Αρχική » Συρία: Κινητικότητα του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών του συριακών δυνάμεων

Συρία: Κινητικότητα του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών του συριακών δυνάμεων

από Άρδην - Ρήξη

Τούρκικες στρατιωτικές ενισχύσεις αναπτύσσονται στο μέτωπο με τις Κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, καθώς οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες του FSA είναι σε επιφυλακή ενόψει μιας επικείμενης διένεξης.


Του Khaled al-Khateb. Πηγή: al-monitor.com, 1 Νοεμβρίου 2021.

Χαλέπι, Συρία – Ο Τουρκικός στρατός συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στις περιοχές που ελέγχει η Συριακή Αντιπολίτευση στη βορειοανατολική Συρία, εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών κατά των Κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA) είναι σε επιφυλακή, και γίνονται συναντήσεις μεταξύ των ηγετών του FSA και του τουρκικού στρατού για να συντονίσουν την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση την οποία ίσως εξαπολύσουν ενάντια στις Κουρδικές δυνάμεις.

Η τουρκική εφημερίδα Τούρκιγιε Γκαζέτεσι στις 25 Οκτωβρίου ανέφερε ότι αρκετοί ηγέτες του συνδεόμενου με τον FSA «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA -Syrian National Army), που κατά το παρελθόν είχε λάβει μέρος στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία (επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», «Ειρηνική Άνοιξη», και «Κλάδος Ελιάς»), συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, προκειμένου να προετοιμαστούν για στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο άξονες, με τη συμμετοχή περίπου 35 χιλιάδων μαχητών.

Λέγεται ότι οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες του FSA θα αναπτυχθούν κατά μήκος των περιοχών με μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία θα λάβει χώρα στις περιοχές που ελέγχονται από το ΠΚΚ και από τις «Μονάδες Λαϊκής Προστασίας» (YPG), όπως το Tell Rifaat, το Manbij, την Ain Issa και το Tel Tamr, και θα υποστηρίζονται από τούρκους καταδρομείς που υπηρέτησαν στο Ιράκ και τη Συρία.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του ΠΚΚ και των υποστηρικτών του από τον αέρα και στο έδαφος, πριν από την επιχείρηση. Η Άγκυρα επίσης έχει αναγνωρίσει τούνελ, κέντρα ανεφοδιασμού, κόμβοι μεταφορών, στρατόπεδα και συστήματα επικοινωνίας που σκάφτηκαν στα αρχηγεία του ΠΚΚ στο Tell Rifaat (σημ.: 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου) και τα περίχωρά του, καθώς και στο Manbij, την Ain Issa και το Tel Tamr.

Ένας διοικητής του FSA είπε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Οι εντατικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών του FSA και των Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων πράγματι λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ώστε να γίνει προετοιμασία για τη μάχη κατά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων»  (SDF) των οποίων ηγείται το YPG. Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις δεν λαμβάνουν χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, ούτε εντός της τουρκικής επικράτειας, αλλά στις ελεγχόμενες από τον FSA περιοχές στη βόρεια Συρία, ειδικά στις περιοχές των επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Ειρηνική Άνοιξη»».

Είπε επίσης ότι «Οι ομάδες του FSA έχουν αυξήσει την ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων τους, και έχουν στείλει περισσότερες στρατιωτικές ενισχύσεις στα σημεία επαφής με το SDF στα βόρεια του κυβερνείου της Ράκκα, και στους άξονες κοντά στην πόλη του Tel Tamr στην ύπαιθρο του κυβερνείου της Χασακά. Στρατιωτικές φάλαγγες συμμαχικές με τον τουρκικό στρατό εισήλθαν επίσης στην περιοχή, μεταξύ αυτών άρματα μάχης, εκτοξευτές πυραύλων και διάφορα όπλα».

Ο στρατιωτικός διοικητής προσέθεσε: «Οι κοινές στρατιωτικές κινήσεις των ομάδων του FSA και του τουρκικού στρατού δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή της επιχείρησης «Ειρηνική Άνοιξη», ανατολικά του Ευφράτη, αλλά επίσης περιλαμβάνουν περιοχές δυτικά του Ευφράτη, στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία. Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών του FSA και των τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων περιστρέφονται γύρω από την στρατιωτική ετοιμότητα, τη συνεργασία στο πεδίο της μάχης και τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν».

Στις 28 Οκτωβρίου, το «Συριακό Απελευθερωτικό Μέτωπο (SLF Syrian Liberation Front), προσκείμενο στον FSA, ανακοίνωσε την αποφοίτηση μιας νέας φουρνιάς μαχητών που έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση ως μέρος της στρατιωτικής προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την επικείμενη διένεξη.

Ο Μουσταφά Sejari, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του SLF, είπε στο Al-Monitor: «Έχουμε ολοκληρώσει την εκπαίδευση και τις απαραίτητες στρατιωτικές προετοιμασίες για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση, και χιλιάδες μαχητές είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση ενάντια στο ΠΚΚ και τους τρομοκράτες του στη Συρία».

Προσέθεσε ότι «Οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ του FSA και του Τουρκικού στρατού θα εξασφαλίσουν το ύψιστο συριακό συμφέρον, την προστασία του λαού της Συρίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ενόψει των διασυνοριακών τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι δυνάμεις μας είναι πατριωτικές και δρουν σύμφωνα προς το συμφέρον της συριακής επανάστασης, και οι προηγούμενες επιχειρήσεις μας ήταν επιτυχείς και κατάφεραν τους επιθυμητούς στόχους».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του στις 14 Οκτωβρίου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας είπε ότι η χώρα του «Είναι έτοιμη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει και να διατηρήσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη σωστή στιγμή και μέρος, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Εν τω μεταξύ, στις 26 Οκτωβρίου το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση που παράτεινε για άλλα δύο χρόνια την εξουσιοδότηση προς τον Ερντογάν να στέλνει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία και οι σύμμαχές της ομάδες του FSA έχουν πραγματοποιήσει προηγουμένως δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Κούρδους, την επιχείρηση Ειρηνική Άνοιξη ανατολικά του Ευφράτη στις 9 Οκτωβρίου 2019, κατά την οποία απέκτησαν τον έλεγχο του Tel Abyad και του Ras al-Ain, και την επιχείρηση Κλάδος Ελιάς το 2018, κατά την οποία απέκτησαν τον έλεγχο του Αφρίν, βορειοδυτικά του κυβερνείου του Χαλεπίου.

Ο Μοχάμεντ al-Sukari, ένας ερευνητής επί συριακών θεμάτων στο Κέντρο Μελετών Jusoor (Jusoor Center for Studies – σημ.: Jusoor = «γέφυρες» στην Αραβική) με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε στο Al-Monitor: «Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση επίκειται, και αυτό μπορεί να γίνει ορατό από τις πρόσφατες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, ειδικά τη μεγάλη ροή των τουρκικών στρατιωτικών ενισχύσεων προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας».

Είπε: «Οι προετοιμασίες μεταξύ της Τουρκίας και των ομάδων του FSA είναι σε εξέλιξη μέσα από κοινά κέντρα επιχειρήσεων, και οι συναντήσεις μεταξύ των δυο μερών συνεχίζονται».

O Sukari προσέθεσε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια επιχείρηση στον άξονα του Κομπανί, με τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο για την Άγκυρα να επιχειρήσει στρατιωτική επίθεση στην Αΐν Ισσά (Ain Issa), την διοικητική πρωτεύουσα της (ελεγχόμενης από Κούρδους) αυτόνομης διοίκησης».

Ένας αρχηγός του FSA ο Abdel Salam Abdel Razzaq είπε στο Al-Monitor: «Οι περιοχές του Tell Rifaat και του Κομπανί αποτελούν ένα στρατηγικό στόχο για τον FSA και την Τουρκία, και είναι πιθανόν ότι η κατεύθυνση της επέμβασης να είναι προς τα εκεί».

Μετάφραση: Γ.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ