Αρχική » Φωνή από το Άγιο Όρος

Φωνή από το Άγιο Όρος

από Άρδην - Ρήξη

του π. Γ. Καψάνη, από το Άρδην τ. 32, Νοέμβριος 2001

Προτείνουμε στον κ. Μπους, α ντί να κινήσει την πανίσχυρη πολεμική μηχανή των ΗΠΑ κατά των πιθανών τρομοκρατών, να οργανώσει παγκόσμια εκστρατεία αγάπης και βοηθείας προς τους πεινασμένους, αδικούμενους και καταπιεζόμενους όλου του κόσμου. Όλους αυτούς που γίνονται τρομοκράτες από απελπισία και αγανάκτηση. Ελληνοαμερικανός αναλυτής (καθηγητής Ν. Σταύρου) είπε ότι τρομοκράτες προέρχονται από ανθρώπους απελπισμένους (frustrated). Όσο περισσότερο η Αμερική και η Ευρώπη, ασκώντας διεθνή πολιτική δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας, περιορίζουν τους απελπισμένους, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων τρομοκρατών. Πολύ φοβούμεθα ότι, υπό τις παρούσες παγκοσμίως συνθήκες, η τρομοκρατία δεν μπορεί να ελεγχθή αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλοί ευάλωτοι στόχοι που είναι αδύνατον να προστατευθούν, όσα μέτρα και αν ληφθούν.

Το εθνικό γόητρο των Αμερικανών έχει πληγεί. Έτσι οι αποφάσεις τους για ανάκτησι του γοήτρου τους με επίδειξι ισχύος, που θα προκαλέσει παγκοσμίως τρόμο, μπορεί: “Η-κούσατε ότι ερρέθη, οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ… Ηκούοατε ότι ερρέθη, αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών” (Ματθ. ε’, 38,39,44).

Να αιματοκυλίσουν την ανθρωπότητα, να φέρουν τα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα, να επιβάλουν διεθνώς αοτυνόμευσι καταλυτική των ανθρωπίνων ελευθε-ριών. Για όλα αυτά ανήσυχου με βαθύτατα και ιδιαίτερα προσευχόμεθα υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, από τον Ιερό Άθωνα, τον τόπο αυτό της προσευχής και της ασκήσεως. Πολλοί Αμερικανοί, όπως και ο κ. Μπους, έχουν χριστιανικές ρίζες. Αυτές τις κρίσιμες ώρες ας ανοίξουν το Ευαγγέλιο και, ξεπερνώντας ένα πνεύμα ατομικιστικό, ας ενεργήσουν σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Επί του “Ορους Ομιλία.

Τους υπενθυμίζω ότι ο Μαχάτμα Γκάντι, καίτοι μη Χριστιανός, ε^γνώρι-ζε από στήθους την Επί του Όρους Ομιλία (Ματθ. ε’-ζ’), την εφάρμοζε στην πολιτική του και κατηγορούσε τους Χριστιανούς ότι την παραβαίνουν.

Εάν οι Αμερικανοί φίλοι μαςαδυνατούν λόγω του πόνου, της ευλόγου αγανακτήσεώς τους ή και ακόμη λόγω αλαζονείας της υπερδυνάμεως να σκεφθούν χριστιανικά, θα τους το υπόδειξη η μικρή αλλά μεγάλη λόγω του ελληνορθόδοξου πολιτισμού της Ελλάς.

Έτσι, και όταν ακόμη δεν εισακουσθούμε, τουλάχιστον δεν θα επωμισθούμε ευθύνες για όσα κακά θα ακολουθήσουν, για όσο αθώο αίμα, ο μη γένοιτο, θα χυθή και θα βαρύνη “ημάς και τα τέκνα ημών” (Ματθ. κβ’, 25).

*το παρόν αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Πολιτική Ενημέρωση, 9-10 2001.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: