Αρχική » Το 57% των εργατών ψήφισε την Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία

Το 57% των εργατών ψήφισε την Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία

από Άρδην - Ρήξη

Του Eloi Passot Le Figaro

Το ιστορικό αποτέλεσμα της Εθνικής Συσπείρωσης εξηγείται από ένα “διαφοροποιημένο και διευρυμένο” εκλογικό σώμα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέγραψε σαφή αύξηση μεταξύ των νέων.

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων (33,13%) επέλεξε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Τζορντάν Μπαρντελά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ρεκόρ των βουλευτικών εκλογών του 2022 (18,7%). Το “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” (NFP ) ήρθε δεύτερο με 29,1% των ψήφων. Το στρατόπεδο του Προέδρου, εν τω μεταξύ, έπεσε απότομα με μόλις 20,04% των ψήφων. Ενώ η προοπτική απόλυτης πλειοψηφίας παραμένει αβέβαιη για την ΕΣ, θα γίνει η ηγετική δύναμη στο επόμενο κοινοβούλιο.

Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές τις εκλογές; Σε τι βασίστηκε η επίδοση της ΕΣ; Ήταν σε θέση η Αριστερά να στηριχθεί στους παραδοσιακούς υποστηρικτές της; Μπορεί το στρατόπεδο του Προέδρου να εξακολουθεί να υπολογίζει σε ισχυρή υποστήριξη από τους συνταξιούχους και τους πλούσιους; Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos Talan που διεξήχθη για λογαριασμό της France Télévisions, του Radio France και του Public Sénat, αυτός ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας ανέτρεψε ορισμένα εκλογικά σημεία αναφοράς. Το εκλογικό σώμα της ΕΣ έχει “διευρυνθεί σημαντικά“, αναφέρει η έρευνα, η οποία υπογραμμίζει επίσης μια σαφή αύξηση του ΝΛΜ. μεταξύ των νέων.

Η Εθνική Συσπείρωση σπάει το φράγμα της γυάλινης οροφής

Το ποσοστό που έλαβε το RN βασίζεται όχι μόνο στην ισχυρή κινητοποίηση των παραδοσιακών υποστηρικτών του (εργάτες, υπάλληλοι κ.λπ.), αλλά και στη διεύρυνση της βάσης του. Το εθνικιστικό κόμμα προηγείται μεταξύ των συνταξιούχων με 31% των ψήφων (έναντι 12% στις βουλευτικές εκλογές του 2022), μεταξύ των γυναικών (32% έναντι 17% το 2022) και μεταξύ των πιο εύπορων (32% έναντι 15% το 2022). Σημείωσε σημαντικά κέρδη μεταξύ των ατόμων κάτω των 35 ετών (32% έναντι 18% το 2022) και στις μεγάλες πόλεις (28% έναντι 13% το 2022). Τις δυσμενέστερες επιδόσειςκατέγραψε στα διευθυντικά στελέχη και οι πιο εκπαιδευμένους, αλλά και εδώ το σκορ του RN έχει διπλασιαστεί (από 11% σε 22%).

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κερδίζει τους νέους, η ΕΣ τους ηλικιωμένους

Σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών (48%) επέλεξαν το ΝΛΜ, ενώ η Ενωμένη Αριστερά κέρδισε μόλις το 28,1% των ψήφων, σύμφωνα με αυτή την τελευταία εκτίμηση της Ipsos. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΣ κέρδισε το ένα τρίτο των ψήφων (33%) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έναντι μόλις 9% για το Ensemble, το κόμμα της πλειοψηφίας. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι ψήφισαν κυρίως το προεδρικό στρατόπεδο (32%) ή την ΕΣ (29%), αλλά πολύ λιγότερο το ΝΛΜ (18%). Η ΕΣ έλαβε τουλάχιστον 30% των ψήφων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μέγιστο ποσοστό 40% στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών.

Η ΕΣ προηγείται μεταξύ των συνταξιούχων

Οι επιδόσεις της ΕΣ βασίζονται στην πρωτοφανή κινητοποίηση των παραδοσιακών υποστηρικτών του. Για παράδειγμα, το 57% των εργατών (αύξηση 12 μονάδων σε σχέση με το 2022) και το 44% των υπαλλήλων (αύξηση 19 μονάδων) επέλεξαν την ΕΣ. Αλλά υπήρξε επίσης ισχυρή αύξηση και σε άλλα εκλογικά στρώματα. Η ΕΣ κέρδισε μεγάλο αριθμό ψήφων μεταξύ των συνταξιούχων (από 12% σε 31%), μεταξύ των οποίων ξεπέρασε το προεδρικό στρατόπεδο (29%). Το ΝΛΜ βγήκε πρώτο μεταξύ των διευθυντικών στελεχών (34%) – μια κατηγορία στην οποία η ΕΣ είναι η πιο αδύναμη από τις τρεις κύριες δυνάμεις (21%) – και στα ενδιάμεσα επάγγελματα (35%).

Οι πιο μορφωμένοι ψήφισαν το ΝΛΜ

Το ΝΛΜ αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ των πιο μορφωμένων (με δίπλωμα ππανεπιστημίου και πάνω και άνω) με 37% των ψήφων, έναντι 22% για την ΕΣ και 22% για τους Μακρονικούς . Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, η ΕΣ προηγείται, με σχεδόν τους μισούς από όσους δεν κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας να επιλέγουν τους υποψηφίους του (49%, +21 μονάδες σε σύγκριση με το 2022).

Η ΕΣ προσελκύει επίσης και τους πλέον εύπορους

Είναι ΕΣ ακόμα ένα δημοφιλές κόμμα; Οι υποψήφιοί του έρχονται πρώτοι σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο εύπορων. Το 32% των ερωτηθέντων με εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ δήλωσαν ότι ψήφισαν την ΕΣ , με μεγάλη διαφορά από την Αριστερά (26%) και του Μακρονικούς (23%). Αυτό αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωτική αλλαγή, δεδομένου ότι οι τρεις αυτές δυνάμεις έλαβαν το 15%, 22% και 28% αντίστοιχα των ψήφων μεταξύ αυτών των ανθρώπων στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Μεταξύ των λιγότερο εύπορων, με εισόδημα κάτω των 1250 ευρώ, η ΕΣ και οι σύμμαχοί του προηγούνται (38%), ακολουθούμενο από το ΝΛΜ (35%) και το προεδρικό στρατόπεδο (12%).

Απώλειες στην Αριστερά

Πώς πρέπει να ερμηνευθούν οι εκλογές από την άποψη της κομματικής γειτνίασης των ψηφοφόρων; Εκτός από τη σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για το δικό τους στρατόπεδο, οι υποψήφιοι της ΕΣ έλαβαν την υποστήριξη του 76% των ατόμων που βρίσκονται κοντά στο Ζεμούρ και πάνω από το ένα τέταρτο των υποστηρικτών των Γκωλικών (28%). Στην Αριστερά, το ΝΛΜ δεν έπεισε όλους τους ψηφοφόρους. Ενώ το 96% όσων πρόσκεινται στην Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) ψήφισαν το ΝΛΜ, μόνο το 75% των οπαδών του EELV (Οικολόγων) και το 73% όσων πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έκαναν αυτή την επιλογή, ενώ λίγο πάνω από το 10% των ψηφοφόρων αυτών των δύο κομμάτων προτίμησαν έναν υποψήφιο των Μακρονικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ