Αρχική » Οι παραλογισμοί Ερντογάν επεκτείνονται

Οι παραλογισμοί Ερντογάν επεκτείνονται

από Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Οι παραλογισμοί του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνονται πέραν της Κύπρου και της Ελλάδος. Στόχος του από καιρό η Γαλλία… Αφού είχε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να « προχωρήσει σε ψυχιατρικές εξετάσεις» και μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή από ισλαμιστή και την αντίδραση της Γαλλικής κυβέρνησης, ο Τ. Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. Αλλά το μποϊκοτάζ σε βάρος των γαλλικών προϊόντων είναι σαμποτάζ σε βάρος της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας.

          Τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ κυκλοφόρησαν κατάλογο 150 γαλλικών επιχειρήσεων, των οποίων τα προϊόντα πωλούνται στην Τουρκία και που ζητήθηκε οι Τούρκοι να τα μποϊκοτάρουν. Ο παραλογισμός του Προέδρου Ερντογάν είναι πως  πολλά από τα εν λόγω προϊόντα παράγονται στην Τουρκία. Συνολικά οι γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γείτονα απασχολούν περίπου 150.000 στελέχη και εργάτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Ρενό έχει εργοστάσιο στην Τουρκία, απασχολεί 6.000 εργαζόμενους και πωλεί το 20% των αυτοκινήτων  που πωλούνται στην γείτονα. Επίσης η Danone έχει οκτώ εργοστάσια, που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και απασχολούν άνω των 2.000 εργαζομένων. Αν οι γαλλικές επιχειρήσεις αποχωρήσουν από την γείτονα οι χιλιάδες των εργαζομένων σε αυτές θα μπουν στην ανεργία και θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν  καταστεί ενδημικά στην Τουρκία.

          Μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να επιχειρεί να ενισχύσει τον εθνικισμό των συμπατριωτών του, μιλώντας σχεδόν καθημερινά για το πόσο μεγάλη δύναμη έχει η πατρίδα τους, όμως στην πραγματικότητα «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους έναντι του ευρώ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε τα 30 δισ. δολάρια και η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει απομειωθεί. Και μπορεί Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ να έχουν συμφέροντα  στην Τουρκία, όμως και αυτή εξαρτάται από τις χώρες μέλη της, που καλύπτουν το 40% των εμπορικών ανταλλαγών της Τουρκίας, ενώ για την ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 4%.

          Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε φανατικό ισλαμιστή και εθνικιστή, που ευχαρίστως συνεργάζεται με τους «Γκρίζους Λύκους». Πρόκειται για την παρακρατική και παραστρατιωτική υπερεθνικιστική οργάνωση, που είναι χρεωμένη με πολλά εγκλήματα. Τελευταίως η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει την εν λόγω οργάνωση που δρούσε και στη Γαλλία. Ο λόγος ότι τα μέλη της άσκησαν βία σε βάρος γάλλων πολιτών αρμενικής και κουρδικής καταγωγής. Πρόσφατες ενέργειες των «Γκρίζων Λύκων» είναι  η επίθεση στην Ντιζόν κατά Αρμενίων, που διαμαρτύρονταν κατά της εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τη βοήθεια  της Τουρκίας. Από την επίθεση τραυματίσθηκαν πολλοί Αρμένιοι. Οι ίδιοι βεβήλωσαν το Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης και του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915. Στο Μνημείο έγραψαν «Γκρίζοι Λύκοι» και «ΡΤΕ», τα αρχικά του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.-         

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: