Θανάσης Τζιούμπας
ΕΤΟΣ 1999 2000 2001 2002 2003
ΕΛΛΑΔΑ 4,8 4,9 4,6 4,3 4,2
ΤΟΥΡΚΙΑ 5,4 5 5 4,9 4,8
Μ.Ο. ΝΑΤΟ 2,5 2,6 2,6 2,7 2,7
(πηγή: NATO review)
Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι το ΑΕΠ των δύο χωρών είναι όχι μόνον άνισο, αλλά η σχέση χειροτερεύει διαρκώς εις βάρος της Ελλάδας. Έτσι, για παράδειγμα, το 1999 ήταν 165,6 δισ. $ για την Ελλάδα και 403,7 για την Τουρκία, για να φτάσει το 2003 στα 224(!) με 492,9 αντίστοιχα. Το παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνει με ακρίβεια τις εξελίξεις αυτές.
Το τι σημαίνει αυτό για το ύψος των δαπανών των δύο χωρών για εξοπλισμούς σε απόλυτες τιμές φαίνεται καθαρά στον παρακάτω πίνακα:
Η στρατηγική των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως έχει διατυπωθεί από το σύνολο των προσώπων και των πολιτικών κομμάτων που πέρασαν από την εξουσία μετά την κυπριακή τραγωδία ήταν μια στρατηγική αποτροπής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιλέχθηκε ο δρόμος μιας «μετρημένης κούρσας εξοπλισμών», με στόχο όχι την υπεροχή στο ποσοτικό τουλάχιστον πεδίο, αλλά τη διασφάλιση ενός αποθέματος ισχύος που θα καθιστούσε απαγορευτικό το κόστος μιας επιθετικής ενέργειας από τη μεριά της Τουρκίας. Το περίφημο 7 προς 10, που είχε επιβάλει για λίγα χρόνια μετά το 1974 η ομογένεια των ΗΠΑ ως υποχρεωτική ποσόστωση στη στρατιωτική βοήθεια (FMS) στις δύο χώρες, ήταν έκφραση αυτού ακριβώς του δόγματος. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το 7 προς 10 έγινε 5,5 προς 10 το 1993 και, παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν από τους εκσυγχρονιστές μετά τα Ίμια, κατέρρευσε στο 2 προς 10 το 2003 (και για να μην κατηγορηθούμε για επιλεκτική παράθεση ετών, αναφέρουμε τον μέσο όρο της 11ετίας 1993-2003, που είναι 3,4 προς 10, με σαφή πτωτική τάση).
Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Το μέγεθος των εξαγωγών στα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, που αποτυπώνει παράλληλα την αυξητική τάση των οικονομικών αυτών μεγεθών:
Η εξοπλιστική στρατηγική του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου βρίσκει έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσει μέσα προβολής ισχύος ανάλογα με το μέγεθος της ηγεμονικής φιλοδοξίας του. Από τη συμμετοχή στην κοινοπραξία παραγωγής του μαχητικού νέας γενιάς Στελθ F 35, τη συμπαραγωγή των επιθετικών ελικόπτερων Α 129 με τους Ιταλούς, ως την παραγωγή με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κορέα του «Εθνικού Άρματος Μάχης» Κ 2, του αυτοκινούμενου πυροβόλου Κ 9, του βαλλιστικού πυραύλου Γιλντιρίμ με τους Κινέζους, μέχρι, τέλος, τα αμιγώς τουρκικά προϊόντα, όπως το ΤΟΜΑ Combra και η κορβέτα MILGEM, πολλά από τα κύρια οπλικά συστήματα της στρατιωτικής μηχανής θα κατασκευάζονται από τουρκικά χέρια.
Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Υ.Γ.: Πριν ακόμη αυτό το άρθρο φτάσει στο τυπογραφείο οι εξελίξεις το κάνουν να μοιάζει αισιόδοξο:
Στο μεταξύ το νορβηγικό ερευνητικό ΜΑLENE OSTERVOLD, παρεούλα με την τουρκική φρεγάτα GEDIZ, τρυπούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του Καστελόριζου και το μόνο που κάνει ή αναγκάζεται να κάνει η ελληνική ηγεσία είναι διαβήματα που αγνοούνται από εχθρούς και φίλους. Στο πεδίο ενός εξελισσόμενου δείγματος του τουρκικού επεκτατισμού, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρευρίσκεται και χαιρετίζει με μια κανονιοφόρο, κάτι λίγο παραπάνω από φελούκα. Το τραγικό είναι ότι δεν ξέρουμε αν δεν θέλουν ή αν δεν έχουν τίποτε καλύτερο να στείλουν. Γιατί πια, εκεί που μας πάνε, θα μπορούσε να συμβαίνει και το δεύτερο.