΑ

Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος 11 Μαΐου 2020 - 21:57

Καλὸ κουράγιο, κ. Καραμπελιά! Θαυμάζω τὴ δύναμη καὶ τὴν ἀντοχὴ σας! Ὅπως πάντα μιὰ κρυστάλλινη ἀνάλυση, μὲ διεισδυτικὲς παρατηρήσεις, ποὺ φτάνουν στὸν ἀληθινὸ πυρήνα τῆς παθογένειας καὶ τὸν ἀποκαλύπτουν. Γιὰ μιὰ ἀκόμα φορὰ ἡ χώρα θυσιάζεται στὸ βωμὸ τῶν ἰδεολογικῶν καὶ πολιτικῶν συμφερόντων. Δὲν λέω οἰκονομικῶν, διότι γιὰ τὰ πολὺ πραγματικὰ, βέβαια, οἰκονομικὰ συμφέροντα τοῦ λαοῦ, αὐτοὶ οἱ κύριοι δὲ νοιάζονται. Τὰ ἐργαλειοποιοῦν τώρα γιὰ τὴ δικὴ τους ἐξυπηρέτηση. Καὶ τὸν κορωνοϊό κατώρθωσαν νὰ τὸν μετατρέψουν σὲ στήριγμα τῶν ἀπόψεών τους. Ὅμως μένει τὸ ἐρώτημα, πῶς μπορεῖ ν’ ἀντιμετωπιστεῖ αὐτὴ ἡ κατάσταση; Πῶς ν’ ἀντιμετωπίσει κανεὶς αὐτὴ τὴν κλιμακούμενη μαζικὴ ὑστερία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστίνα 12 Μαΐου 2020 - 00:34

300.000/7.000.000.000=0,00004*25.000=1
στο χωριό μου που ήταν κεφαλοχώρι πιο πολλοί ποθαίνουν το μήνα. Τί πρέπει να κάνω πως δεν καταλαβαίνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 12 Μαΐου 2020 - 13:28

Είναι καταπληκτική η λογική σου. Μια και τα μέτρα της καραντίνας περιόρισαν τον αριθμό των θανάτων μπορείς να αμφισβητείς τη χρησιμότητά τους! Αν η Ελλάδα είχε τους 3.300 νεκρούς της μικρότερης πληθυσμιακά Σουηδίας, που δεν πήρε σοβαρά μέτρα, για να μη μιλησω για το Βέλγιο ή την Ολλανδία, φαντάζομαι πως καπως αλλοιώς θα τα έβλεπες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστίνα 12 Μαΐου 2020 - 23:42

Ωραία. Να αναγνωρίσουμε την επιτυχημένη πολιτική και ιατρική παρέμβαση. Ωραία
Χρειάζονταν όμως όλο αυτό που συνέβη να περιγραφεί ως covid-19 για να καταλάβουμε πως μια άλλη θεώρηση και στάση αρμόζει στη ζωή κι όχι αυτό το ανεξέλεγκτο φρόνημα που εφαρμόζονταν;
Προσωπικά με ευνόησε η καραντίνα που κλόνησε άλλους. Δεν με έκοβε να ανοίξω κουβέντα… ούτε του παπά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανδρεας 12 Μαΐου 2020 - 01:15

Κύριε Καραμπελια δεν είστε ιατρός, ούτε έχετε σπουδάσει ιατρική, έτσι η γνώσεις σας για ιώσεις είναι μηδαμινές. Μην ταυτιζεστε με τους καθοδηγουμενους δημισιογραφους. Δεν νομίζετε, ότι εσφαλμένα βάζετε τους ανθρώπους που αντιδρούν στα αντιδημοκρατικα μέτρα στο κάδρο των ακροδεξιών και ακροαριστερων; Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Εσείς κάποτε είσαστε με τους αγανακτισμένους στις πλατείες. Δηλαδή, είστε της άποψης του Bill Gates, ότι όλα γίνονται για το καλό των λαων; Μην νομίζετε ότι ανήκω σε κάποια ομάδα αντιδραστικών, είμαι εγω δημοκράτης πατριώτης και θα μου επιτρέψετε να έχω άλλη αποψη από τους συστημικους συναδέλφους για τις ιώσεις και αντιμετώπιση τους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λεύκιππος 12 Μαΐου 2020 - 12:09

περισσότερο σκεπτικισμό και προβληματισμό προκαλούν οι αντιφατικοί χειρισμοί τους … παρά τα όσα δηλώνουν οι κομματικοί τους αντίπαλοι…
άλλωστε τους όρους της αμφισβήτησης συγκεκριμένων προσώπων τους θέτουν τα τελευταία… όπως δεν είναι δυνατόν άλλοτε να δηλώνεις διθυραμβικά ότι ο γνωστός ιός δεν παρουσιάζει μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα και μερικούς μήνες αργότερα να δηλώνεις τα άκρως αντίθετα και επί αυτών να δομείς απαγορευτικά μέτρα εις βάρος του πληθυσμού… όπως δεν είναι δυνατόν να αθροίζεις αυθαίρετα στην ημερησία νεκρολογία και νεκρούς από άλλες αιτίες… που έτυχε να διαπιστωθεί ότι προσβλήθηκαν από τον γνωστό ιό και ενώ δεν προκύπτει ότι αυτός είναι η αιτία θανάτου να τους συναριθμείς αυθαίρετα στο σύνολο των νεκρών από αυτήν την αιτία και να το ομολογείς και δημοσία… δεν είναι δυνατόν να διακηρύσσεις την οικοδόμηση οικονομίας και από την άλλη να μοιράζεις αφειδώς δημόσιο χρήμα ειδικά στους ιδιοκτήτες μμε, δεν είναι δυνατόν να γράφεις να στέλνεις τις γνωστές-ίδιες; διμοιρίες των καλόπαιδων με τα ματσούκια να ξυλοφορτώνουν τους νησιώτες, που τους έχεις μαζί με τους προκατόχους σου-καταστρέψει και ισοπεδώσει τον τόπο τους-γιατί δεν είναι πειθαρχημένοι στις εντολές των αφεντικών σου και μετά να θέλεις να ξεπλύνεις τος αίσχος και το όνειδος με το “έπος του Έβρου”… δεν είναι δυνατόν πρώτα επί σειρά μηνών αφού ανέλαβες την εξουσία να είναι τα σύνορα σου μπάτε σκύλοι… και μετά ξαφνικά να στήνεις ένα κοτετσό-συρμα στον Έβρο και να “στήνεις” εικόνες με αψιμαχίες με τους άτακτους στην απέναντι πλευρά-όταν το ίδιο χρονικό διάστημα μετατρέπεις ξανά την Ελλάδα σε Οθωμανική επαρχία…και νομιμοποιείς το διεθνές δουλεμπόριο,.. δεν είναι δυνατόν την μία να διακηρύσσεις ότι θα κάνεις απελάσεις και την άλλη μετατρέπεις σε νοικοκυραίους τους λαθροεισβολείς με δημιουργία δεκάδων οικισμών από αυτούς υπό καθεστώς μονιμότητας, δεν είναι δυνατόν να διακηρύττεις ότι σταματάς την εξέταση αιτήσεων ασύλου και μετά όταν σου τραβούν το αυτί τα αφεντικά αλλάζεις άρδην κατεύθυνση, δεν είναι δυνατόν να σου υποδεικνύουν ότι στο Αιγαίο θα πρέπει να ασκήσεις εθνική κυριαρχία και να ωθείς τις λέμβους πίσω και αρνείσαι να το κάνεις επί σειρά μηνών, ενώ όταν το αποφασίζεις είναι μόνον για τις εντυπώσεις, δεν είναι δυνατόν να σου υποδεικνύουν να κάνεις το αυτονόητο και να κηρύξεις ΑΟΖ και αρνείσαι επίμονα να το κάνεις….δεν είναι δυνατόν από την μία να διακηρύσσεις πομπωδώς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας και από την άλλη να διαπραγματεύεσαι ΜΟΕ όταν ο χρόνος που υποτίθεται κερδίζεις φαινομενικά και μόνον-στρέφεται στην πράξη εναντίον σου, δεν είναι δυνατόν αντίστοιχα να ετοιμάζεις στρατιωτικές ασκήσεις και μετά να τις καταργείς με την ψευδο-δικαιολογία της πανδημίας… είναι πολλά …πάρα πολλά που δεικνύουν ότι κάπου δεν έχεις έρεισμα και ότι όλα όσα κάνεις δεν έχουν σταθερότητα και ότι λειτουργείς όπως και οι προκάτοχοι σου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανα 12 Μαΐου 2020 - 15:59

κ Καραμπελια Πέθανε κανενας γνωστός σας στο αμεσο περιβάλλον σας, αρωστησε κάνεις; Στα στρατοπεδα με μηδεν μετρα προστασιας πέθανε κάνεις; αν καναμε τεστ μπορεί να βρίσκαμε θετικους τους μισους φανταρους, αλλα νοσησε κανενας αξιωματικος, στρατιωτης; Στους τσιγκανικους καταυλισμους πέθανε αρρωστησε κάνεις; Είχαν πολλά θετικα τεστ αλλα οχι θανατους οχι αρρωστους. Στους καταυλισμους μεταναστων πεθανε κάνεις, νοσησε κανεις; Ακουσατε κανεναν υπάλληλο σουπερ μαρκετ να νοσεί; Ακουσατε κανεναν τραπεζικό υπαλληλο. Διαβαζαμε στις ανακοινώσεις της ποεδην για εκατονταδες γιατρους νοσηλευτές θετικους στον ιο, πςθανε κανεις νοσησε κάνεις; Θανατους είχαμε κυρίως σε ασθενείς που βρισκοταν στα νοσοκομεία για καρκινο, εγκεφαλικό, καρδια δηλαδη βαρια νοσήματα οι οποίοι κολησαν μεσα στα νοσοκομεια πεθαναν και ο θάνατος τους λογιστηκε σαν κορωνοιος. Ο Ιωαννιδης στο τελευταίο αρθρο στους london times τα λεει καθαροτατα η θνητοτητα ειναι χαμηλή, χαμηλότερη απο της γρίπης οι μισοί θανατοι στην Ευρώπη ηταν σε γηροκομεία και οι λοιποί σε νοσοκομεία γιατι οι γιατροί μετέδιδαν τον ιο Τώρα για τα σχόλια σας για τον π Ευθυμη λυπάμαι πολυ γιατί χωρίς γνωση ιδεοληπτικα γράφεται Γνωρίζετε οτι οι έρευνες για τα εμβολια αφορουν νεες τεχνολογίες βιοτεχνολογιας που μεχρι τωρα χρησιμοποιουνταν στις γονιδιακες θεραπειες, για τα οποια οι κλινικεςδοκιμες γίνονταν φαστ τρακ ηδη η Γερμανία ψηφισε νομο τις τυχον παρενέργειες να τις αποζημίωνει το κρατος και οχι οι φαρμακευτικες Σήμερα οι φαρμακευτικες ειναι ο ισχυρότερος κλάδος ο μονος μαζι με τις τεχνολογικες σημειώνει τεράστια κερδη και βγαίνει πολλαπλα κερδισμένος Μας εχετε απογοητεύσει κριμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 12 Μαΐου 2020 - 17:08

Κυρία Αλεξιάδου
Φαίνεται ότι δεν συνεννοούμαστε. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρονται περίπου 300.000 νεκροί, προφανώς πολλοί περισσότεροι από μια “απλή γρίπη”. Οι οποίοι θα ήταν ήδη εκατομμύρια εάν δεν είχε υπάρξει η καραντίνα. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι στην Αγγλία την Τουρκία, την Ολλανδία τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βραζιλία την Κίνα, για να αναφέρω μόνο μερικές περιπτώσεις αποκρύβονται συστηματικά οι θάνατοι. Αγνοείτε μήπως ότι ο Τραμπ, ο Τζόνσον και ο Μπολσονάρο κάνουν ότι μπορούν για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Αγνοείτε ότι ο Σόϊμπλε ζητάει να προταχθεί η οικονομία έναντι της υγείας, κ.λπ. κ.λπ. Και επειδή κερδίζουν, όσο κερδίζουν, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ηλεκτρονικών θα έμπαινε ο πλανήτης σε μια ύφεση μεγαλύτερη από εκείνη του 1929; Το γεγονός λοιπόν πως κάποιοι, ακόμα και από μια τέτοια κρίση, κερδίζουν ή κάποιοι την χρησιμοποιούν, πράγμα που είναι αλήθεια, δεν αναιρεί την πραγματικότητά της. Όπως κάποιοι κερδίζουν και από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς, αγοράζοντας φτηνά τεράστιες εκτάσεις ή από άλλες φυσικές καταστροφές.
Όσο για τον εάν αρρώστησαν άνθρωποι που γνώριζα, σας αναφέρω μία περίπτωση γνωστού μου που πέθανε από τον κορωνοϊό, τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ενώ γνωρίζω και άλλους που ασθένησαν.
Μια τέτοια λογική είναι και εκ του ασφαλούς και ανάλγητη. Εκ του ασφαλούς διότι τα μέτρα της καραντίνας περιόρισαν τον αριθμό των θανάτων ώστε να μπορείτε να αμφισβητείτε τη χρησιμότητά τους! Αν η Ελλάδα είχε τους 3.300 νεκρούς της μικρότερης πληθυσμιακά Σουηδίας, που δεν πήρε σοβαρά μέτρα, για να μη μιλήσω για το Βέλγιο ή την Ολλανδία, φαντάζομαι πως κάπως αλλιώς θα τα βλέπατε. Ανάλγητη, διότι για λόγους που δεν γνωρίζω, αδιαφορείτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που πέθαναν και τα εκατομμύρια που αρρώστησαν σοβαρά, και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουμε τελειώσει. Πόσο μάλλον, που ισχυρίζεστε πως είστε και ορθόδοξη. Όσο για την αντι-εμβολιακή λογική θα γνωρίζετε ασφαλώς πως πριν εφευρεθούν τα εμβόλια για τη φυματίωση, την ευλογιά, την ιλαρά κ.λπ. κ.λπ. εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οι άνθρωποι που είχαν πεθάνει.
Γ.Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανα 12 Μαΐου 2020 - 21:14

Μαλλον απαντατε χωρίς να διαβάζετε, το πρόβλημα δεν υπάρχει σε ολα τα εμβολια υπάρχουν καταπληκτικα εμβόλια οπως αυτο της φυματιωσης το bcg που ειναι και η πιθανή εξήγηση των λιγοστων θανατων, σε χωρες οπου υπήρχε υποχρεωτικός εμβολιασμος για την φυματιωση υπάρχουν οι λιωοτεροι θανατοι Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Ελλαδα Εχει δημοσιευθεί σχετικη μελετη στο έγκυρο περιοδικό lancet. Στην Αυστραλία το ιατρικό προσωπικο εμβολιάζεται με bcg για προληψη. Το πρόβλημα είναι στα φαστ τρακ εμβολια με περιορισμενες κλινικες δοκιμές, φαστ τρακ εγκρίσεις, και σχεδιασμος παραγωγής 7 δισ Ε δεν το λες και ποιότητα Ο κ Κρεμασρινος κατα τα λεγόμενα της γυναίκας του τα οποία μετέφερε ο Λοβέρδος πεθανε απο ενδοσοκομειακη λοιμωξη, πεθαινουν 1000 στην Ελλάδα απο ενδοσοκομειακες λοιμώξεις καθε χρονο, αυτό βέβαια δεν το κάνουν θεμα οι ψυχοπονιαριδες. Οτι ο ιος αυτος ενισχύει την παγκοσμιοποιηση και τους εκφραστες της είναι προφανές, τα ψήφιακα πιστοποιητικά ανοσιας, οι εφαρμογές κινητων για να εντοπίζονται οι επαφές, τα τσιπάκια στα παιδιά οπως πρότεινε ο Νετανιαχου ειναι σοβαρές ενδείξεις για τιωπου οδεύουμε Ο υπιρβολικος φοβος δεν είναι καλος σύμβουλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Μαγγιώρου 12 Μαΐου 2020 - 16:19

Με άλλα λόγια,
οι μικρόμυαλοι-μικρόψυχοι πολιτικάντιδες της δεξιάς και δικαιωματιστές της αριστεράς χορεύουν με τον σκοπό που παίζουν τα μαγαζιά του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν. Επομένως, τραγουδάνε τον ίδιο σκοπό και σέρνουν κοινό χορό.

Από καιρό, οι «προοδευτικοί» και οι «λαϊκιστές» στη Δύση έχουν κοινό μέτωπο κατά του Έθνους-Κράτους (=κατά της Κοινωνίας, της Πολιτικής και της Παράδοσης). Σε αγαστή συνεργασία το αποδόμησαν. Οι «εκσυγχρονιστές» επειδή έχουν δυσανεξία στη Δημόσια Εξουσία (freedom) και οι «αριστεροί» επειδή νομίζουν ότι η ελευθερία είναι δικαιώματα του Ατόμου με εχθρό το Κράτος (liberty).
Οι «λαϊκιστές» και οι εξωκοινοβουλευτικοί προστίθενται επειδή αντιμάχονται τον Λαό ως Υποκείμενο, τον θέλουν Αντικείμενο/Πλήθος και λατρεύουν τη Θεολογία του αόρατου κοινωνικού ελέγχου της Ιδιωτική Εξουσίας.

Οι Έλληνες που πυροβολούν την πατρίδα τους είναι οι δυτικόφρονες: όλοι όσοι έχουν δανεικό μυαλό, όχι δικό τους. Αρνούνται την ελληνική Ελευθερία του τρόπου του Εμείς. Μαϊμουδίζουν. Επειδή οι Δυτικοί τρόμαξαν νομίζοντας ότι με τα μέτρα ξύπνησε το κρατικό «τέρας», τα βάζουν και οι μαϊμούδες μας με το «έθνος-κράτος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Μαγγιώρου 12 Μαΐου 2020 - 17:44

1)
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι προπάντων ένας Ελληνο -Αμερικανός Συγγραφέας: στην Αμερική για να πουλήσεις τα βιβλία σου κάνεις μάρκετινγ του εαυτού σου. Κατά συνέπεια προκαλείς με αιρετικές απόψεις.
Ως επιστήμονας ειδικεύεται στην «μετα-έρευνα»: κοιτάει τι ερευνούν οι άλλοι. Ως άνθρωπος κυνηγάει τα βραβεία και ως γιατρός δείχνει πολύ εγωκεντρικός ώστε να τα δίνει όλα για τον συνάνθρωπο…
Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι προτιμάνε τα πράγματα που γυαλίζουν από τα αληθινά.

2)
Αν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα και είχαμε μαζικούς τάφους και συμφόρηση στους νεκροθαλάμους όπως συνέβη εκεί που τα καθυστέρησαν, δεν θα ήταν λιγότεροι όσοι καταναλώνουν υποπροϊόντα της κρίσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάννης Α. 12 Μαΐου 2020 - 18:33

Οι δυνάμεις που με μεγαλύτερη ζέση προασπίζονται την λογική των καθολικών lockdown είναι πρώτα και κύρια οι παγκοσμιοποιητικές, συστημικές και νεοφιλελεύθερες στην “παγκόσμια Δύση” (Ε.Ε., Αγγλόσφαιρα..). Το ότι τα lockdown περιόρισαν την εξάπλωση της ασθένειας και ότι αυτό τεκμαίρεται από την κοινή λογική ενέχει πολύ συζήτηση. Ένα πλήθος παραγόντων όπως πληθυσμιακή πυκνότητα, κοσμοπολίτικος ή μη χαρακτήρας πόλεων (Μιλάνο vs..Παλέρμο) παρουσία πολλαπλών γενεών κάτω από την ίδια στέγη, κουλτούρα προσωπικής υγιεινής, πρόσφατη εμπειρία επιδημιών (Ανατολική Ασία) περιβαλλοντικοί (επίδραση θερμοκρασίας, υγρασίας), ηλικία πληθυσμού και τόσοι άλλοι έχουν σημασία τόσο για την διασπορά όσο και για την θνητότητα.

Μελέτες από πλήθος χωρών όπως ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια), Γερμανία, Ρωσία, ακόμη και Κίνα, καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των μη-συμπτωματικών φορέων είναι πολλαπλάσιος του αρχικά εκτιμώμενου, μειώνοντας δραματικά την εκτίμηση της φονικότητας του ιού από αυτό που προβάλλονταν αρχικά και δικαιολόγησε τα μη-επιστημονικά καθολικά lockdown.

Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στον πυρήνα του επιχειρήματος σας περί Salus Populi και στην εκ του πρωθύστερου, και σοφιστικά τολμώ να πω, απόρριψη της αντίθετης άποψης ως αντεθνικής, υπονοώντας (ή λέγοντας ξεκάθαρα;) ότι όσοι αντιδρούμε ή έστω διαφωνούμε στα lockdown είμαστε οιονεί προδότες σε μια υπαρξιακού χαρακτήρα συλλογική προσπάθεια.

Καταρχήν η απειλή σίγουρα δεν έχει υπαρξιακό χαρακτήρα και ποτέ δεν είχε. Η ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές δεν αφορά μόνο τους θανάτους από τον Covid-19 αλλά και από τις συνέπειες που έχει η εφαρμοζόμενη θεραπεία. Παρατεταμένος εγκλεισμός επιβαλλόμενος με πάσης φύσεως τρομολαγνικές πρακτικές έιναι διαλυτικός για κάθε έννοια κοινωνικής ύπαρξης και πλήττει εξίσου αν όχι περισσότερο το salus populi.

Μα θα πείτε, για ποια ύπαρξη μιλάμε όταν θα πεθαίνεις από Covid? Ε, με θνητότητα στο 0,5% (και αν..) οι μόνοι που θα έπρεπε να προφυλαχθούν “επιθετικά” θα ήταν οι ευπαθείς και πέραν αυτού να γίνει καθημερινή πρακτική η χρήση μάσκας, απολυμάνσεις και όλα τα σχετικά για τους υπόλοιπους. Σε καμία περίπτωση όμως μέσω νεοεποχίτικων και χυδαίων πρακτικών εκφοβισμού.

Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείται ότι είναι “συνωμοσιολογία” η διαπίστωση ότι τα κράτη, οι πολιτικοί αλλά και πάσης φύσεως δυνάμεις θα αδράξουν κάθε ευκαιρία να επεκτείνουν την ισχύ τους? Δεν είναι μεταφυσική, είναι απλά η ανθρώπινη φύση, το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις (ναρκισσισμός, σύμπλεγμα του αλάθητου, στις ημέρες μας απόλυτη ασυδοσία) που λειτουργεί ως οδηγός. Συνδυαζόμενες δε αυτές οι “αρετές” με την ψυχολογία της αγέλης και ένα αυτοτροφοδοτούμενο από την παλαιόθεν συμπαιγνία ΜΜΕ-πολιτικής, φαινόμενο πανικού και υστερίας, εστίασαν με ακρίβεια λέιζερ σε ένα βασικό γνώρισμα σχεδόν όλων των πολιτικών, στο παβλοφιανό ανακλαστικό του “να κάνουμε άμεσα κάτι” ενώπιων μιας πρωτοεμφανιζόμενης απειλής δίχως να αξιολογήσουμε ούτε το μέγεθος της ούτε τις συνέπειες της όποιας απάντησης.

Η συμπεριφορά κοινωνιών σε προηγούμενα κύματα πανδημιών κατά τον 20ο αιώνα, μετά την Ισπανική Γρίπη, σε σύγκριση με την σχεδόν πλανητικού χαρακτήρα υστερία που προκάλεσε ο Covid είναι δηλωτική όχι της απειλής του τελευταίου, αλλά του πόσο φοβικές και αγελαίες έγιναν με την καταλυτική συμβολή της τεχνόσφαιρας..

Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται λαό και ηγέτες ως μια γροθιά μπροστά στις όντως υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζουμε, καθώς και η ανάγκη να αρθεί ο διχασμός έθνους και κράτους δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να κάνουμε κρίσεις σχετικά με την εκμετάλλευση και διόγκωση της κρίσης από την κυβέρνηση. Ειδικά όταν αύριο (σήμερα;) η ίδια κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί το κλέος που της επιδαψιλεύουν άκριτα λόγω της “νίκης” κατά του Κορωναιού για να συνεχίζει το ξεπούλημα σε όλα τα μέτωπα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 12 Μαΐου 2020 - 18:59

Έγραφα ένα μηνα πριν σε άρθρο μου με τον τίτλο “Η κρίση του κορωνοϊού και το μέλλον του κόσμου μας”
Δύο είναι οι κύριες ερωτήσεις και διερωτήσεις που αναδύονται μέσα στο κοινωνικό σώμα (…): Πρώτον, εάν αυτά τα τόσο δραστικά μέτρα έχουν κάποια αντικειμενική βάση, και κατά δεύτερο λόγο, συναφώς, εάν εν τέλει η όλη ιστορία δεν είναι παρά μια απόπειρα των κάθε λογής εξουσιαστών να επεκτείνουν τους μηχανισμούς ελέγχου πάνω στους πολίτες. (…)
Σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, παρότι όπως πολλοί τονίζουν –μάλλον άκριτα ή στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά βιαστικά–, οι θάνατοι από τη νέα επιδημία είναι ακόμα πάρα πολύ «λίγοι» συγκριτικά με τους ανθρώπους που πεθαίνουν από τη γρίπη, η σύγκριση είναι λανθασμένη. Διότι είναι προφανές πως εάν η επιδημία επεκταθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, τότε η θνησιμότητα μπορεί να φθάσει σε επίπεδο εκατομμυρίων. Εάν π.χ. έχουμε ένα δισεκατομμύριο νοσήσαντες από τον κορωνοϊό, παγκοσμίως, οι θάνατοι θα φθάσουν τα 10 εκατομμύρια, με ποσοστό θανάτων 1% ή ακόμα και ένα εκατομμύριο, με το πολύ χαμηλό και απίθανο ποσοστό του 0,1% θανατηφόρων κρουσμάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα αντίδοτα, εμβόλια κ.λπ.
Όσο για τις συνέπειες της κρίσης στο επίπεδο της οικονομίας και του ανθρώπινου πολιτισμού (…) εδώ και πάλι διαγκωνίζονται δύο οπτικές. Η μία υποστηρίζει, πως εκ των πραγμάτων οι επιπτώσεις θα είναι θανάσιμες για το μοντέλο της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, υποχρεώνοντας σε ενίσχυση των εθνοκρατικών και των περιφερειακών δομών, διαδικασία που εξ άλλου βρισκόταν εν εξελίξει μετά την κρίση του 2008. Η άλλη επιμένει στο ότι μέσα από την ενίσχυση της κρατικής παρέμβασης και της ηλεκτρονικοποίησης θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η αφαίρεση ελευθεριών από τους πολίτες.
Βέβαια, όπως σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και αντιπαραθέσεις οι συνέπειες μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες και κάποτε αντιφατικές. Οι κρίσεις αποτελούν ένα ανοικτό πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο όλες οι λογικές, όλες οι ιδεολογίες όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις διαγκωνίζονται, προσπαθώντας να κερδίσουν από αυτές ή τουλάχιστον «να χάσουν» το λιγότερο δυνατό. (…)

Ωστόσο, επειδή το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, (…) στον κυριολεκτικά καινούργιο κόσμο που θα ξεπροβάλλει μετά την κρίση οι εθνικές ταυτότητες η αίσθηση του κοινού συμφέροντος της ανθρωπότητας και του ανθρώπου ως «πολιτικού ζώου», δηλαδή ταυτόχρονα ως συλλογικού και ατομικού υποκειμένου θα βγουν ενισχυμένες. (…)
Προφανώς, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το γεγονός ότι όλοι εκείνοι που ένιωσαν να πλήττονται τα θεμέλια της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολάγνας λογικής δεν θα αντιδράσουν. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό πώς τις προηγούμενες ημέρες, επειδή η λογική τους έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα, τόσο στο ζήτημα των ανοικτών συνόρων που προπαγάνδιζαν, όσο και από την εθνική συσπείρωση που εντέλει προκαλεί η επιδημία –τουλάχιστον στην πρώτη φάση–, προσπάθησαν να αντεπιτεθούν χτυπώντας το… «σαμάρι», δηλαδή την εκκλησία. (…)
Ωστόσο πιστεύω πως αυτή δεν είναι η κυρία πλευρά. Σημαντικότερη παραμένει αντίθετα η ήττα της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης και των εθνομηδενιστικών αντιλήψεων. Ας σκεφτούμε λίγο την πανουργία της ιστορίας(…) στην Ελλάδα. Μία κυβέρνηση όπου κυριαρχούσαν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για λιγότερο κράτος και κρατική παρέμβαση, υποχρεώνεται να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος,να απαιτήσει από τους πολίτες την ύψιστη δυνατή συνοχή και να δαπανήσει σημαντικά ποσά για τη στήριξη της οικονομίας.
Επιπλέον, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μία κρίση που χτυπάει τη λογική μιας απόλυτα διεθνοποιημένης και στηριγμένης σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, οικονομίας. Εκούσα η άκουσα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στραφεί προς την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως υποχρεώθηκε να υπερασπίσει και τα σύνορα της χώρας.(…)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκ. 13 Μαΐου 2020 - 01:46

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, πάντως, ο ιός έχει θύματα το 0,11% του συνολικού πληθυσμού, είκοσι χιλιάδες ανθρώπους δηλαδή. Αυτό, για να έχουμε ένα δείκτη της σοβαρότητας της κατάστασης.

Η πανδημία χτυπάει τους φτωχότερους, που λόγω κακής διατροφής έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζουν καρδιακά νοσήματα, μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει στους πιο ευκατάστατους. Είναι το ίδιο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στην περίθαλψη.

Αναρωτιέται κανείς τι θα σήμαινε η πολιτική της ‘ανοσίας αγέλης’ για κοινωνίες με τέτοιες ανισότητες. Να αφεθούν οι κοινωνίες στην ‘αόρατη χείρα’ της πανδημίας –και αυτό το αίτημα που μάλλον αποπνέει κοινωνικό δαρβινισμό, πλασάρεται ως κριτική…

Ή μήπως να πιάσουμε την Σουηδία, που η τεράστια διαφορά στην πολιτική της ήταν ότι απλώς άφησε τους μιλένιαλς να κυκλοφορούν και να καταναλώνουν ελεύθερα στις πόλεις, άφησε τον ιό να σαρώσει στα γηροκομεία, και οδήγησε τις μεγαλύτερες ηλικίες σε ‘οικειοθελή’ κοινωνική απομόνωση; Το αποτέλεσμα είναι να έχει τριπλάσιο αριθμό θυμάτων, από τα 15 εκ. ανθρώπων της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

Τώρα η Κεντρική Σουηδική Τράπεζα προβλέπει για το 2020 μια ύφεση της τάξης του 7%-10%, καθώς η εξαγωγική οικονομία των Σουηδών πλήττεται ούτως ή άλλως από το πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Άρα για ποιό ήταν ‘το κέρδος ‘ αυτής της πολιτικής;

Έχει πλάκα, αλλά την αλήθεια την είπε ο Κρούγκμαν στο τελευταίο άρθρο του. Ότι η Ελλάδα κατάφερε και ‘συνέτριψε την καμπύλη’: «η μείωση του ποσοστού μόλυνσης ήταν πολύ πιο εύκολη για τις χώρες που ενήργησαν γρήγορα για να περιορίσουν τον κορωνοϊό, ενώ το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλό, αντί να περάσουν πολλές εβδομάδες στην άρνηση».

«…εάν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό, η ανάκαμψη θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ γρήγορη», συνεχίζει. Αυτό πρέπει να κάνει η ελληνική κοινωνία, να ανακάμψει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δήμητρα Βλ. 13 Μαΐου 2020 - 02:25

Τα σέβη μου στον κ. Γιάννη Α. για το πλήρες κι εμπεριστατωμένο σχόλιο-απάντηση απέναντι σε ένα κείμενο-οδοστρωτήρα που πίκρανε, προσέβαλλε και φωτογράφησε άδικα πολλούς από εμάς (που τυχαίνουμε και πρόσφατοι πλην σταθεροί αναγνώστες και υποστηρικτές του Άρδην), επειδή τολμήσαμε -φευ-να κριτικάρουμε της αποφάσεις της πολιτείας (ως αναμενόμενη βέβαια συνέχεια της κουταμάρας μας να ψηφίσουμε σε ποσοστό 62% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα-απάτη αντί να απέχουμε) και χωρίς να το καταλάβουμε καταλήξαμε έτσι στο ίδιο σακί με “ζαίους” και βελοπουλικούς. Με καλύψατε απόλυτα και σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος Π. 12 Μαΐου 2020 - 18:58

Ο λαϊκισμός που μας οδήγησε σε 3ο κ αχρείαστο μνημόνιο, σε διαρκή αίσθηση περιφρόνησης του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, σε υπέρ ταμεία, και αποδόμηση του εθνικού ιστού κ της αναταξης της χώρας στον κόσμο, δεν μπορεί να επανακαμψει μετά από 5 εφιαλτικά χρόνια (2015-2019).
Σήμερα δεν ζούμε στην περίοδο 2013-14 του υπερφιαλου λαϊκισμού κ της μιντιακης υστερία της εποχής.
Ούτε είναι δυνατόν να κάνουμε…. εξέγερση επειδή μας είπαν να προφυλαχθουμε λίγες βδομάδες κ να μείνουμε σπίτι για να μην πολλαπλασιαστουν οι κίνδυνοι της πανδημίας.
Αρκετά με τους εξυπνακισμους, τους… ψεκασμούς και την λογική της αρένας των λαϊκών ιαβερηδων που ψάχνουν αιτίες για να παρατήσουν ρόλους τιμητών.
Είτε αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση έπραξε στην προκειμένη περίπτωση το σωστό.
Κ αν έκανε πάντως αυτό που προτείνουν οι πανσοφοι ξερολες, σήμερα θα διαρρηγνυαν τα ιμάτιά τους για τον αριθμό των θυμάτων.
Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.
Επίσης, δεν άκουσε αφενός τους λαικιστές της αριστεράς, αφετέρου της συγγενούς “δεξιάς”, και κυρίως της λαικιστικης νεοφιλελεύθερης δεξιάς που πίεζε για αυτόρυθμιση της αγοράς που θα οδηγούσε σε αισχροκέρδεια κ τελικά σε συνολική απορρύθμιση της χώρας, στο όνομα της απόλυτης ισότητας της ελεύθερης αγοράς.

Αυτά ευτυχώς δεν συνέβησαν. Για την περαιτέρω διαχείριση, Οψόμεθα.

Συγχαρητηρια για το άρθρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πέτρος Ευδόκας 12 Μαΐου 2020 - 20:58

Αισθάνθηκα κάθε μια από τις μαχαιριές που ρίχνει εναντίον μας ο Γιώργος Καραμπελιάς. Και πονώ.

Και τι δεν μας αποκάλεσε: ψεκασμένους (δύο φορές), μπαφολάγνους, άντι-εμβολιαστές, συνομωσιολόγους, και ένα σωρό άλλα δηλητηριώδη επίθετα.

Λυπούμαι αφάνταστα που ο Γιώργος και το ΑΡΔΗΝ δεν επιτρέπουν ΚΑΘΟΛΟΥ χώρο για την εναλλακτική ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την κρίση του κορωνοϊού, την ριζοσπαστική θεώρηση της Επιστήμης, τις απόψεις των αντιφρονούντων επιστημόνων. Αποστερούν πρώτα-πρώτα τον εαυτό τους – διότι χάνουν επαφή με το καλύτερο μέρος της σύγχρονης ελεύθερης διανόησης – αλλά και πιο σημαντικά, αποστερούν τον κόσμο του ΑΡΔΗΝ.

Μες την παρούσα κρίση το ΑΡΔΗΝ έπρεπε να ήταν ο φάρος της εναλλακτικής ενημέρωσης για τον κόσμο του. Στην πράξη όμως συντάσσεται με το καθεστωτικό αφήγημα, με βάση την εξωφρενικά μαγική σκέψη πως τάχα το καθεστώς πάει στραβά και λανθασμένα σε ΟΛΑ τα άλλα θέματα, εκτός από την διαχείρηση της κρίσης του κορωνοϊού. Θεωρεί πως ξαφνικά οι διακηρύξεις και διατάγματα του καθεστώτος πηγάζουν από κάποια “αγνή” επιστήμη, και όχι από τα μπουντρούμια του παγκοσμίου παρακράτους συμφερόντων και εξουσίας όπου εκκολάπτονται οι χειρότεροι εφιάλτες της ανθρωπότητας, και στα οποία ηθελημένα έχουν προσθεθεί οι άρχοντες Ελλάδος και Κύπρου.

Και επιστρατεύει τον χλευασμό, την απαξίωση, τις προσβολές… προς τι; Εμείς που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που θα προσφέρονται ΧΩΡΙΣ να επιβάλλονται στον κόσμο, κατηγορούμαστε ως “αντι-εμβολιαστές”. Αύριο όμως… πόσοι από τον κόσμο του ΑΡΔΗΝ θα ψάχνουν νά’βρουν παράνομες κλινικές και εργαστήρια για να κάμουν θεραπείες εξουδετέρωσης των επικίνδυνων εμβολίων που θέλει να μας επιβάλει το παγκόσμιο καθεστώς; Πόσοι θα μας ψάχνουν για να τους αφαιρέσουμε τα ψηφιακά τζέλ (“ρευστό μικροτσιπ”) που ετοιμάζονται για να συμπεριληφθούν αυτό το εμβόλιο με αφορμή τον κορωνοϊό;

Θα έπρεπε απλά να είχε γράψει την αλήθεια: “Τρομοκρατήθηκα. Φοβούμαι. Δεν ξέρω πλέον τι να πιστέψω. Και έτσι προτιμώ να συνταχθώς με το καθεστώς σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα.”

Και εφ’ όσον η Εθνική Ενότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, θα μπορούσε να πει επιπρόσθετα “Ελπίζω πως αν συνταχθούμε όλοι με το καθεστώς, θα κτίσουμε κάποια καλύτερη Εθνική Ενότητα”.

Αντίθετα όμως με αυτή την πράξη και δήλωση ειλικρίνειας – την οποία θα σεβόμουν και θα εκτιμούσα – ο Γιώργος και το ΑΡΔΗΝ εξαπολύουν μια εντελώς άνευ αρχών επίθεση εναντίον όλων των διαφωνούντων με το καθεστώς, τσαλακώνοντας μας όλους μαζί, καταθέτοντας μάλιστα και “διάγνωση” για τις προθέσεις μας ή τα κίνητρα μας. Οι κατηγορίες που εξαπολύονται με την επίθεση δεν είναι απλές: έχουν όλες την ιδιότητα της απαξίωσης. Δεν είναι απλώς “διαφωνώ μαζί σας για τους εξής λόγους”. Αποκαλώντας μας συνομωσιολόγους, μπαφολάγνους, αντιεμβολιαστές και ένα σωρό άλλα, ο στόχος είναι να ΜΗΝ μπορεί κανείς να μας ακούσει, ό,τι και αν λέμε.

Αλλά νομίζω περί αυτού πρόκειται. Ο Γιώργος και κάποιοι μες το ΑΡΔΗΝ δεν αντέχουν να ακούσουν ή να μελετήσουν πράγματα που τους φοβίζουν. Δεν φταιν για αυτό. Αλλά δεν έχουν δικαίωμα να μας βρίζουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σχολιαστής 13 Μαΐου 2020 - 01:32

Τρίτο σχόλιο στη σειρά που μάλλον δεν θα μου δημοσιεύσετε. Δεν πειράζει. Εγώ θα εξακολουθήσω να γράφω. Και ξέρω ότι τα βλέπετε. Και αυτό μου αρκεί, γιατί ξέρω ότι κάτι θα μπει μέσα στο κεφάλι σας. Μέσα στη νεοδεξιά (όχι ακραιφνώς δεξιά, και είμαι σίγουρος κι ότι εσείς ο ίδιος ξέρετε τη διαφορά) αιθαλομίχλη που διακατέχει τον λόγο σας την τελευταία δεκαετία και η οποία έχει πλέξει το εγκώμιο τόσο του Σαμαρά όσο και του Μητσοτάκη (ο Καραμανλής κάηκε σαν χαρτί με το που άγγιξε τον Τσίπρα) εσκεμμένα παραβλέπετε τις πολλαπλές κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης που χαλάνε τη “σούπα” περί εθνοκεντρικού οράματος που ισχυρίζεστε ότι την διέπει: την επιλογή της σοσιαλφιλελεύθερης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, το άνοιγμα νέων hot spots στην ενδοχώρα, την υποδοχή μεταναστών στην Κρήτη ενώ ρίχνεται ταυτόχρονα στάχτη στα μάτια στον Έβρο, τις δηλώσεις περί Χάγης μέχρι και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την αναμενόμενη πλήρη αποδοχή των Πρεσπών (οι οποίες υπεγράφησαν κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής πίεσης, πιθανότατα και με υπόγεια συνδρομή της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπε συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ, ευτυχώς εξασφαλίστηκε για τα προσχήματα μια συνταγματική αναθεώρηση), την επιλογή προσώπων με συγκεκριμένα ιδεολογικά πρόσημα για την επιτροπή του εορτασμού των 200 ετών από το 1821, και αυτά μονάχα σκαλίζοντας την επιφάνεια, μονάχα σε δέκα μήνες διακυβέρνησης. Ξεδιπλώνοντας το αφήγημα περί καταστροφικού ΣΥΡΙΖΑ φυσικά παραβλέπονται πάρα πολλά κεφάλαια, όπως τον εθνικό θρίαμβο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που δεν προβλήθηκε από πουθενά, και τον οποίο έχει παραδεχθεί εμμέσως και ο Σαμαράς σε συνέντευξή του, την επίτευξη μιας σταθερής ανάπτυξης επί τέσσερα συναπτά έτη, την αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων ζωτικών κομματιών της εθνικής οικονομίας λόγω μειωμένων αρμοδιοτήτων του Υπερταμείου (το οποίο συνετέθη από νομικό οργανισμό που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά-ναρκοθέτηση κανονική δηλαδή) σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, την κατακόρυφη μείωση των προσφυγικών ροών χάρη στην επιτυχή εφαρμογή της γνωστής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας σε χαμηλά δεκαετιών (την οποία συμφωνία ο Μητσοτάκης υπονομεύει σήμερα χαρακτηρίζοντάς τη “νεκρή”, αλλά το έκανε και παλιότερα και μέσω των τότε αριστερών στηριγμάτων του στην αντιπολίτευση που μιλούσαν για “μετανάστες που βυθίζει ο δήθεν αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο”) και τη σύνθεση μιας εκ των πιο επιτυχημένων στρατηγικών για τον τουρισμό κατά τη Μεταπολίτευση μεταξύ άλλων. Προσωπικά δεν θεωρώ πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν για άριστα ή έστω λίαν καλώς, μιας κι έγιναν πολλά λάθη, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θα προσπαθήσω να τα δικαιολογήσω όλα μιλώντας για “τακτικούς ελιγμούς” όπως κάνετε εσείς όταν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το τάχα εθνικοπατριωτικό αφήγημα που υποτίθεται ακολουθεί ο Μητσοτάκης. Και φυσικά για να συσπειρώσετε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό σας (που αυτό είναι και το πραγματικό ιδεολογικό σας πρόσημο, τόσο συγκεκριμένο και στενό σε ορισμό, δεν πρόκειται ούτε για “εθνοκεντρική αριστερά”, ούτε για “αντινεοταξισμό” τάχα, μιας και αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είστε κόντρα στην παρούσα κυβέρνηση και σε αυτήν του Σαμαρά) αρχίζετε να μιλάτε για δράκους, για τάχα υπονόμευση του “μένουμε σπίτι” από το συγκεκριμένο κόμμα την ίδια στιγμή που ήταν ολότελα υποστηρικτικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πονηρά ταυτίζοντας την αμφισβήτηση προς τον Τσιόδρα ως αμφισβήτηση της εξάπλωσης του ιού. Ως προς την αριστεία του Τσιόδρα, υπάρχουν άφθονα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με διδακτορικά: Τσακαλώτος, Αναγνωστοπούλου, Κατρούγκαλος, Σπουρδαλάκης, Αγτζίδης, Σταθάκης, Αχτσιόγλου, Βερναρδάκης, Παππάς, Κοτζιάς, Γαβρόγλου, Μπαλτάς και άλλοι/ες. Και προσοχή, δεν μιλάμε για πολιτικό ποιόν εδώ, αλλά στο αντικειμενικό, ξεκάθαρο γεγονός περί της ανωτάτου επιπέδου παιδείας τους. Εσείς αλήθεια έχετε διδακτορικό; Δεν γνωρίζω, για αυτό ερωτώ. Αυτά από εμένα προς το παρόν και θα επανέλθω. Αν δημοσιεύσετε το σχόλιό μου, ελπίζω να μου απαντήσετε ουσιαστικά, και όχι με αφορισμούς τύπου “σανοφάγε, εθνομηδενιστή” και την παρότρυνση τρίτων σχολιαστών εδώ μέσα να κάνουν bullying εις βάρος μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13 Μαΐου 2020 - 05:36

Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Βελόπουλος) επίσημα είναι υπέρ της καραντίνας.
Το ότι υπάρχουν διάφοροι περιφερειακοί που μέσα απο αφισσες και blogs που ειναι μεν κατά τηςκαραντίνας αλλά έχουν μπερδεμενα τα πράγματα στο μυαλο τους είτε συσχετίζοντας τον Εβρο με τον ιό είτε ταυτιζοντας τον ελληνισμο και την ορθοδοξια με τα περιοριστικα μετρα ειναι αλλο ζητημα και δεν μας καθορίζουν αυτα που λενε έτσι ωστε εμείς να υποστηρίξουμε ακριβώς τα αντίθετα.
Θεωρούμε ακόμα οτι ειδικα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάρει πρόσκαιρα ακόμα και εθνοκεντρικές θέσεις προκειμένου να μας εξαπατήσει.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε γιατι το όλο ζητημα με τον ιόκρίνεται σε πολύ λεπτά σημεία.

Πρωτον,
Με ποιο δικαίωμα ιχνηλατούν τις επαφες μας και απαγορευουν τις συναθροισεις σε ιδιωτικους χωρους.Ναι. Ειναι εκτακτη αναγκη και πολυ σοβαρη μαλιστα. Αλλα εδω προκειται καθαρα για παραβίαση αρθρων του συνταγματος.Πρεπει λοιπον να ακολουθηθεί μια διαδικασια για την αναστολή άρθρων του συνταγματος. Γιατι διαδικασια υπάρχει. Θα μου πειτε στο τυπικο κολλησαμε τωρα. Ναι, γιατι το τυπικο οταν κανεις κατι τετοιο εχει τεραστια σημασια. Γιατι οταν αναστέλεις άρθρα του συντάγματος εισαι υποχρεωμενος και να άρεις την αναστολή των άρθρων του συντάγματος οταν παρέλθει η κατασταση εκτακτης αναγκης. Εδω δεν ειναι υποχρεωμενοι να κανουν τιποτα. Μπορουν να αφησουν τους περιορισμους- τοσο για τις ιχνηλατησεις οσο και για απαγορευση των συναθροισεων σε ιδιωτικους χωρους – εσαεί.Και ξερουμε πολυ καλά οτι αυτο θα κανουν. Υπαρχουν συνταγματολογοι; Υπάρχουν δικαστές;Και να υπάρχουν τα ΜΜΕ δεν θα τους δώσουν βήμα για να πουν τις απόψεις τους.Ούτε βέβαια περιμεναμε κάποια αντίδραση απο την “αντιπολίτευση”.

Δεύτερον,
Ο Μητσοτάκης στο διαγγελμά του στις 03/05 είπε μας είπε καθαρα αφ ενός μεν οτι πρέπει να ξεχασουμε οριστικά τουςεναγκαλισμους τους ασπασμους και τις χειραψείες αφ ετερου οτι “δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοιού εποχή”.Το ειπε στην αρχη του διαγγελματος και δεν το συσχέτισε με τη μερικη άρση των περιοριστικών μετρων στη συνέχεια. Ηταν κάτι ανεξάρτητο. Δεν είπε “προς το παρόν” ουτε ότι “χρειαζεται προσοχη και οτι δεν υπαρχει ακόμα επιστροφη”.Οταν λέει οτι “δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοιού εποχή” και ξερουμε οτι δεν εκφράζεται λάθος γιατί πάντα χρησιμοποιεί πολυ καλα την ελληνική γλώσσα τι πρεπει να υποθεσουμε. Οτι εκφράζει τους μύχιους πόθους του; Η ότι κάτι παραπάνω ξέρει και θέλει να μας προετοιμάσει. Μάλλον και τα δύο.

Τρίτον,
Ενας από τους στόχους του Μητσοτάκη και των συν αυτώ είναι να σταματήσει ο ελληνικός τρόπος διασκέδασης.Θα το καταφέρει με έμμεσο τρόπο και με πρόσχημα τον ιό. Ξερουμε οτι ο ελληνικός τρόπος διασκέδασης σε ενα ποσοστό δεν ειναι και τοσο ελληνικός και οτι εχει πολλές παραμορφώσεις πολυ kits και πολλά ξενόφερτα στοιχεία. Δεν είναι όμως αυτό που έχει σημασία. Γιατι σε ενα αλλο μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες συναθροίζονται και διασκεδάζουν σε μικρά μαγαζια με μικρές ορχήστρες, σε ταβέρνες με μουσικό πρόγραμμα, μουσικές σκηνές και πολλά άλλα. Και διασκεδάζουν με γνήσια ελληνική μουσικη ακόμα και με παραδοσιακή. Χωρίς να χρειάζονται πολλά χρήματα γι’ αυτό.Σε αυτές τις συναθροίσεις χτύπάει πραγματικά η καρδιά της Ελλαδας. Με πρόσχημα όχι μονο τον ιό αλλά και γενικότερους κανόνες υγιεινής – δύο μέτρα απόσταση στα τραπέζια – από τον χειμώνα που έρχεται αυτα τα μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και θα κλείσουν. Αυτο ήθελε πάντα ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ και το ξέρουμε πολύ καλά. Παντα τους ενοχλούσε αυτο το πράγμα που συνέβαινε μόνο στην Ελλαδα .Θέλουν να “διασκεδάζουμε” σε malls, σε ιδρύματα τύπου “Σταυρος Νιάρχος”, σε μεταμοντέρνους πολυχώρους με ολα τα μέτρα ασφαλείας και να πηγαινουμε για ύπνο νωρίς. Δεν πανε να ζήσουν στο εξωτερικό εκεί όπου ανήκουν έρχονται εδώ για να μας “κυβερνήσουν” και να μας επιβάλλουν τη νοοτροπία τους. Δεν ξερουμε βέβαια πως θα αντιδράσουν οι Ελληνες αλλα μόνο παρανομόντας μπορούν να αντιδράσουν γιατί θα απαγορέυονται οι συναθροίσεις σε ιδιωτικούς χώρους.

Τέταρτον,
Ειναι λάθος να πιστέυουμε οτι οι κυβέρνώντες τώρα είναι υποχρεωμένοι παρά τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τουςνα κανουν πράγματα όπως :
Να ενισχύσουν την ταύτιση έθνους και κράτους.
Να προχωρήσουν σε μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση που δε θα βασίζεται μόνο στο παρασιτικό τουριστικό μοντέλο.
Αυτα είναι η δική μας θέληση όχι η δική τους υποχρέωση. Δεν πρέπει να μπερδέυουμε δική μας θέληση με τη δική τους υποχρέωση. Οταν κάποιος δεν θέλει να κανει κάτι αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει θα πρέπει να τον υποχρεώνεις και να τον ξανα-υποχρεώνεις. Μέχρι να τον ξανα-υποχρεώσεις θα εχουμε καταστραφεί. Αλλώστε δεν πιστεύουν ότι είναι υποχρεωμενοι να κάνουν κατι γιατί τώρα ότι και να γίνει θα τα ρίχνουν όλα στον ιό. Υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν στον Εβρο αλλά τί είναι αυτο που τους υποχρεώνει να εφαρμόσουν την αποτροπή σε όλα τα επίπεδα. Απ’ ότι ξέρουμε μάλλον το αντίθετο κάνουν. Τι είναι αυτό που θα τους υποχρεώσει να ανακυρήξουν ΑΟΖ.
Ούτε είναι υποχρεώμενοι να επιστρέψουν στο έθνος-κράτος. θα επιστρέψουν μονο στο κράτος. Στο κράτος ως ελεγκτικού μηχανισμού. Σε αυτό που διεκύρυσαν προεκλογικά. Γιατι πάντα ηθελαν να μας κανουν να πιστέψουμε ότι δεν φταιει η άμεση ή έμμεση απεμπόληση της εθνικής κυρίαρχίας ούτε το παρασιτικό μοντέλο. Για όλα τα δεινά φταίει ο μηχανισμός του κράτους που δεν ελέγχει σωστα τους πολίτες που παρανομούν. Τωρα με το ιό έχουν βρεί πολλά προσχήματα για να το κάνουν, η προπαγάνδα δουλεύει και δεν τους σταματάει τίποτα.

Πέμπτον,
Είναι φανερό ότι πάει να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική ορθότητα με επίκεντρο την “κοινωνική αποστασιοποίηση” στα πλαίσια μιας “νέας κανονικότητας”. Ο ιός (ή οι ιοί που θα ερθουν) θα υπάρχουν πάντα. Υποψιαζομαστε οτι δεν θα βρεθει ποτέ κανένα εμβόλιο. Αυτοι που ξέρουν να διαβάζουν επιστημονικά περιοδικά μας λένε ότι οι επιστήμονες διεθνώς τρώγονται σαν τα σκυλιά. Μπορούμε να μαντέψουμε τι θα επακολουθήσει. Μόλις ανακοινωθει ότι βρέθηκε κάτι θα βγαίνουν κάποιοι και θα λένε ότι είναι μειωμένης αξιοπιστίας και παει λέγοντας. Και οι κυβερνώντες στη συνέχεια θα μας λένε ότι θα πρέπει να συνεχίζουμε το μοντέλο της “κοινωνικής αποστασιοποίησης”.
Δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι όλα αυτα είναι ήσσονος σημασίας και οτι προέχει ο ελληνισμός και η νεο-οθωμανική απειλή. Αυτό γιατί ελληνισμός και “κοινωνική αποστασιοποίηση” δεν πάνε μαζί. Ούτε βέβαια λύνεται το δημογραφικό με … “κοινωνική αποστασιοποίηση”. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον νέο ολοκληρωτισμό που έρχεται δίνοντας σημασίας μόνο στον νεο-οθωμανισμό. Γιατί θα τα έχουμε και τα δύο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φερώνυμος 13 Μαΐου 2020 - 20:56

Εύστοχες επισημάνσεις που θα πρέπει να απαντηθούν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 13 Μαΐου 2020 - 13:12

Ο “πατριώτης”, “αγωνιστής” Ελληνάκος, ο βολεμένος στο δημόσιο και τον παρασιτισμό, ψάχνει έναν εύκολο αντίπαλο για να ξεδιπλώσει τον “πατριωτισμό” και την “αγωνιστικότητά” του. Το καλύτερο είναι ο αντίπαλος αυτός να είναι ανύπαρκτος, όπως π.χ. ο “Αντίχριστος” ή να είναι αντίπαλος για όλη την ανθρωπότητα χωρίς ισχύ να εξουσιάσει επί αυτής (όπως π.χ. η νέα τάξη πραγμάτων, ο Μπιλ Γκέιτς κτλ).
Με τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ο οποίος απειλεί μόνο εμάς και όχι όλην την ανθρωπότητα, δεν αντέχει να τα βάλει ο Ελληνάκος. Επειδή για να τα βάλει μαζί του θα πρέπει να αλλάξει τελείως τον τρόπο ζωής του, να σταματήσει να σιτίζεται από τον δημόσιο κορβανά, να πάει φαντάρος, να κάνει παιδιά κτλ.
Γι’ αυτό ψάχνει τον εύκολο ανύπαρκτο αντίπαλο.
Το ίδιο έκανε και με τον “δικατάτορα” Καποδίστρια και με τον “δικατάτορα” Βενιζέλο. Και τότε το θέμα ήταν οι “ελευθερίες” που καταπατούνταν και όχι το μέλλον του ελληνισμού, σε σχέση με τον πραγματικό του αντίπαλο, που παιζόταν και τότε όπως και τώρα.
Όπως και το 2015 οι αριστεροί “πατριώτες” και οι “ορθόδοξοι” κάνουν την επανάσταση που τους βολεύει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φερώνυμος 13 Μαΐου 2020 - 20:49

Σαν μιά συμβολή στη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση προτείνω στον κ. Γ. Καραμπελιά να σχολιάσει το παρακάτω άρθρο του Τιερι Μεϊσάν:
Ο μετασχηματισμός των κοινωνιών λόγω της Covid-19 προαναγγέλλει
τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

https://www.voltairenet.org/article209884.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανώνυμος 13 Μαΐου 2020 - 23:04

Περίμενα πιο επιφυλακτική στάση από το ΑΡΔΗΝ, πιο υποψιασμένη …
Οι αντιδράσεις των άλλων σχολιαστών με καλύπτουν πλήρως.
Αντί για πολλά λόγια, λοιπόν, νά μια ανάρτηση που την βρήκα στο ιστολόγιο του Μανώλη Βαρδή (https://manolisgvardis.wordpress.com/). Λέει τα καίρια. Την προσυπογράφω 100% :

“Η αντιστροφή βάσης και εποικοδομήματος”
(9 Μαΐου 2020)

Eίναι σαφές ότι η οικονομία των κυρίαρχων θα ξαναβρεί τον δρόμο της, με θυσίες των φτωχών δηλαδή. Η οικονομία θα αναδιαρθρωθεί και η digital era θα είναι προ των πυλών. Είναι σαφές, επίσης, ότι η ευκαιρία δεν πήγε χαμένη για πειραματισμούς ελέγχου και καταστολής μέσω φόβου και πανικού.
Όμως, το πιο ουσιαστικό μάθημα της κρίσης είναι πως ΤΟ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ, δηλαδή οι απόψεις και αντιλήψεις κοινωνιών τελειωμένων από καιρό, ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ.

Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία. Απλά η υστερική, δήθεν ανθρωπιστική, γεροντολάγνα ιδεολογία των παρηκμασμένων επικράτησε εύκολα έναντι κάθε άλλου.

Αυτή η νοοτροπία έχει πάρει από πολλές πηγές:

* είναι επιλεκτικά “ανθρωπιστική” (υπέρ των γέρων και των ειδικών ομάδων, κατά των νεότερων και των εργαζομένων),

* είναι “δικαιωματιστική” (σεβασμός στο δικαίωμα του ηλικιωμένου ή του ευπαθούς για περισσότερη ζωή),

* είναι μετα-καταναλωτική (πέρασε πλέον η περίοδος του “Παπαθεμελή, Παπαθεμελή !”…κτλ.), διότι, βέβαια, έχεις μπροστά ζόρια- ήδη ο Economist (που πάντα είναι ειλικρινής) παραλλήλισε τα μέτρα κατά του ιού με τα μέτρα που αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να πάρουμε ενόψει κλιματικής αλλαγής-,

* είναι ιδιαζόντως άθεη, μη διστάζοντας να επιστρατεύει χριστιανούς ηθικιστές της «ανανεωτικής» ανοησίας,

* είναι ιστορικά και μεταφυσικά «κενή περιεχομένου», όπως είναι και οι οπαδοί των συνταγματικών πλαισίων και της Ενωμένης Ευρώπης.

Μπροστά σε όλα αυτά, ας κλείσουν όλα για μήνες. Ίσως τώρα καταλαβαίνει κανείς το υπόβαθρο της σύγκρουσης των φτωχών, “κίτρινων γιλέκων” με τον “περιβαλλοντιστή” Μακρόν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος 14 Μαΐου 2020 - 06:53

Είναι η μόνη, ίσως, βεβαιότητα αναφορικά με τον κορωνοϊό: η τήρηση αποστάσεων μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του.
Το ότι αυτό έπραξε η κυβέρνηση με επιτυχία, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η μόνη διάσταση του θέματος.
Θα περίμενα από το Άρδην να μην εστιάσει τόσο πολύ σε αυτήν την επιτυχία (το κάνουν εξάλλου όλα τα mainstream media), αλλά στο τί αλλαγές θα φέρει η μετά-κορωνοϊό εποχή. Η αισιοδοξία περί ενίσχυσης των κρατικών συνόρων δε με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό, μάλλον, θα συνέβαινε σε έναν ιδεατό κόσμο, όπου οι εξελίξεις καθορίζονται από την βούληση των λαών. Ωστόσο, οι δυνάμεις που αντιμάχονται τα έθνη-κράτη φαίνεται να είναι πιο οργανωμένες και συντεταγμένες και το πώς σχεδιάζουν την επόμενη κανονικότητα ήδη διαφαίνεται.
Επειδή αρκετοί θα με χαρακτηρίσουν συνωμοσιολόγο, ψεκασμένο κλπ., να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι έχουν και οι “συνωμοσιολόγοι” κάποια δίκαια. Διαφωνώ με την ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα απόδοσης του όρου αυτού σε όσους δεν συμβαδίζουν με την επίσημη επιστημονική θεωρία. Μου θυμίζει λίγο την κατάχρηση του όρου φασίστας (ή εθνικιστής). Ας μην ξεχνάμε, ότι πριν όχι πολλά χρόνια κάποιοι που μιλούσαν για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών πληθυσμών από αλλοεθνείς, έτσι χαρακτηρίζονταν. Και παρόλο που πολλοί από αυτούς ίσως και να ήταν αφελείς, με την απόδοση του χαρακτηρισμού, μηδενίζονταν οι απόψεις τους και θάβονταν το καμπανάκι που χτυπούσαν. Τέλος παρένθεσης.
Θα περίμενα, λοιπόν, από το Άρδην να ασχοληθεί με την απαισιόδοξη όψη της επόμενης ημέρας. Ήδη διάφοροι «διαφωτιστές» αρχίζουν να αναφέρουν ιδέες ελέγχου των νοσημάτων που προκαλούν τρόμο. Βέβαια, π.χ. αναφορικά με τις εμφυτεύσεις που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι είναι εμβολιασμένοι, πάτημα δίνουν και οι αρνητές του εμβολιασμού, μιας πρακτικής που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Να, λοιπόν, ένα θέμα που θα μπορούσε να αναλυθεί εκτενώς από το Άρδην: κατά πόσο μπορείς να αμφισβητείς συστημικές αλήθειες (ή «αλήθειες») και τάσεις χωρίς να κινδυνεύεις να επιτύχεις το αντίθετο από αυτό που επιδιώκεις; Πού είναι το όριο, ποια η χρυσή τομή και ποιες οι παράμετροι που την καθορίζουν;
Κλείνοντας, να ευχαριστήσω τον κύριο Καραμπελιά, για την μακρόχρονη προσπάθεια του να συμβάλλει στην διάσωση του ελληνισμού και κυρίως για το ότι είναι από τους λίγους που απευθύνεται τόσο στην λογική όσο και στο θυμικό του Έλληνα. Να του δίνει ο Θεός δύναμη να συνεχίσει αγωνίζεται για αυτά που αξίζουν. Με ταπείνωση και υπομονή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιατρός 16 Μαΐου 2020 - 20:16

Κ. Καραμπελιά, ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη ανάλυση.
Στους σχολιαστές που αμφισβητούν τον ιό και τους θανάτους του ένα εχω να πω: σεβαστείτε εμάς που εκτιθέμεθα στον ιό καθε μερα με φόβο μην κολλήσουμε και τον μεταδώσουμε σε ανοσοκατεσταλμένους οικείους μας. Παρακαλώ σεβαστείτε τον αγώνα μας, δεχτείτε ότι όσο εσείς συνωμοσιολογείτε, άλλοι κινδυνεύουν για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Nikolaos Malakis 20 Μαΐου 2020 - 12:00

Με εντυπωσιάζει το μένος των αμβισβητιών του μέγιστου κινδύνου που προέρχεται από την ύπουλη και άτιμη Τουρκία.
Συμφωνώ με τον κ. Γιώργο Π.
12 Μαΐου 2020 στις 18:58. και δεν μπορ΄ψνα αντιληφθώ σε τι εστιάζουν οι διάφοροι καλοθελητές που βρίζουν και χλευάζουν τα λογικότατα συμπεράσματα του εν λόγω άρθρου Σας.

No wonder, που ο Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. κ. Σάββας Καλεντερίδης προτίμησε στις πρόσφατες εκλογές την παράταξή Σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ