Αρχική » Παλίρροια, για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα!

Παλίρροια, για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα!

από Παναγιώτης Κόρπας

του Παναγιώτη Κόρπα

Είχα σκοπό να γράψω πάλι για κάποιο κλειστό εργοστάσιο, που η εγκατάλειψη το κάνει να μοιάζει με νεκροταφείο, όταν άκουσα για την Παλίρροια και τη δυναμική που έχει. Έτσι είπα ας γράψω και κάτι αισιόδοξο για μια ελληνική εταιρεία που κάνει εξαγωγές σε δύσκολους καιρούς και που σε εμάς τους μεγαλύτερους ήταν γνωστή, μιας και βάζαμε κάποια κονσέρβα με γίγαντες ή ντολμαδάκια στο σακίδιό μας σε εκδρομές ή διακοπές. Περάσαμε τη φάση της οικολογίας μετά το Τσέρνομπιλ και της φυτοφαγίας και κάπου στο τέλος του εικοστού αιώνα, σε ένα μπακάλικο- ταβέρνα ο μπακάλης μάς άνοιξε κονσέρβα Παλίρροια με γίγαντες και μας τους έφερε μαζί με άλλα, φέτα, ελιές κλπ. Έτσι ξανά μπροστά μου η Παλίρροια που στο μεταξύ άλλαξε συσκευασία με ωραίες εικόνες, που δείχνει πως η εταιρεία μπήκε σε ένα άλλο στάδιο.
Αλλά, ας δούμε την ιστορία της. Το 1957, ιδρύθηκε στα Πολιτικά Ευβοίας από τον Αντώνη Σουλιώτη.  Σκοπός του ήταν η παραγωγή και η διανομή ελληνικών, ποιοτικών, παραδοσιακών έτοιμων γευμάτων, στην ελληνική και διεθνή αγορά.  Το 1982 έλαβε την εταιρική μορφή της Α.Ε. με τη συμμετοχή των γιων του Αντώνη Σουλιώτη, Κώστα και Βασίλη, δίνοντας νέα δυναμική και καταφέρνοντας να κάνουν την Παλίρροια, από μια μικρή βιοτεχνία, έναν σύγχρονο εξαγωγικό όμιλο τροφίμων που διανέμει τα προϊόντα του σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 1989 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός σχεδίου επενδύσεων σε σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις και νέα γραφεία, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 με τη λειτουργία αυτών στα Πολιτικά Ευβοίας.  Το 2000 η διοίκηση αποφάσισε τη δημιουργία μιας καινούργιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Palirria Bulgaria Ltd, ώστε να καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της.  Από το 2010 και μετά εστίασε το ενδιαφέρον της ακόμα περισσότερο στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού της τζίρου.  Σήμερα, η Παλίρροια είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας έτοιμων γευμάτων και αποτελεί το Νο1 παραγωγό ντολμά στον κόσμο και καθημερινά παράγονται στο χέρι περισσότερα από 1.400.000 ντολμαδάκια και απασχολεί 1.450 άτομα προσωπικό.
Η εταιρεία παράγει καθημερινά επίσης 180.000 μερίδες φαγητού και διαθέτει 120 παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές βασισμένες στην ελληνική και μεσογειακή διατροφή. Την περίοδο 2012-2017 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 8,5 εκατ. για την επέκταση των γραμμών παραγωγής και τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων κι ενός σύγχρονου εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης. Για την περίοδο 2018-2022 η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της Παλίρροιας υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ, με το 80% των εσόδων της να προέρχεται από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα της, δημιούργησε εργοστάσιο στην Κίνα, ενώ προχώρησε στη δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιορδανία. Η νέα μονάδα, πέρα από τη Μέση Ανατολή, αναμένεται να εξυπηρετεί και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αφού τα προϊόντα της Ιορδανίας δεν επιβαρύνονται με δασμούς στην αμερικάνικη αγορά.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, βλέποντας τις επιτυχίες της, εισήλθε η ελληνική επενδυτική VNK Capital, του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, αποκτώντας το 36%, ενώ σχεδιάζει κάποιες εξαγορές εταιρειών που κινούνται στον χώρο των τροφίμων και έχουν διεθνή προοπτική. Η Παλίρροια προσφέρει την υποστήριξή της και ενισχύει τις πρωτοβουλίες σημαντικών κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει τα κοινωνικά παντοπωλεία, τις ευπαθείς ομάδες, προσφέροντας, τουλάχιστον, τα προϊόντα της. Επίσης κάνει ανακύκλωση σε όλους της τους χώρους.
Ανακεφαλαιώνοντας, να πούμε πως η εταιρεία είναι μια ελληνική επιχείρηση που στηρίζεται στην παράδοση και την καινοτομία και χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από τον πρωτογενή τομέα. Έχοντας ηγετικό ρόλο στον κλάδο θα μπορούσε, ερχόμενη σε επαφή με παραγωγούς, να δώσει τεχνογνωσία για πιο αποδοτική παραγωγή, καλύτερη οργάνωσή της και, έχοντας ενδιαφέρον για τόσα προϊόντα της γεωργικής παραγωγής να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και αυτό είναι η πιο σημαντική κοινωνική ευθύνη μιας επιχείρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ