Αρχική » Μαζική αντίσταση ενάντια στο χαράτσι

Μαζική αντίσταση ενάντια στο χαράτσι

από admin

Των Ν. Ρούμπου, Ο. Ορφανίδου

από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία 10-11-2011

Επεκτείνεται και στην περιφέρεια το φαινόμενο των δήμων που αντιδρούν στο τέλος ακινήτων και απλώνουν δίχτυ προστασίας στους δημότες.

 

Αλεξανδρούπολη

* Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος Ευ. Λαμπάκης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ, τονίζοντας:

«Οταν καταρτίστηκαν συμβάσεις μεταξύ των συνδημοτών μου και του Οργανισμού σας, σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι συμβαλλόμενοι δημότες – συνδρομητές να πληρώσουν ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του Οργανισμού σας. Επομένως, μη υφισταμένης ρητής μνείας περί τοιαύτης υποχρέωσής τους, δεν νομιμοποιείστε προς αναγκαστική είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, πολύ δε περισσότερο να προβείτε σε διακοπή του ρεύματος όταν προσφέρονται οι δημότες του δήμου μας στην πληρωμή μόνο του λογαριασμού της κατανάλωσης του ρεύματος όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «σε όποια περίπτωση συμβεί οποιαδήποτε προσβολή στην υγεία ή ακόμη και στην ίδια τη ζωή οποιουδήποτε μέλους οικογένειας εξαιτίας διακοπής ρεύματος λόγω μη πληρωμής λογαριασμού, εξαιτίας του τέλους ακινήτου που αδυνατούν να πληρώσουν οι δημότες, θα βαρύνει τον Οργανισμό σας και δη ύστερα από την παρούσα υπόμνηση με κακουργηματικό δόλο».

Καταλήγοντας, καλεί τη ΔΕΗ να δεχτεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού. «Σε αντίθετη περίπτωση», όπως σημειώνει, «θα σταθώ με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον σας».

Θέρμη

* «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για το Δημόσιο. Η εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας πρέπει να συνδυαστεί με ένα φορολογικό και φοροεισπρακτικό σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη», τονίζεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης και σημειώνεται: «Οταν όμως αυτή η πολιτική εφαρμόζεται οριζόντια, με βάση πλασματικά στοιχεία και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, συνδέοντας τα έσοδα με την εξόφληση της υπηρεσίας της ηλεκτροδότησης, τότε είναι καθαρά εισπρακτική και άδικη και σε κάθε περίπτωση σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων».

Μενεμένη

* Να μην πληρώσουν το χαράτσι, παρά μόνο το ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ, καλεί όσους πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Απευθύνεται στη ΔΕΗ και ζητάει να μη διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δηλώνει ότι ο δήμος θα σταθεί με κάθε νόμιμο τρόπο στο πλευρό κάθε πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι και επιχειρείται η διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Ζητάει, ακόμα, την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, λέγοντας ότι είναι άδικος φόρος, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Πάτρα

* Τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ Σπύρο Μυλωνά επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος της Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, και του ζήτησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κοινωνικής ευαισθησίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά και ιδίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μεσολόγγι

* «Να μην προβείτε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν αυτόν το νέο έκτακτο φόρο, από τη στιγμή που θα έχετε εισπράξει το οφειλόμενο προς την υπηρεσία σας ποσό».

Αυτό ζητεί με επιστολή του προς τη ΔΕΗ ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παν. Κατσούλης. *

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ