Αρχική » Ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών

Ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών

από Άρδην - Ρήξη

Από την σελίδα στο facebook Δεν αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα

Είναι κοινό μυστικό, στους γνωρίζοντες, το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική αγορά με τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους μελέτησε την καταγγελία και τα στοιχεία που κατέθεσε Έλληνας Ευρωβουλευτής και απάντησε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις τουρκικών ψαριών, τις οποίες μπορεί και να μπλοκάρει(!).

Συγκεκριμένα απάντησε: “Για τις εισαγωγές των περισσότερων προϊόντων αλιείας απαιτείται πιστοποιητικό αλιευμάτων επικυρωμένο από το κράτος σημαίας του αλιευτικού σκάφους, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 (κανονισμός ΠΛΑ). Εάν, κατά τη διαδικασία αυτή, η απάντηση της τρίτης χώρας δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες, τα προϊόντα είναι δυνατόν να απορριφθούν. Δυνάμει του κανονισμού ΠΛΑ, εναπόκειται στα οικεία κράτη μέλη της ΕΕ να λαμβάνουν τις τελικές ατομικές αποφάσεις.”

Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τουρκικών σκαφών που προβαίνουν σε παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία σε ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά και έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ψαριών της Τουρκίας στην ΕΕ (Turkstat). Oι τουρκικές εξαγωγές ψαριών στην Ελλάδα από 32,1 εκατ. ευρώ (2017) υπερέβησαν τα 67,1 εκατ. ευρώ (ΑΑΔΕ, 2019). Υπολογίζεται ότι τα μισά από αυτά έχουν αλιευθεί από τούρκους ψαράδες στα δικά μας χωρικά ύδατα και έπειτα κάποιοι επιτήδειοι τα εισάγουν. Συγκεκριμένα το 2020, 13.781 εισηγμένοι τόνοι τουρκικών νωπών ψαριών, αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και έπειτα επαναπροωθήθηκαν ως τούρκικο ψάρι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες που κερδίζουν προωθώντας τα τουρκικά ψάρια εις βάρος των ελληνικών. Δηλαδή τα τουρκικά ψάρια φθάνουν σε ειδικό πελατολόγιο, στο οποίο μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνον τα ελληνικά προϊόντα.

Ας σημειωθεί δε ότι τα τουρκικά προϊόντα πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς να επιβαρύνονται με δασμούς, κάτι που δεν ισχύει και αντιστρόφως.

Το 2018 η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 10.687 τόνους τσιπούρας και λαβρακίου, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το 2017. Μάλιστα το 2019 οι εισαγωγές των δύο αυτών προϊόντων από την Τουρκία ήταν αυξημένες κατά 50%, ανήλθαν σε 15.000 τόνους περίπου.

Το 2006 η παραγωγή της Τουρκίας σε τσιπούρα και λαβράκι ήταν 66.900 τόνοι και της Ελλάδας, την ίδια χρονιά, 111.000 τόνοι. Δέκα χρόνια μετά, το 2016, η παραγωγή της Τουρκίας είχε διπλασιασθεί, φθάνοντας τους 134.000 τόνους, τη στιγμή που της Ελλάδας είχε υποχωρήσει στους 100.000 τόνους.

Το 2019 η ελληνική παραγωγή είχε διαμορφωθεί σε 118.000 τόνους περίπου και η τουρκική σε 154.000 τόνους.

Το κόλπο των ελληνοποιήσεων γίνεται με δύο τρόπους: είτε ανακατεύονται τα ελληνικά με τα τουρκικά ψάρια, που όλως τυχαίως μπορεί να βρίσκονται σε διπλανούς πάγκους, είτε τα τουρκικά πωλούνται ως ελληνικά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τέτοια φαινόμενα –που για την ώρα ευτυχώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένα– έχουν εντοπισθεί κυρίως σε ιχθυοπωλεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στη Βαρβάκειο Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας.

Συμπέρασμα: η Τουρκία, με την ανοχή της Ελλάδας, έχει καταφέρει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα ευεργετήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καν να είναι κράτος-μέλος, και δεν υπόκειται στους ελέγχους και στην τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων παραγωγής που ισχύουν για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Με την ανοχή της Ελλάδας, επαναλαμβάνουμε!!!

Και μέσα σε όλα αυτά η τουρκική Dardanel εξαγόρασε την ελληνική Καλλιμάνης…

Δεν αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα.

Δεν στηρίζουμε την τουρκική οικονομία.

Δεν ενισχύουμε την νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν.

Ελέγχουμε πάντα την χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουμε.

Προτιμούμε πάντα τα ελληνικά προϊόντα.

Ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση τώρα!

#StopTurkey #BoycottTurkey #StopErdogan

*Για την ανάρτηση χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από διάφορες πηγές του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αγγελινα 22 Αυγούστου 2021 - 12:34

Σωστή η επισήμανση αλλά άλλο ψάρι αλιείας και άλλο ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας δηλ τσιπουρα_ λαυράκι, μυτακι κα.
Σίγουρα οι μεγάλοι όσο και χρεωκοπησαντες πολλάκις ιχθυοκαλλιέργητες είχαν μονάδες ταυτόχρονα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αντίστροφα.

Έτσι παρουσιάζουν ψάρια Τουρκικά ως Ελληνικά για να παίρνουν επιδοτήσεις διπλές.
Στην Ελλάδα για υποδομή. Στην Τουρκία για παραγωγή εξαγωγικού προϊόντος.
Δίπλα δηλ. Επιδοτούμενα προϊόντα. Το ίδιο κάνουν και άλλοι Ευρωπαίοι, για αυτό αγαπούν την Τουρκία.
Στην αλιεία τώρα η ΕΕ κατέστρεψε τον αλιευτικό στόλο της Ελλάδος για δήθεν οικολογικούς λόγους και αφήνει ασυστολα τους Τούρκους να καταστρέφουν τα Ελληνικά αλιευτικά πεδία.
Το παιχνίδι είναι γνωστό στα Υπουργεία αλλά ….τέτοιοι είναι που δεν κάνουν κάτι.
Συνομιλούν με τον φίλο τους Ταγίπ και Μεβλουτ, η χορεύουν …οι Υπουργοί και οι επώνυμοι κρατικοδιαιτοι επιχειρηματίες μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ