Αρχική » Το “Χρονικό” του Μολύβου

Το “Χρονικό” του Μολύβου

από Σωτήρης Δημόπουλος

του Σ. Δημόπουλου, από το Άρδην τ. 37, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2002

Το καλοκαίρι του 2002 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των πολλών από την υπόθεση της τρομοκρατίας. Σε ένα κλίμα όπου το τραγικό μπλέκεται με το γελοίο, συνεπικουρούμενο από ανεκδιήγητους δημοσιογράφους και μικρόνοες πολιτικάντηδες, το Αρδην, οι φίλοι και οι αναγνώστες του πραγματοποιήσαμε μια πρώτη πανελλαδική συνάντηση στην πόλη του Μολύβου.

Σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα, αποζητήσαμε τον ελεύθερο λόγο και τη σύνθεση των προσωπικών απόψεων πραγματοποιώντας στον διαθέσιμο χρόνο όσες επισκέψεις ήταν δυνατόν σε τόπους και χώρους όπου η φυσική ομορφιά και η ιστορική μνήμη χαρίζονται απλόχερα στο νησί της Λέσβου. Την πρώτη ημέρα, Τετάρτη 28 Αυγούστου, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κάστρο της Μυτιλήνης, στο αρχαιολογικό μουσείο με τα ελληνιστικά ψηφιδωτά και στα μουσεία του χαρισματικού Θεόφιλου και του φιλότεχνου Τεριάντ ενώ το πέρασμα μας από την Αγιάσο μας χάρισε τις εικόνες της χάρης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Οι συζητήσεις του Άρδην ξεκίνησαν το πρωί της δεύτερης ημέρας με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά την 11 η Σεπτεμβρίου με εισήγηση του Γιώργου Καραμπελιά. Όπως ήταν φυσικό οι περισσότερες τοποθετήσεις αλλά και οι ερωτήσεις των φίλων που συμμετείχαν περιστράφηκαν γύρω από τη νεοταξική ηγεμονία των Η-ΠΑ και τη δυνατότητα ανεξάρτητης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και τις σχέσεις της χώρας με τη βαλκανική ενδοχώρα, τη Μέση Ανατολή και τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ολοκληρωμένη εισήγηση του εκδότη της εφημερίδας της Κομοτηνής, Αντιφωνητής, Κώστα Καραίσκου, για την κατάσταση στην Θράκη κατά την οποία αναδείχθηκαν όλα τα σημαντικά προβλήματα του τόπου και η ανυπαρξία ουσίαστικής πολιτικής παρέμβασης από την πλευρά της πολιτείας. Στην απογευματινή συνάντηση επικράτησε το ζήτημα της κατάστασης στην παιδεία και κυρίως ο ρόλος της ελληνικής διανόησης στην ιστορική διαδρομή των δύο τελευταίων αιώνων και η θέση της σήμερα απέναντι στις λαϊκές παραδόσεις και ανάγκες, με εισηγητή τον Γιώργο Ρακκά.

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ και τις οικολογικές καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, τον ρόλο και την δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και την προετοιμασία για τις εκδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στη θεσσαλονίκη το 2003 και τις δυνατότητες συγκρότησης ενός βαλκανικού μπλοκ, με εισηγητές τον Θανάση Τζιούμπα και τον Νίκο Ντα-σιο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των συζητήσεων το ζήτημα που αναλύθηκε ήταν η ένοπλη πάλη-τρομοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι αιτίες της αποτυχίας της και κυρίως οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, με εισηγητές τους Οέμο Στοφοράπουλο και Γιώργο Καραμπελιά.

Οι συζητήσεις των φίλων του Άρδην τελείωσαν με τις τοποθετήσεις για την πορεία του περιοδικού, τους μελλοντικούς στόχους και κυρίως την αναζήτηση τρόπων για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των δυνάμεων αυτών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, που συμφωνούν με την αναγκαιότητα μιας ελληνικής συνθετικής πολιτικής πρότασης όπου θα συνδυάζονται οι στόχοι της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής συνείδησης και πράξης.

Προς επίρρωσιν των τοποθετήσεων που ανέδειξαν την αδήριτη ανάγκη της επαναστατικής στροφής στα πράγματα της χώρας ήρθε και η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Φίλιππου Κουτσα-φτή Αγέλαστος Πέτρα. Στην εκδήλωση, που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του περιοδικού και της Νομαρχίας Λέσβου, στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο, τα ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας, αλλοτρίωσης και πολιτικών αδιεξόδων έγιναν εικόνα και ήχος. Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη, του Νομάρχη Λέσβου και του Δήμαρχου του Μολύβου, η αγωνία για την εξεύρεση διεξόδου ήταν μάλλον έκδηλη από όλους τους ομιλητές. J Το σαββατιάτικο πρωινό μας βρίσκει στη  Μονή Λειμώνος. Στην γαλήνη του χώρου  συνυπάρχουν αρμονικά οι λατρευτικοί  ναοί, τα μέσα παραγωγής και τα αντικείμενα καθημερινής ανάγκης, σε μια καλαίσθητη έκθεση, καθώς και λίγα ζώα ώστε ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την εσωτερική δυναμική μιας πολιτισμικής παρουσίας που έκανε κατορθωτή τη δημιουργική συνέχειά της διά μέσου I των αιώνων.

Στον επόμενο σταθμό της περιήγησης το ρολόι του χρόνου γύρισε εκατομμύρια έτη πίσω στο απολιθωμένο δάσος, αποτέλεσμα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων στο νησί. Η βόλτα μας τελείωσε στο Σιγρί με επίσκεψη στο Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας και την απαραίτητη σύνοψη των εντυπώσεων στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Οι εκδηλώσεις του Άρδην στο Μόλυβο έκλεισαν με μια εκδήλωση, η οποία επίσης οργανώθηκε από κοινού με τη No- ι μαρχία Λέσβου, στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου, και είχε ως θέμα την Παγκοσμιοποίηση και τις Τοπικές Κοινω-νίες. Σε μια αίθουσα που αποδείχτηκε μικρή για το πλήθος των ανθρώπων που θέλησαν να την παρακολουθήσουν, σχεδόν για 3 ώρες αναπτύχθηκε μια I πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και I διατυπώθηκαν αρκετές προτάσεις. Εισηγήσεις επί του θέματος έκαναν ο Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης τουΛρ-δην, ο Οέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης ε.τ., ο Γιάννης Σχίζας, οικολόγος, ο Λευτέρης Βογιατζής, πρώην α-ντινομάρχης Λέσβου και ο Θανάσης Τζιούμπας, μέλος της Συντακτικής επιτροπής του Άρδην από τη θεσσαλονίκη. Εξυπακούεται ότι το τέλος της συνάντησης και η επιστροφή στα καθ’ ημάς αποτελεί ένα καινούργιο ξεκίνημα για το περιοδικό και το σωματείο του Άρδην.

Ελπίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι και στην επόμενη συνάντηση,, η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως και ο απολογισμός των πεπραγμένων της δράσης μας.

Υ.Γ. Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις της συνάντησης θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του Άρδην.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ