Αρχική » Η “Κωνσταντινούπολη” του Μπάιντεν και οι ευκαιρίες για το Κυπριακό

Η “Κωνσταντινούπολη” του Μπάιντεν και οι ευκαιρίες για το Κυπριακό

από Νίκος Ντάσιος

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και η πενταμερής για το Κυπριακό.

Το ηχηρό ράπισμα που υπέστη ο Ερντογάν από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, για την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια εθνική δικαίωση για τον Αρμενικό λαό, μετά μάλιστα από την ήττα που υπέστη στα πεδία των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Η αντίδραση των ΗΠΑ, συνέπεια της στρατηγικής αναβάθμισης της συμμαχίας Τουρκίας –Ρωσίας, με αποκορύφωμα την αγορά των S400, εντάσσεται στην ευρύτερη αναδίπλωση πολλών δυτικών χωρών (Γαλλία) έναντι της Τουρκίας, ως απόρροια της επιλογής Ερντογάν να καταστεί ο εκφραστής του παγκόσμιου Ισλάμ και των πλέον επιθετικών και τρομοκρατικών εκδοχών του (ISIS). 

Ίσως αυτό που ενόχλησε περισσότερο κι από τον όρο «γενοκτονία» το Τουρκικό σύστημα εξουσίας, ήταν η αναφορά στο κείμενο της αναγνώρισης στην ελληνική «Κωνσταντινούπολη».

Η αναφορά αυτή αποτελεί ευθεία βολή κατά της ισλαμιστικής πολιτικής Ερντογάν που θέλει να μετατρέψει την Πόλη σε έδρα του νέου «σουλτανάτου», -με αποκορύφωμα την μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί-, όπως ήταν δηλαδή από την κατάκτηση του Μωάμεθ μέχρι το 1923, όταν ο Κεμάλ μετέφερε την πρωτεύουσα στην Άγκυρα. 

Παρά τις αρνήσεις του Τουρκικού κατεστημένου,- το οποίο πάντα στα Εθνικά θέματα είναι ευθυγραμμισμένο, ασχέτως Ισλαμικής, Κεμαλικής, Αριστερής και κοσμικής προέλευσης, σε αντίθεση με εμάς-, τα περιθώρια αντιδράσεων είναι περιορισμένα, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση των δηλώσεων Ντράγκι. 

Η Τουρκία είναι πολύ στριμωγμένη –παρά και την Κινεζική βοήθεια–, όπως αποδεικνύει η κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, το υψηλό χρέος σε δολάρια, η κατάρρευση της Τουρκικής λίρας και η τεράστια κοινωνική κρίση που συντελείται στη χώρα υποσκάπτοντας την δημοφιλία Ερντογάν. 

Σήμερα, στο πλαίσιο της πενταμερούς για το Κυπριακό, και δεδομένων αυτών των θετικών εξελίξεων, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε έναν υπονομευμένο διάλογο σε ευκαιρία ώστε να επαναφέρουμε στο κέντρο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό και το «ενιαίο αμυντικό δόγμα». 

Να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η λύση για το Κυπριακό προϋποθέτει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, των εποίκων καθώς και το σταμάτημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών μέσω των Κατεχομένων. 

Τέλος, είναι η στιγμή να επανέλθουμε με πιο συστηματικό τρόπο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου…. 

Καλή Μεγάλη βδομάδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Παναγιώτης Καυγάς 28 Απριλίου 2021 - 17:34

Ο Biden παίζει το χαρτί της εσχάτης πίεσης για να ξαναφέρει την Τουρκία στο μαντρί. Μετά θ ακολουθήσει η απόπειρα αντικατάστασης του Ερντογάν με βιολογικό τρόπο από τους νεοοθωμανοκεμαλιστές. Όμως πιστεύω ότι τίποτα από τα πιο πάνω δεν δικαιολογούν την παρουσία μας στην πενταμερή και μάλιστα με απούσα την Ε.Ε. Μην επιτρέψουμε να μας παρουσιάσει ο Μητσοτάκης με τον Δένδια ως επιτυχία την ΔΔ που ο λαός της Κύπρου και ο Τάσος Παπαδόπουλος είχαν απορρίψει και δικαίως.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ