Αρχική » Παιγνίδια της Τουρκίας στην Ισλαμική Διάσκεψη, για Κύπρο, Θράκη και «μουσουλμάνους Δωδεκανήσου»

Παιγνίδια της Τουρκίας στην Ισλαμική Διάσκεψη, για Κύπρο, Θράκη και «μουσουλμάνους Δωδεκανήσου»

από Αναδημοσιεύσεις

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Παιγνίδια της Τουρκίας στην Ισλαμική Διάσκεψη, για Κύπρο, Θράκη και «μουσουλμάνους Δωδεκανήσου»

Βήμα για την επανάληψη όλων των τουρκικών θέσεων και ισχυρισμών για το Κυπριακό, αλλά και για την «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη και τους «μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου», βρήκε και πάλι η Τουρκία στην υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που έγινε στον Νίγηρα.

Στις αποφάσεις της 47ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών περιλαμβάνονται δυο αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά χωρίς αντίλογο επαναλαμβάνουν την τουρκική επιχειρηματολογία και απαιτήσεις, καθώς όπως φαίνεται ακόμη και οι φιλικά διακείμενες προς την Ελλάδα και Κύπρο μουσουλμανικές χώρες δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τα κείμενα αυτά ή τουλάχιστον να συμπεριλάβουν και τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Η προβολή των τούρκικων ισχυρισμών σε αυτό το σημαντικό διεθνές φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη 57 χώρες είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ειδικά για την Κύπρο, η Ισλαμική Διάσκεψη συστήνει μια σειρά μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων που πρακτικά φθάνουν λίγο πριν την πρόταση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ υιοθετείται πλήρως η τουρκική θέση για «πολιτική ισότητα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης ζητά την αναγνώριση της «ταυτότητας» της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», την αναγνώριση των ψευδομουφτηδων, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για χρήση του όρου «τουρκικός» στους τίτλους των Συλλόγων της μειονότητας και εξουσιοδοτεί μάλιστα και τη Γενική Γραμματεία του ΟΙΔ να παρακολουθεί την κατάσταση και να έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα των «μουσουλμάνων της Ελλάδας, της  τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και του μουσουλμανικού πληθυσμού  της Δωδεκάνησου».

Καθώς πλέον έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις της Ελλάδας με παραδοσιακά ισχυρούς «παίκτες» στον μουσουλμανικό κόσμο, απαιτείται τουλάχιστον να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και να απορριφθεί η εικόνα «απαρτχάιντ» που επιχειρεί να περάσει η τουρκική προπαγάνδα. Καθώς είναι σαφές ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση εις βάρος των μελών της μειονότητας λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της. Αλλά απλώς η Ελλάδα δεν δέχεται την μετατροπή του θρησκευτικού χαρακτήρα της μειονότητας σε εθνικό με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Και οι οποίες προφανώς δεν αφορούν τον σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών της μειονότητας.

Απόφαση 21/47 για την κατάσταση στην Κύπρο

Επιβεβαιώνοντας όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα υποστήριξης των ισλαμικών διασκέψεων για το κυπριακό ζήτημα, τα οποία εκφράζουν σταθερή υποστήριξη για τον νόμιμη υπόθεση των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου. Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής του για μια συνολική διευθέτηση, η οποία προέβλεπε μια ομοσπονδία αποτελούμενη από δύο συστατικά κράτη, ισότιμου καθεστώτος, υπενθυμίζοντας την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την προθυμία που επέδειξαν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς το συστατικό τουρκοκυπριακό κράτος και την εκτίμησή του για τις εποικοδομητικές προσπάθειές τους για την επίτευξη δίκαιης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης, Εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη για το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 7 Ιουλίου 2017 στο Crans-Montana χωρίς αποτέλεσμα. 

1.Eπιβεβαιώνει την πλήρη ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο ως την Αρχή που τους επιτρέπει να ζουν δίπλα-δίπλα σε ασφάλεια, ειρήνη και αρμονία χωρίς να έχει η μια πλευρά  την ικανότητα να κυβερνά, να εκμεταλλεύεται, να καταπιέζει ή να απειλεί την άλλη και τονίζει στο πλαίσιο αυτό ότι οι δημόσιες δηλώσεις από τη μία πλευρά που περιγράφουν την άλλη πλευρά ως “μειονότητα” έρχονται σε αντίθεση με αυτή την σταθερά εδραιωμένη αρχή της πολιτικής ισότητας· 

2- Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου Ηγέτη και του Ελληνοκύπριου Ηγέτη για επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγματεύσεων. 

3. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές, την τουρκοκυπριακή πλευρά και την ελληνοκυπριακή πλευρά να εργαστούν εποικοδομητικά για μια έγκαιρη συνολική λύση στο Κυπριακό,

4- Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό της απομόνωσης των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με την έκκληση  του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του της 28ης Μαΐου 2004 και τις εκτιμήσεις που έγιναν από τις ακόλουθες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τα προηγούμενα ψηφίσματα του OIC.

 5- Καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την αποτελεσματική αλληλεγγύη προς τους Μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους, σε στενή σύνδεση μαζί τους  και προκειμένου να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν ουσιαστικά και πολιτικά την απάνθρωπη απομόνωση που τους έχει επιβληθεί, να αυξήσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.

 6- Καλεί τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό: 

– Να ανταλλάξουν επιχειρηματικές αντιπροσωπείες με τους Μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους με σκοπό τη διερεύνηση των ευκαιριών οικονομικής συνεργασίας, των επενδύσεων σε τομείς όπως οι απευθείας  μεταφορές, ο τουρισμός, η πληροφόρηση·

 – Ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και αθλητικών επαφών με τους Μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους· 

– Ενθάρρυνση της συνεργασίας με τα τουρκοκυπριακά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκών· 

7- Χαιρετίζει, στο πλαίσιο αυτό, το περιφερειακό εργαστήριο κατάρτισης για τις εξαγωγικές στρατηγικές για εξαγωγείς των κρατών μελών του OIC που διοργανώθηκε από κοινού στην Κερύνεια  στις 5-7 Δεκεμβρίου 2017. Ενθαρρύνει τη διοργάνωση περαιτέρω τέτοιων εκδηλώσεων. 

8- Ενθαρρύνει έντονα τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου με τους Μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους. 

9- Επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του να υποστηρίξει, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, τη νόμιμη αξίωση των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων, για το δικαίωμα ακρόασης σε όλα τα διεθνή φόρουμ όπου το Κυπριακό πρόβλημα έρχεται προς συζήτηση, στη βάση της ισότητας των δύο μερών στην Κύπρο. 

10- Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να εξασφαλίσει τη συνέχιση των απαραίτητων επαφών με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης με σκοπό την αναζήτηση τρόπων και μέσων για τη βοήθεια της τελευταίας για τα αναπτυξιακά σχέδια των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων. 

11-Χαιρετίζει την επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ισλαμικού Ταμείου Αλληλεγγύης στους Μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους. 

12- Αναγνωρίζει την επιθυμία των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες μέλη του OIC. 

13- Προτρέπει τα κράτη μέλη να ενημερώσουν τη Γενική Γραμματεία για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί όσον αφορά την εφαρμογή όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων. 

14- Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος, να προβεί σε περαιτέρω συστάσεις ανάλογα με την περίπτωση και να υποβάλει σχετικές εκθέσεις στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Των Υπουργών Εξωτερικών.

«Απόφαση  3/47-MM  για την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής  Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και στον μουσουλμανικό πληθυσμό  των Δωδεκανήσων»

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμα 3/-46-MM σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και του μουσουλμανικού πληθυσμού των Δωδεκανήσων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της προς τις μουσουλμανικές κοινότητες και τις μειονότητες που ζουν σε κράτη μέλη που δεν ανήκουν στον OIC, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου. Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις διασκέψεις της Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, δηλώσεις και συμβάσεις που ζητούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα τη Συνθήκη της Λωζάνης που εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική γλώσσα,  και να ασκήσουν τις θρησκευτικά καθήκοντα τους, υπενθυμίζοντας περαιτέρω τη Δήλωση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων με βάση τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, συνειδητοποιώντας ότι τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού των Δωδεκανήσων καθορίζονται και προστατεύονται από πολυμερείς και διμερείς συνθήκες και συμβάσεις στις οποίες η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος. Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και των μειονοτήτων στα μη-OIC κράτη μέλη

1.Καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες. 

2. Απαιτεί και πάλι από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τον εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης και Κομοτηνής ως τον επίσημο Μουφτή. 

 3. Καλεί την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκηση τους.

4. Τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με το διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας. 

5. Προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας. 

6. Προτρέπει για άλλη μια φορά την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας που στερήθηκαν την υπηκοότητά τους βάσει του καταργηθέντος πλέον άρθρου 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας αριθ. 3370/1955. 

7. Επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε συνεννόηση με την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών τους ζητημάτων που συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζουν. 

8. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στο παρόν ψήφισμα ειδικότερα και να υποβάλει σχετικά έκθεση στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Των Υπουργών Εξωτερικών· 

9. Χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

10. Σημειώνει την υποστήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά θέματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα. 

11. Καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει το διάλογο και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα. 

12. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να δώσει συνέχεια στην εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετικά έκθεση στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Των Υπουργών Εξωτερικών.»

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: