Αρχική » Παλαιστίνη: Όχι σε ΑΟΖ με Τουρκία – ΥΠΕΞ Λιβύης: Τουρκική παρέμβαση στη χώρα

Παλαιστίνη: Όχι σε ΑΟΖ με Τουρκία – ΥΠΕΞ Λιβύης: Τουρκική παρέμβαση στη χώρα

από Άρδην - Ρήξη

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Ζαχαράκη για το sigmalive.com, στο Διπλωματικό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνεται στην Αττάλεια. Παρά τις όποιες βολιδοσκοπήσεις από πλευράς Άγκυρας, ο Ριάντ Μάλκι διατράνωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι “δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη αυτή τη στιγμή για κάποια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία”.

Από τη δήλωση αυτή, συνάγεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι Παλαιστίνιοι δε συμμερίζονται τις απόψεις κάποιων στην Τουρκία περί κοινών θαλάσσιων συνόρων. Η Άγκυρα επιχειρεί να υπογράψει συμφωνίες για ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έκανε και με το άκυρο μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, με τις οποίες διαγράφει παντελώς τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών.

“Έχουμε σύνορα με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο όχι με την Τουρκία”
Όπως τόνισε, ο Μάλκι, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο ακόμη και την Κύπρο. Η Τουρκία όμως βρίσκεται αρκετά πιο βόρεια επομένως είναι άνευ αντικειμένου μια συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε τελικώς στο Φόρουμ λόγω της συμμετοχής του Προέδρου του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Τατάρ, το αντικείμενο της συζήτησης πολλάκις επικεντρώθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, καθώς τα ζητήματα των θαλάσσιων οριοθετήσεων βρισκόταν πάντα στην ατζέντα.

Θετικό για την ελληνική πλευρά είναι και το γεγονός ότι όλοι οι ξένοι υπουργοί Εξωτερικών είπαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι ανατολική Μεσόγειος σημαίνει, Ελλάδα, σημαίνει Κύπρος και ότι αυτό σκοντάφτει στη διαφορετική αντίληψη που προβάλλει η Τουρκία.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Αιχμές για τουρκική παρέμβαση στη χώρα
Από τη μεριά της, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών, Νάζλα Μανγκούς, άφησε κάποιες αιχμές και πάλι για την τουρκική παρέμβαση στη χώρα της. Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ξένες παρεμβάσεις, που εμποδίζουν την πρόοδο και την πολιτική διαμόρφωση της Λιβύης. Όταν ρωτήθηκε βέβαια ποιες χώρες εννοεί και αν η Τουρκία συγκαταλέγεται σε αυτές, αρνήθηκε να την κατονομάσει.

Σε ερώτηση της Μαρίας Ζαχαράκη για το κατά πόσο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή ή αν χρειάζεται επικύρωση από τη βουλή της Λιβύης ή τι ακριβώς ισχύει, η απάντηση, ήταν σιβυλλική: “Πολύ καλή ερώτηση…”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι ξεκάθαρη.

Πηγή: sigmalive.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ