Αρχική » Διεργασίες με επίκεντρο την Αίγυπτο

Διεργασίες με επίκεντρο την Αίγυπτο

από Αναδημοσιεύσεις

Του Βασίλη Νέδου από την Καθημερινή

Η συνομιλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τις εντατικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχουν ως επίκεντρο την Αίγυπτο αντικατοπτρίζουν οι πρόσφατες επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο. Προχθές αργά το βράδυ, η αιγυπτιακή προεδρία έκανε γνωστό ότι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από πρωτοβουλία του δευτέρου.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές ανακοινώσεις, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις «στενές διμερείς σχέσεις» σε διάφορα πεδία, ιδιαίτερα αυτό της ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητά του να ανταλλάξει απόψεις με τον πρόεδρο Σίσι σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ επισήμανε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, με τρόπο που θα συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς Αιγύπτου – Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Σίσι από τη δική του πλευρά υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις σε περιφερειακό επίπεδο προωθούνται, ενώ πρόσθεσε ότι η αιγυπτιακή πλευρά επιθυμεί να ενισχύσει ορισμένους τομείς της συνεργασίας, ιδιαίτερα στα επίπεδα οικονομίας, ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας.

Συνέχεια τριών εξελίξεων

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σίσι πραγματοποιήθηκαν λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι. Οι επαφές έρχονται σε συνέχεια τριών εξελίξεων. Πρώτον, της έμμεσης πλην σαφούς εκδήλωσης πρόθεσης της Αιγύπτου να αναγνωρίσει τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κατατέθηκαν στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019, κάτι που αποκαλύφθηκε από την «Κ» προ εβδομάδος. Δεύτερον, της συνεργασίας Αιγύπτου και Ισραήλ για την προώθηση του φυσικού αερίου τους σε υγροποιημένη μορφή. Και, τρίτον, του συνεπακόλουθου κινδύνου για τη βιωσιμότητα πρότζεκτ όπως ο αγωγός East Med. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η απάντηση που έδωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ ερωτηθείς για τα διάφορα σενάρια δημιουργίας αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ολες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, που είναι και η μόνη που μπορεί να απαντήσει», είπε ο Τζέφρεϊ Πάιατ.  

Από την τουρκική πλευρά, επανήλθε χθες στο ζήτημα της Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε διαδικτυακό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Καππαδοκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, λέγοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι, έστω και αν η Ελλάδα υποχώρησε λίγο από τις μαξιμαλιστικές θέσεις που υπερασπίζεται. Αυτή η συμφωνία  αναγνώρισε τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είπαμε τότε ότι μας ανησυχεί αυτή η συμφωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε τα όρια που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί όπου συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο δεν είναι ιδανικές, όμως γίνονται προσπάθειες για να τις διορθώσουμε, από τη μία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, από την άλλη έχουν ενεργοποιηθεί δίαυλοι μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σύντομα μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Ανάλογα με το επίπεδο των σχέσεών μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο. Και αν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε τη συμφωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ