Αρχική » Η Κύπρος στο σταυροδρόμι

Η Κύπρος στο σταυροδρόμι

από Άρδην - Ρήξη

του Γ. Σιεκέρσαββα, από το Άρδην τ. 55, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2005

Περιεκτική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων από τις 24.4.2004 μέχρι σήμερα, (2.7.2005) και προοπτικές

Έλληνες αδελφοί,
Περάσαμε το σκαλοπάτι της 24ης Απριλίου, θριαμβευτές, διότι, όσο μικροί και να είμασταν, εξουδετερώσαμε με ένα δυναμικό ΟΧΙ τα ξένα σχέδια ξεπουλήματος της Κύπρου στον τουρκικό επεκτατισμό και τα ξένα, αμερικανοβρετανικά συμφέροντα, εν μέσω μάλιστα τρομερών εξωτερικών εκβιασμών και ανήθικων πιέσεων που ασκήθηκαν απευθείας πάνω μας, αλλά και μέσω της πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό μας μέτωπο, η οποία λυσσωδώς προσπάθησε να ανοίξει τις πύλες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ξένα συμφέροντα, αφού είχε πλουσιοπάροχα χρηματοδοτηθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Τα ξημερώματα της 25ης Απριλίου, νιώσαμε απελευθερωμένοι από τα δεσμά των απαράδεκτων υποχωρήσεων που είχαν γίνει στα 30 χρόνια που προηγήθηκαν, διότι ως απλοί άνθρωποι, με την κοινή μας λογική, θεωρούσαμε ότι η πολιτική του συμβιβασμού με την κατοχή και τα κατοχικά δεδομένα, η οποία οδηγούσε σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενσάρκωση της οποίας ήταν το Σχέδιο ΑΝΑΝ, είχαν ενταφιασθεί για πάντα.
Μάλιστα, όταν μια βδομάδα αργότερα, την 1ην Μαΐου 2004, γίναμε και ευρωπαίοι πολίτες, αφού είχαμε καταφέρει με το ΟΧΙ μας να μην διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε ολόκληρη στην Ευρώπη, είχαμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε ακόμη καλύτερα. Οι προοπτικές μας για καλύτερες μέρες ήταν πλέον σίγουρες, νομίζαμε.
Με την είσοδό μας στην Ευρώπη, και στη βάση των διακηρύξεων των ηγετών μας ότι η ένταξή μας στην Ευρώπη θα αποτελούσε και τον καταλύτη για σωστή λύση στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προσβλέπαμε και στην πολυπόθητη και επιβαλλόμενη επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση, για να προσδοκούμε και σε λύση στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις.
Την ευφορία μας ήλθαν να ενισχύσουν και μια σειρά νέων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες, μαζί με τις παλαιότερες, υποδεικνύουν και τη νέα βάση πάνω στην οποία θα έπρεπε να κινηθεί η αναμενόμενη επανατοποθέτηση.
Δυστυχώς όμως, αγαπητοί φίλοι, η ευφορία και οι προσδοκίες μας, ένα χρόνο μετά τις ιστορικές εκείνες ημερομηνίες της 24ης Απριλίου και 1ης Μαΐου, διαψεύσθηκαν και καθημερινά διαψεύδονται περαιτέρω.
Αντί επανατοποθέτησης, το Κυπριακό εγκλωβίστηκε και πάλιν στην αποδεδειγμένα λανθασμένη, αδιέξοδη και χωρίς προοπτική πολιτική των προηγούμενων 30 χρόνων.
Ακούμε καθημερινά τους ηγέτες του ΟΧΙ να διαλαλούν και να επιβεβαιώνουν ότι η λύση του Κυπριακού που επιδιώκουμε εξακολουθεί να είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και μάλιστα στη βάση του Σχεδίου ΑΝΑΝ.
Αυτή η λανθασμένη τοποθέτηση δυστυχώς ενισχύει και δίδει άλλοθι και στην Πέμπτη φάλαγγα του ΝΑΙ η οποία όλο και πιο πολύ ενισχύεται και αποθρασύνεται και υπονομεύει το ΟΧΙ.
Το Συνιστόν Κράτος, που προνοούσε το Σχέδιο ΑΝΑΝ, «κτίζεται» καθημερινά από εμάς τους ίδιους, Λαό και Ηγεσία, με ενέργειες και πολιτικές πράξεις αχρείαστες, αδικαιολόγητες και καταστροφικές.
Ως τέτοιες πολιτικές πράξεις καταγράφονται οι ακόλουθες:
• Σε δύο Διακυβερνητικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφηκε ότι η Τουρκία έκανε θετικά βήματα προς επίλυση του Κυπριακού και προβλημάτων με άλλες γείτονες χώρες χωρίς να διατυπωθεί δική μας αντίδραση, ή έστω επιφύλαξη.
• Έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιο των πολιτικών μας η επιστροφή όλων των Προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
• Έγινε αποδεκτή η απευθείας χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων για εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης στα κατεχόμενα, δηλαδή πάνω στις δικές μας περιουσίες.
• Έγιναν Κανονισμοί για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων μέσω της «Πράσινης Γραμμής», πράγμα που οδηγεί στην εδραίωση της ξεχωριστής οντότητας στα κατεχόμενα, πολιτικά και οικονομικά. Μάλιστα φαίνεται να προωθείται και κλιμάκωση εμπορίου με διακίνηση προϊόντων και από τις ελεύθερες περιοχές, βάσει πιστοποιητικών εισαγωγής προϊόντων μας στα Κατεχόμενα, που θα εκδίδει το Τουρκοκυπριακό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.
• Δίδεται προνομιακή μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων σε Υπηρεσίες των ελεύθερων περιοχών κατά τρόπο πολύ προκλητικό, π.χ. στα Νοσοκομεία, στον Έπαρχο, στα Διαβατήρια, σε ό,τι αφορά τους νόμους της Τροχαίας, σε δωρεάν λεωφορεία, σε δωρεάν δίδακτρα σε ιδιωτικές σχολές κλπ. Όλα αυτά, δε, χωρίς να πληρώνουν φόρους.
• Γίνονται εκπτώσεις Συνταγματικές και Νομοθετικές για εξυπηρέτηση προσώπων από τα κατεχόμενα, π.χ. αποδοχή στις ελεύθερες περιοχές οχημάτων που εισήχθησαν παράνομα στα κατεχόμενα και κυκλοφορούν με άδειες και ασφάλιση που εκδόθηκαν στα κατεχόμενα από το παράνομο καθεστώς, εφαρμογή προνομιακών για τους Τούρκους κανονισμών εσωτερικού Εμπορίου, αναγνωρίζοντας εξουσίες σε παράνομα όργανα του παράνομου καθεστώτος στα Κατεχόμενα να εκδίδει Πιστοποιητικά Υγιεινής, Ποιότητας Προϊόντων κλπ. (Τουρκοκυπριακό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο).
• Επετράπη η οργάνωση τουριστικών αποστολών στα κατεχόμενα.
• Επετράπη η είσοδος, στις ελεύθερες περιοχές, ατόμων τα οποία εισέρχονται στην Κύπρο από τα κατεχόμενα λιμάνια και το παράνομο αεροδρόμιο εκεί.
• Αφήνεται να κλιμακώνεται το πήγαινε-έλα τόσο πολιτών όσο και οργανωμένων συνόλων στα κατεχόμενα.
• Καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου αποτελεί την τελεσίδικη βάση της λύσης του Κυπριακού.
Αυτό το τελευταίο ενισχύεται και προωθείται:

 • μέσα από τις επαναπροσεγγιστικές/δικοινοτικές δραστηριότητες,
 • μέσα από τις διακηρύξεις για «επανένωση της Κύπρου» και όχι για απελευθέρωση και αποκατάσταση του δημογραφικού της χαρακτήρα όπως ήταν πριν το 1974 και το 1963,
 • μέσα από τις επαφές των Κομμάτων και οργανώσεων από τις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές οι οποίες οδηγούν στην αλληλοαναγνώριση των θεσμικών οργάνων.
  • Δώσαμε τη συγκατάθεσή μας να επισκέπτονται επίσημα τα Ευρωπαϊκά Όργανα Διοίκησης, εκπρόσωποι της, υποτελούς στην κατοχή, παράνομης Διοίκησης.
  • Φαίνεται ότι θα γίνουν αποδεκτοί και “βουλευτές” από τα κατεχόμενα, ως Παρατηρητές στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Δεν αντιδρούμε και δεν καταγγέλλουμε τις συνεχιζόμενες παράνομες και αποσχιστικές πράξεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα, με τις αυτοαποκαλούμενες εκλογές που διενεργεί εκεί, όταν μάλιστα οι ούτω καλούμενοι ψηφοφόροι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (πέραν του 60%) Τούρκοι έποικοι. Αποτέλεσμα αυτής μας της παράλειψης είναι να εδραιώνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η θέση ότι στα κατεχόμενα ήδη λειτουργεί το Συνιστόν Κράτος που προνοούσε το Σχέδιο ΑΝΑΝ και με το οποίο το αντίστοιχο «Συνιστόν Κράτος», στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να καθίσει και να συμφωνήσει τρόπο «επανένωσης» της Κύπρου.
  • Προτείνουμε συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου.
  • Δώσαμε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη χωρίς να αποτελεί η κατάργηση της κατοχής της Κύπρου όρο για την Τουρκία.
  • Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, τόσο από τον Τύπο όσο και από κάποιους ηγέτες μας. Ο τύπος στήνει ολόκληρη καμπάνια προβολής τους, διότι τους το επιτρέπει ο κατοχικός στρατός, επειδή αυτό εξυπηρετεί την εδραίωση της παράνομης υπόστασης του παράνομου Καθεστώτος.
  Με όλα τα πιο πάνω προστίθενται «χαλίκια» στην υπόσταση του παράνομου καθεστώτος.
  Κάθε δε «χαλίκι» αναγνώρισης κρατικής υπόστασης στο παράνομο καθεστώς συνιστά και ένα «χαλίκι» αποαναγνώρισης της μιας και ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Ενώ εμείς, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, εκχωρούμε συνεχώς κυριαρχικά κρατικά μας δικαιώματα, οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες της υποτελούς στην Τουρκία παράνομης διοίκησης όλο και πιο πολύ ενεργούν με τρόπο που ενισχύει την κρατική τους οντότητα:
  • Υπονομεύουν συνεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία με δηλώσεις και ενέργειες ανεπίτρεπτες. Παρουσιάζονται παντού ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
  • Δεν επέτρεψαν στους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές με το να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις ελεύθερες περιοχές.
  • Αρνούνται να προσέλθουν και να εξασφαλίσουν άδειες κυκλοφορίας, άδειες οδήγησης και πιστοποιητικά ελέγχου οχημάτων τους από την Κυπριακή
  Δημοκρατία.
  • Επιμένουν να ανοίξουν τα κατεχόμενα λιμάνια και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ενώ κατέχουν κυπριακά διαβατήρια και μπορούν να ταξιδεύουν και να εμπορεύονται από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια.
  Ουσιαστικά όλα όσα γίνονται συνιστούν την βήμα προς βήμα υλοποίηση του Σχεδίου ΑΝΑΝ το οποίο έχει ήδη απορριφθεί μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία του Δημοψηφίσματος.
  Ακούμε και πάλιν, όπως και τα προηγούμενα 30 χρόνια, για όλα αυτά τα αρνητικά, δικαιολογίες, λογικοφανείς μεν, απαράδεκτες δε. Πρόκειται περί στρατηγικής, μας λένε, για να αντιμετωπισθούν οι πιέσεις: πολύ λυπούμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι μια τέτοια στρατηγική όχι μόνο δεν εξουδετερώνει τις πιέσεις αλλά τις κλιμακώνει.
  Αυτό που εξουδετερώνεται με τέτοια στρατηγική είναι τα ατράνταχτα επιχειρήματα που μας παρέχονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για να αντιμετωπίσουμε κατάμουτρα την κατοχή και να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων που δημιούργησε στην Κύπρο, δηλαδή την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων και την επικυριαρχία της Τουρκίας πάνω στην υπόλοιπη Κύπρο, μέσω του καταστροφικού Δικοινοτισμού.
  Τα σενάρια τα ζήσαμε. Το αποτέλεσμα το είδαμε, ήταν το Σχέδιο ΑΝΑΝ.
  Και δεν έχει σημασία αν οι σημερινοί ηγέτες μας που συντηρούν αυτή την κατάσταση δεν θα υπογράψουν οι ίδιοι μια κακή λύση. Σημασία έχει τι θα κληρονομήσουν στους επερχόμενους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε αν δεν θα είναι από αυτούς που θα είναι διατεταγμένοι να εξυπηρετήσουν τα ξένα συμφέροντα. Το κυριότερο όμως κακό είναι ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την επανατοποθέτηση στο Κυπριακό η οποία θα αποτελεί και την τροχοπέδη για περαιτέρω υποχωρήσεις.
  Συναγωνιστές,
  Σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό, μετά τις 24 Απριλίου και 1 Μαΐου του 2004, φέρει και η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό νιώθουμε για ακόμα μια φορά προδομένοι.
  Όαση μέσα σε αυτό το τραγικό αίσθημα εγκατάλειψης αποτελεί ο δεσμός με τον ελληνικό λαό, απευθείας, με όλους εσάς, που γνωρίζουμε ότι είστε μαζί μας.
  Αγωνιζόμαστε με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός και ο απανταχού ελληνισμός είναι μαζί μας, συναγωνιστές και συμπαραστάτες, και από αυτό το γεγονός αντλούμε τις δυνάμεις να συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση, μέχρι την επιστροφή μας στις πατρογονικές εστίες.

*Γραμματέας του Σωματείου “Αδούλωτη Κερύνεια”

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: