Αρχική » Καρλ Χάαγκ “Έλληνας πολεμιστής”

Καρλ Χάαγκ “Έλληνας πολεμιστής”

από Άρδην - Ρήξη

Του Κώστα Σαμάντη

Ο Καρλ Χάαγκ γεννήθηκε στη Βαυαρία το 1820. Ήταν πολιτογραφημένος Βρετανός ζωγράφος. Σπούδασε ζωγραφική στις Ακαδημίες Νυρεμβέργης και Μονάχου. Ζωγράφος της Αυλής του Δούκα Saxe – Coburg και Gotha.

Εργάστηκε πρώτα σαν εικονογράφος βιβλίων και σαν ζωγράφος στο λάδι, στα πορτραίτα. Αφού εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1847 αφιέρωσε τον εαυτό του στις υδατογραφίες και το 1850 επελέγη “Associate of the Royal Society of Painters in Water Colors”. Έγινε μέλος το 1853. Ταξίδευσε πολύ και ιδιαίτερα σε Ανατολή, Δαλματία, Αίγυπτο, Συρία, Άγιους Τόπους και Ελλάδα.

Απέκτησε φήμη για το θετικό σχέδιο και το πολύ λεπτομερές ζωγράφισμα ανατολικών θεμάτων. Προς το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας εγκατέλειψε την Αγγλία και επέστρεψε στη Γερμανία. Πέθανε στις 24/01/1915.

Το 1986 η Ελληνική Φιλοτελική Υπηρεσία εξέδωσε τον αναμνηστικό φάκελο «Ελλάδας – Ευρώπης» με έργο του που απεικονίζει την Ακρόπολη.

Στον πίνακα “Έλληνας πολεμιστής” απεικονίζεται αγωνιστής του 1821 εν κινήσει, με το δεξί πόδι μπροστά. Ο αγωνιστής είναι ζωσμένος τα άρματα της Επανάστασης με το κάλυμμά του να ανεμίζει. Η όλη παράσταση είναι έμφορτη αποφασιστικότητας και αποδίδει την γενναιότητα που χαρακτήριζε τους ξεσηκωμένους Έλληνες. Το αριστερό χέρι σφίγγει το σπαθί που φέρει πίσω του, δείγμα εγρήγορσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα υποδήματά του διαφέρουν το ένα από το άλλο σε μία κατάθεση της δεδομένης ένδειας που υπήρχε στους επαναστατημένους. Πίσω του στον κάμπο, αριστερά, διακρίνονται ερείπια αρχαίου ναού ενώ δεξιά, επάνω σε λόφο, βλέπουμε μικρό μοναστήρι, σαφείς αναφορές στην αρχαιοελληνική κληρονομιά και στην ελληνορθόδοξη παράδοση. Το τοπίο είναι κακοτράχαλο και άνυδρο, ιδανικό μέρος ανάπτυξης της κλεφτουριάς. Η απεικόνιση απέχει από άλλους πίνακες με εξιδανικευμένη πρόσληψη και αυτό την καθιστά ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ