του Τ. Σέγκεβ, από το Άρδην τ. 33-34, Φεβρουάριος 2002
Λίγο καιρό μετά την πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου, ένας φίλος με εξέπληξε με μια αραβική έκδοση που κυκλοφόρησε στην Βηρυτό από το Ίδρυμα Παλαιστινιακών Σπουδών. Δεν είχα προηγούμενη γνώση της μετάφρασης και βέβαια τοΊδρυμα που σχετιζόταν με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν είχε ζητήσει άδεια ούτε προσφέρθηκε να πληρώσει δικαιώματα. Πάντως, ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος γιατί το βιβλίο βρήκε τον δρόμο του διασχίζοντας τη γραμμή του πυρός. Αργότερα, όταν γνώρισα ένα μέλος του ινστιτούτου, του είπα: “σε ξέρω, μου έκλεψες το βιβλίο”/ “Αλήθεια”, απάντησε, “αλλά εσείς μου κλέψατε την πατρίδα μου”. Αυτός ο διάλογος αποδεικνύει λιγότερο ή περισσότερο το επίπεδο της συζήτησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τη δεκαετία του 1980. Σίγουρα έχουμε προχωρήσει πολύ από τότε. Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι Ισραηλινοί δύσκολα θα αναγνώριζαν την πατρίδα τους σήμερα…
… Ο Μπεν Γκουριόν δεν ήταν σε διάθεση συνδιαλλαγής (αναφέρεται σε συνομιλίες που διεξάγονταν το 1949). Είπε σε μια συνομιλία με τους βοηθούς του:
“Πριν από την ίδρυση του κράτους, στην αρχή της δημιουργίας του, το κύριο ενδιαφέρον ήταν η αυτοάμυνα. Επί μακρόν, η δημιουργία του κράτους ήταν μια ενέργεια αυτοάμυνας. Πολλοί πιστεύουν ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Αλλά τώρα, το άμεσο θέμα είναι η κατάκτηση όχι η αυτοάμυνα… Όσο για την οριοθέτηση των συνόρων, είναι ένα ανοικτό θέμα. Στην Βίβλο, όπως και στην ιστορία μας, υπάρχουν όλων των ειδών οι ορισμοί για τα σύνορα του κράτους, έτσι δεν υπάρχει πραγματικό όριο. Κανένα σύνορο δεν είναι απόλυτο. Εάν είναι μια έρημος, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η άλλη πλευρά. Εάν είναι θάλασσα, θα μπορούσε επίσης να είναι η άλλη όχθη. Ο κόσμος πάντα υπήρξε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μόνο οι όροι άλλαξαν. Αν έβρισκαν ένα τρόπο προσέγγισης άλλων πλανητών, τότε ίσως όλος ο πλανήτης δεν επαρκούσε”….
…Τίποτε δεν μπορούσε να εμποδίσει το παλιό όνειρο της προσάρτησης του Νοτίου Λιβάνου στο Ισραήλ και της ιδρύσεως ενός Χριστιανικού Κράτους στον βορρά ή τουλάχιστον της διαίρεσης του Λιβάνου και της δημιουργίας ενός χριστιανικού κράτους στο Νότο.
Ο Μπεν Γκουριόν στόχευε σ’ αυτό απ’ την αρχή του πολέμου: “Η μουσουλμανική κυριαρχία στον Λίβανο είναι τεχνητή και εύκολα υπονομεύεται· ένα χριστιανικό κράτος έπρεπε να ιδρυθεί με νότιο σύνορο τον Ποταμό Λιτάνι. Μετά θα φτιάξουμε μια συμμαχία μαζί του”. Ο Μπεν Γκουριόν ανέπτυξε επανειλημμένα αυτή την ιδέα τα επόμενα χρόνια. Ο Σαρέτ (ο οποίος υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Μπεν Γκουριόν και χρημάτισε και πρωθυπουργός) σημείωσε στο ημερολόγιό του ότι ο αρχηγός του στρατού (ο Νταγιάν) υποστήριζε τον Μπεν Γκουριόν: “Κατά την άποψή του, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρούμε ένα Χριστιανό Λιβανέζο αξιωματικό, ίσως όχι ανώτερο από λοχαγό, και να τον κερδίσουμε ή να τον αγοράσουμε με χρήματα, ώστε να εμφανιστεί ο ίδιος ως σωτήρας του Μαρωνίτικου πληθυσμού. Μετά ο ισραηλινός στρατός θα εισέβαλλε στο Λίβανο, θα καταλάμβανε την περιοχή με πρόσκληση και θα εγκαθιστούσε χριστιανική κυβέρνηση που θα συμμαχούσε με το Ισραήλ” (σελ.v, 6,10).
Απόσπασμα από το βιβλίο του Tom Segev, 1949, The first Israelis. Mετάφραση: Βαγγέλης Πατσός.