Αρχική » Τα θλιβερά νέα της Ινδίας

Τα θλιβερά νέα της Ινδίας

από Παναγιώτης Χούπας
Στη φωτογραφία (από το BBC) ο S.K.S, Ινδός πάσχων από COVID-19, κατά την περιφορά του προς ανεύρεση νοσοκομειακής κλίνης. Τελικά δεν μπόρεσε να βρει κάποια, αλλά δεν αγωνιά πια. Αναπαύθηκε με άλλον τρόπο.

Του Παναγιώτη Χούπα

Χθες, Τρίτη 20/04/2021, στην Ινδία καταγράφηκαν περίπου 300.000 ημερήσια κρούσματα και περίπου 2.000 ημερήσιοι θάνατοι από COVID-19. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών, συνεχώς αυξανόμενος, ήταν χθες 248.241 για τα κρούσματα και 1.494 για τους θανάτους.

Πρόκειται ξεκάθαρα για δεύτερο κύμα, ιδιαίτερα σφοδρό. Για σύγκριση, στην κορύφωση του πρώτου κύματος (Σεπτέμβριος 2020) τα αντίστοιχα νούμερα κυλιόμενων μέσων όρων ήταν 93.275 για τα κρούσματα και 1.166 για τους θανάτους.

Τότε, η κυβέρνηση της χώρας είχε σπεύσει να θριαμβολογήσει. Επειδή η Ινδία έχει πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκ. τα νούμερα αυτά ήταν πολύ μικρά σε ποσοστιαία αναλογία και στον πειρασμό ενός success story καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ωστόσο, έγκριτοι Ινδοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη. Είχαν μάλιστα προβεί σε αποκαλύψεις κοινών μυστικών.

Ακόμη και τον «παλιό καλό καιρό» (προ πανδημίας) σχεδόν το 14% των θανάτων στην Ινδική επικράτεια ΔΕΝ καταγραφόταν στα επίσημα αρχεία του κράτους. Επίσης, το ποσοστό των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων που συνοδευόταν από πιστοποιητικό θανάτου με επιβεβαιωμένη ιατρικώς αιτία, άγγιζε το … 22%!

Ασφαλώς σε χώρα με τέτοιο υπερπληθυσμό, θρησκευτική κουλτούρα και αδύναμο σύστημα υγείας, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβαιναν και συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου ή άλλων δομών υγείας, οπότε τα στατιστικά στοιχεία είναι κατ’ ανάγκην στον αέρα. Ωστόσο, τόνιζαν οι Ινδοί επιστήμονες από πολύ νωρίς, σε καιρό πανδημίας αυτό είναι αποκαρδιωτικό. Χωρίς αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια πανδημία.

Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, η χώρα πλήττεται σκληρά από την COVID-19 και το χάος δεν είναι μακριά. Αναφορές των ξένων πρακτορείων μιλούν για γεμάτα νοσοκομεία που διώχνουν κόσμο, ανθρώπους που προσκομίζονται νεκροί ή πεθαίνουν λίγο μετά τη διακομιδή τους, γεμάτες ΜΕΘ, ουρές εκατοντάδων μέτρων για τεστ, ελλείψεις στα πάντα (κυρίως σε οξυγόνο), και κρεματόρια που δουλεύουν νυχθημερόν.

Οι καταγγελίες για υποκαταγραφή κρουσμάτων και θανάτων είναι καθημερινές. Ινδικής καταγωγής καθηγητής επιδημιολογίας στο Michigan μίλησε σαφώς για «άρνηση δεδομένων». Ο ίδιος, είχε υπολογίσει ότι κατά το πρώτο κύμα οι θάνατοι πιθανώς ήταν διπλάσιοι έως πενταπλάσιοι από όσους ανακοινώνονταν. Δημοσιογραφικές έρευνες μιλούν για τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ του επίσημου αριθμών νεκρών και του αριθμού όσων αποτεφρώνονται στα κρεματόρια ή θάβονται με πρωτόκολλο COVID.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση όλα αυτά τα αρνείται, η αρμόδια όμως αρχή έδωσε επείγουσα έγκριση να χρησιμοποιηθεί στον πληθυσμό το Ινδικής παραγωγής εμβόλιο Covaxin, πριν την ολοκλήρωση της φάσης 3 και πριν ακόμα δημοσιευθούν τα δεδομένα της φάσης 2! Το εμβόλιο αυτό περιέχει τον ίδιο τον SARS-CoV-2, βεβαίως αδρανοποιημένο (ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει νόσο). Η έγκριση του εμβολίου υπό τέτοιες συνθήκες πυροδότησε φυσικά νέα διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν την απόφαση «σκάνδαλο» και άλλους να απαντούν ότι το εμβόλιο αυτό είναι «ένα δώρο στην ανθρωπότητα».

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 100 εκατ. εμβόλια Covaxin και Covishield (την ινδική εκδοχή του AstraZeneca).

Το κατά πόσον τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Στην Ινδία κυκλοφορεί η παραλλαγή B.1.167 του ιού, γνωστή ως «διπλή μετάλλαξη» ή «Ινδική μετάλλαξη» (και οι δύο ονομασίες ανακριβείς), επειδή ανάμεσα στις 13 μεταλλάξεις που διαθέτει, υπάρχουν δύο που αφορούν στην πρωτεΐνη S (Spike) με την οποία ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή παρακολουθείται στενά και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αν και κατά πόσον μπορεί να ευθύνεται για την εκατόμβη ή/και μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: