Αρχική » Βιβλίο: Το ξίφος και το σαρίκι, μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία;

Βιβλίο: Το ξίφος και το σαρίκι, μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία;

από Άρδην - Ρήξη

Τίτλος: Το ξίφος και το σαρίκι

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία;

Συγγραφέας: Jean-François Colosimo

Μετάφραση: Χριστίνα Σταματοπούλου

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2021

Σελ. 224

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιος, άραγε, στην επικράτειά του, καταργεί τη δημοκρατία και διώκει τις μειονότητες… για να καταξιωθεί ως ο πρωταθλητής του πολιτικού ισλάμ;
Ποιος, άραγε, εκτός των συνόρων του, προκαλεί την Αμερική, ανταγωνίζεται τη Ρωσία, εκβιάζει την Ευρώπη, καλύπτει τον ISIS, καταδιώκει τους Κούρδους, στέλνει μισθοφόρους στη Λιβύη, πολεμάει τους Αρμένιους ώστε να στεφθεί ηγέτης της ισλαμικής διεθνούς;
Ποιος θέλει να γίνει ο νέος σουλτάνος, φιλοδοξεί να μεταβληθεί σε νέο χαλίφη, σκοπεύει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκειμένου να θεωρηθεί μια από τις μεγάλες δυνάμεις στο πλανητικό παιχνίδι;
Ο δωδέκατος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ολοκληρώνει τη φυγή προς τα εμπρός που εγκαινίασε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο λεγόμενος Ατατούρκ. Του οποίου δεν είναι παρά η άλλη όψη του νομίσματος, φαινομενικά εχθρός αλλά στην πραγματικότητα δίδυμος αδελφός.
Γιατί σφάλαμε σε ό,τι αφορά το έργο του Ατατούρκ και την κληρονομιά που άφησε; Γιατί εξαπατηθήκαμε συνειδητά στις απαρχές του Ερντογάν; Γιατί είναι λάθος να αντιπαραθέτουμε τον έναν στον άλλον;
Για να κατανοήσουμε έστω και ελάχιστα την Τουρκία, πρέπει να ανακαλέσουμε τα φαντάσματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, της εθνοκάθαρσης των Ελλήνων, το 1923, των σφαγών των Κούρδων και των Αλεβιτών ήδη από το 1928. Να αποκαλύψουμε τα κρυμμένα μυστικά των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Να δημοσιοποιήσουμε τους συμβιβασμούς της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών μέχρι σήμερα. Να καταδείξουμε πώς η Τουρκία αποτελεί το πιο εκρηκτικό πολεμοχαρές εργαστήριο και να μην ξεχνάμε, το πλήθος των Τούρκων που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν… καταδιωκόμενοι είτε από το πολιτικό ξίφος, είτε από το θρησκευτικό σαρίκι είτε και από τα δύο μαζί.

Ο Jean-François Colosimo, γεννημένος το 1960, με καταγωγή από την Καλαβρία είναι Γάλλος ορθόδοξος θεολόγος, ιστορικός, εκδότης, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και δοκιμιογράφος. Είναι γενικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Cerf από το 2013.
Ακολούθησε σπουδές φιλοσοφίας, θεολογίας και ιστορίας των θρησκειών στη Σορβόννη και στην Ecole Pratique de Hautes Etudes, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Fordham και στο Ινστιτούτο του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη, ενώ πραγματοποίησε δύο ερευνητικά ταξίδια στο Άγιο Όρος και στο Όρος Σινά.
Ειδικός του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας διδάσκει από το 1990 στο «Ινστιτούτο του Αγίου Σέργιου» στο Παρίσι. Από το 2006 έως το 2010 υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Έχει παράλληλα και δημοσιογραφική δραστηριότητα. Αρχισυντάκτης του Cahiers de la Table Ronde (2003-2006), αρθρογράφος του Le Monde des Religions.
Από το 2010 έως το 2013 χρημάτισε πρόεδρος του «Εθνικού Κέντρου Βιβλίου» (Centre National du Livre), ενώ αμέσως μετά έγινε Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στις Éditions du Cerf. Το 2021 εξέδωσε το δοκίμιο République ou barbarie, μαζί με τους Régis Debray και Didier Leschi.

Το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ