Αρχική » Αθλητική φωνή κατά των βομβαρδισμών

Αθλητική φωνή κατά των βομβαρδισμών

από Άρδην - Ρήξη

του Μ. Διόγου, από το Άρδην τ. 19-20, Απρίλιος-Ιούνιος 1999

Από την πρώτη ημέρα που τα Νατοϊκά αεροσκάφη άρχισαν τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εκτός από τους απλούς Σέρβους πολίτες που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην φασιστική· επιδρομή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, τη δική τους διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι καλύτεροι πρεσβευτές του γιουγκοσλαβικού έθνους, οι αθλητές.

Ποδοσφαιριστές και μπασκε-μπολίστες που αγωνίζονται στα τέσσερα σημεία της γης ένωσαν τις φωνές τους και διαμαρτυρήθηκαν για την βάρβαρη επιδρομή των Νατοϊκών κατά της πατρίδας τους.

Ο Πέντζα Μιγιάτοβιτς από την Ισπανία, ο Σίνισα Μιχάίλοβιτς από την Ιταλία, ο Βλάντε Ντίβατς από τις ΗΠΑ, ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς και ο Ζάρκο Πάσπαλι από το Βελιγράδι, ο Ντράγκαν Τάρλατς από την Αθήνα, ο Ντράγκαν Στόικοβιτς από την Ιαπωνία και δεκάδες άλλοι επώνυμοι αθλητές δεν δίστασαν να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς και ακόμα περισσότερο να βρουν διάφορους τρόπους για να εκδηλώσουν την αντίδραση τους στη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού.

Στην Ισπανία, οι Γιουγκοσλάβοι ποδοσφαιριστές έκαναν αποχή από τους αγώνες των ομάδων τους. Μάλιστα, όταν αποφάσισαν να διακόψουν την λευκή απεργία τους γιατί οι ομάδες, τούς απείλησαν με βαριά χρηματικά πρόστιμα, ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς (πρώην άσος της Ιταλικής Μιλα\ή έστειλε από το βομβαρδισμένο Βελιγράδι μήνυμα συμπαράστασης στον Πέντζα Μιγιάτοβιτς λέγοντας του: “Η αγάπη για την πατρίδα είναι ανώτερη από οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο. Συνέχισε. Αν πάλι έχεις πρόβλημα είμαι διατεθειμένος να πληρώσω εγώ το πρόστιμο, όσο μεγάλο και να είναι”.

Ο Πέντζα Μιγιάτοβιτς, από τη πλευρά του, από τη πρώτη στιγμή καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αλλά δεν σταμάτησε σ’ αυτό, αφού δίνει το παρών σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ σε μερικές είναι ομιλητής. Στην Ισπανία, τις αντιπολεμικές, αντι-νατοϊκές εκδηλώσεις διοργανώνει το Κομουνιστικό Κόμμα και η Ενωμένη Αριστερά, οι μοναδικοί πολιτικοί φορείς που είναι ξεκάθαρα ενάντια στον πόλεμο και την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. “Όσα χρόνια και να περάσουν δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ αυτά που μας κάνουν. Όπως και την αντίσταση στους Γερμανούς, έτσι και την αντίσταση στο NATO θα την μάθουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Έτσι θα μεγαλώσουν οι νέες γενιές της Σερβίας. Και εμείς δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι είναι άδικο αυτό που γίνεται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιγιάτοβιτς.

Ο μπασκεμπολίστας Σάσα Τζόρτζεβιτς διάλεξε την ημέρα που η ομάδα του, η θρυλική Μπαρτσελόνα, πήρε το πρωτάθλημα στην Ισπανία, να διαμαρτυρηθεί για τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία. Την ώρα που οι συμπαίκτες του έπαιρναν το κύπελλο του πρωταθλήματος, εκείνος σήκωσε ένα πανό που έλεγε: “Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία”. Η εικόνα “πέρασε” σε εκατομμύρια σπίτια Ισπανών. Ήταν μια μικρή συνεισφορά του Τζόρτζεβιτς στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Στην Ιταλία, όπου επίσης αγωνίζονται αρκετοί Σέρβοι, ο Σίνισα Μιχάίλοβιτς (βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας της χώρας του) έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενώ μέσα από τη φανέλα της Λάτσιο (ομάδα της Ρώμης στην οποία αγωνίζεται) φοράει φανέλα με το σύνθημα: “Κάτω τα χέρια από τη Σερβία”, την οποία σε κάθε ευκαιρία δείχνει στους φιλάθλους.

Τον δικό του τρόπο αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν στη Σερβία επέλεξε ο μπασκεμπολίστας της Κίντερ Μπολόνια Σάσα Ντσνιλοβιτς. 0 Σέρβος αθλητής, στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, μετά τον αγώνα με την Ώμσύστεμ Μπολόνια, αποθεώθηκε από τους φιλάθλους που βρισκόντουσαν στις εξέδρες του “Ολύμπια Χάλε” στο Μόναχο της Γερμανίας όταν πήρε τη σημαία της πατρίδας του και έκανε το γύρο του γηπέδου.

“Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τη πατρίδα μου. Είμαι οργισμένος με τους βομβαρδισμούς και θα κάνω ότι μπορώ για να στηριχθούν οι συμπατριώτες μου σ’ ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία”.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα που δεκάδες Σέρβοι αγωνίζονται σε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, η αντίδραση τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη, καθώς είδαν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να συμπαραστέκεται στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού. Έτσι είδαμε τον Ντράγκαν Τάρλατς, τον Μί-λαν Τόμιτς, τον Σίνισα Γκάγκιτς, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, τον Ίλια Ίβιτς και δεκάδες άλλους αθλητές να συμμετέχουν σε πορείες ενάντια στην Νατοϊκή επίθεση και να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Πολλές φορές τα λόγια τους είναι πιο σκληρά και από τις βόμβες:

“Δεν έχουν καταλάβει τι λαός είμαστε. Νομίζουν ότι θα μας κάμψουν με τους βομβαρδισμούς.

Είναι γελασμένοι, αν περιμένουν κάτι τέτοιο. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Ας το καταλάβουν, το Κοσυφοπέδιο είναι η καρδία της Σερβίας και τη καρδιά μας δεν μπορούμε να την προδώσουμε”, λεει ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο νεαρός μπασκεμπολίστας του Ολυμπιακού ο οποίος τόσα χρόνια στην Ελλάδα απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και οι δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο ήταν ελάχιστες. Όμως μπροστά στη βαρβαρότητα των Νατοϊκών δεν μπορούσε να σιωπήσει. “Έχουμε μάθει από τους παππούδες μας τι σημαίνει αντίσταση. Αυτό που κάνουν στο Βελιγράδι και στις άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας είναι απλά μαθήματα αγάπης προς την πατρίδα. Κάτι που ίσως είναι άγνωστο σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για βομβαρδισμούς”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάρλατς που μαζί με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Μίλαν Τόμιτς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου τις πρώτες κιόλας ημέρες των βομβαρδισμών.

ΜΑΥΡΑ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΑ

Όμως οι Σέρβοι που αγωνίζονται στην Ελλάδα δεν έμειναν μόνο στις δηλώσεις. Ήθελαν να κάνουν κάτι για να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους στους βομβαρδισμούς και παράλληλα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους

συμπατριώτες τους που δοκιμάζονται. Έτσι επέλεξαν να φορούν μαύρο περιβραχιόνιο σε όλους τους αγώνες, σε ένδειξη πένθους. Πλέον, το μαύρο περιβραχιόνιο είναι ταυτισμένο με τους Σέρβους αθλητές είτε παίζουν ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ. Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε φιλικό ματς ανάμεσα σε μικτή ομάδα που την αποτελούσαν παίκτες (σύγχρονοι και παλαίμαχοι) του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή, με μικτή ομάδα που την αποτελούσαν Σέρβοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα και σ’ άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ήταν από τους πρωταγωνιστές του φιλικού αγώνα που διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο στάδιο δηλώνει καταδικάζοντας την Νατοϊκή επίθεση στην πατρίδα του: “Δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που αποφασίζουν να βομβαρδίσουν άμαχους πολίτες. Γιατί θέλουν να καταστρέψουν τη Γιουγκοσλαβία; Μήπως τους ενοχλεί ότι εμείς δεν ξεπουλάμε εύκολα τη πατρίδα μας; Ότι και να γίνει πρέπει να καταλάβουν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι κομμάτι της ιστορίας της Σερβίας και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε καμία παραχώρηση”, υποστηρίζει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος συνεχίζοντας αναφέρει: “Αισθάνομαι πολύ άσχημα βλέποντας τις φρικιαστικές εικόνες στην τηλεόραση, όπου διαμελισμένα κορμιά απομένουν μετά τους βομβαρδισμούς. Με ενοχλεί η ειρωνεία των Νατοϊκών που μιλούν για λάθη. Ποια λάθη; Όλα είναι προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Από κοντά και ο επιθετικός του Ολυμπιακού Σίνισα Γκόγκιτς που αναφέρει: “Είμαι πικραμένος και ανήσυχος. Καθημερινά προσπαθώ να επικοινωνήσω με τους συγγενείς μου στη Γιουγκοσλαβία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Έτσι δείχνουν τη δύνα-μή τους οι ισχυροί του κόσμου; Είναι ντροπή”. Ο συμπαίκτης του στην “ερυθρόλευκη” ομάδα ο ΝΙίο-ντραγκ Μένταν του ΠΑΣ Γιάννενα υποστηρίζει: “Σίγουρα έχουμε αγωνία γι’ αυτά που συμβαίνουν στη πατρίδα. Είναι απάνθρωπη η συμπεριφορά τους απέναντι σε έναν υπερήφανο λαό, όπως είναι ο Γιουγκοσλάβικος. Πάντως ας το καταλάβουν ότι δεν έχουμε μάθει να λυγίζουμε”.

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Ζόραν Μπάμποβιτς είναι από τους Σέρβους προπονητές ποδοσφαίρου που εργάζονται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Η έναρξη των βομβαρδισμών βρήκε τον Μπάμποβιτς στο Αγρίνιο, ο οποίος με οργή μίλησε για την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης: “Αν αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρεύονται μερικοί για το 2000 τότε να την χαίρονται. Αισθάνομαι ντροπή για όλα αυτά που συμβαίνουν στη πατρίδα μου. Πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωπος που βλέπω τους ισχυρούς να βομβαρδίζουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Που δημιουργούν χιλιάδες πρόσφυγες και υποκριτικά δηλώνουν ότι αυτά τα κάνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ντροπή τους”. Όμως ο Ζόραν Μπάμποβιτς έχει και μια εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια. “Ίσως να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, γιατί δεν ξεχνούν την αντίστασή μας στους Ναζί κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ίσως αυτό να είναι μια εξήγηση. Ίσως”.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΑΟΣ

“Δεν λυγίζουμε παρά τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Μένουμε στο Βελιγράδι, σε όλες τις πόλεις για να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται να μας γονατίσουν. Κάθε μέρα κάνουμε συναυλίες, τα βράδια πάμε στις γέφυρες και έτσι δείχνουμε την διάθεσή μας για αντίσταση”. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Ζάρκο Πάσπαλι, τον πολύ γνωστό μας μπασκεμπολίστα, που έπαιξε στην Ελλάδα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και Άρη. Ο Πάσπαλι αφού ευχαρίστησε μέσα από τη καρδιά του τον ελληνικό λαό για την συγκλονιστική συμπαράσταση του στους Γιουγκοσλάβους, τόνισε: “0 αγώνας μας ενάντια στην Νατοϊκή επίθεση είναι καθημερινός. Μπορούμε και πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούν να βομβαρδίζουν μια χώρα χωρίς να δίνουν καμία αναφορά. Μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που βομβαρδίζουν σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, λεωφορεία γεμάτα κόσμο. Είναι ειρωνεία πραγματικά”.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Την Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου, εν μέσω βομβαρδισμών, η ΑΕΚ βρέθηκε στο Βελιγράδι για ένα φιλικό ματς με την Παρτιζάν. Δεν ήταν ένα οποιοδήποτε φιλικό ματς ποδοσφαίρου. Ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση των Ελλήνων προς τον αγωνιζόμενο λαό της Σερβίας. Γιατί την κίνηση της “Ένωσης” χαιρέτησαν όλοι οι φίλαθλοι, όλοι οι Έλληνες. Γιατί όλοι θα ήθελαν να ήταν στο Βελιγράδι, στο ματς για να φωνάξουν: “Κάτω τα χέρια από τη Σερβία”.

Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς συγκλονισμένος από τη κίνηση της ομάδας του τόνισε: “0α μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι. Είμαι περήφανος που ανήκω στην ΑΕΚ”. Για τον Τόνι Σαβέφσκι μπορεί η πατρίδά του να είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον ακουμπά ο πόλεμος. 0 Σαβέφσκι δάκρυσε όταν είδε τη γέφυρα του Νόβι Σαντ κατεστραμμένη και τα κτίρια του Βελιγραδίου μισογκρεμισμένα.

Η “Πολιτικά” του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς της Παρτιζάν με την ΑΕΚ είχε τίτλο: “Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες”, ενώ η “Μπόρμπα” έγραφε: “Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες”. Ήταν μοναδικές στιγμές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Γιουγκοσλάβους που δέχονται την απάνθρωπη επίθεση του NATO.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης εκφράζοντας όλη την ομάδα, αλλά γιατί όχι και όλη την Ελλάδα είπε: “Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο”.

Τα λόγια του Βλάντε Ντίβατς από την “καρδιά” του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (αφού αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του NBA με την ομάδα του Σακραμέντο είναι  καλύτερο για το κλείσιμο: “Ότι και να γίνει, όσο μακριά και να είμαι από τη Σερβία, από τη πατρίδα μου, δεν πρόκειται να σταματησω να φωνάζω ότι το Κόσοβο δεν είναι απλά ένα μέρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ένα κομμάτι από τη καρδιά του σερβικού έθνους, είναι η ζωντανή ιστορία της πατρίδας μου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ