Αρχική » Μαριούπολη: «Παλαιόθεν Ελληνίς»!

Μαριούπολη: «Παλαιόθεν Ελληνίς»!

από Αντώνης Βενέτης

του Αντώνη Βενέτη

Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην μαρτυρική Μαριούπολη είναι, θα έλεγα, εξ ίσου σημαντική με την αποστολή την οποίαν είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, το 1919, στον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος, σε μία ανάλογη περίπτωση, μετέβη στην Ν. Ρωσία, για την διάσωση του ποντιακού ελληνισμού. Γράφει ο Ν.Κ.: «Πόνεσα την αιώνια σταυρωμένη ράτσα, που κινδύνευε πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου».

Έτσι, για μια ακόμα φορά, 100 χρόνια μετά οι ομογενείς της Ουκρανίας, οι οποίοι από τον 18ο αιώνα βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στη Ρωσία των Τσάρων, κινδυνεύουν όχι πιά από τους ανελέητους διωγμούς των Μπολσεβίκων, αλλά από τους επίσης ανελέητους βομβαρδισμούς του προέδρου Πούτιν, ο οποίος με την συμπεριφορά του έπληξε- βαθύτατα- την εικόνα της Ρωσίας του Αντρέι Ρουμπλιόφ, του Λέοντος Τολστόι, του Ιβάν Τουργκένιεφ, του Άντον Τσέχωφ, της Μαρίνας Τσβετάγεβα, του Μπορίς Παστερνάκ…

Αυτή η θλιβερή ιστορία που διαδραματίζεται στην εποχή μας, μου θυμίζει ακόμα τον Κριμαϊκό πόλεμο, όταν στην ίδια περιοχή, μεταξύ των ετών 1853 – 1856, οι Αγγλογάλλοι μαζί με την Οθωμανική αυτοκρατορία επετέθησαν κατά της Τσαρικής Ρωσίας και η τριετής σύρραξη- από τις φονικότερες του 19ου αιώνα- ορθώς ελέχθη ότι υπήρξε ανώφελη και μπορούσε να είχε αποφευχθή.

Ακριβώς ότι συμβαίνει στην εποχή μας με την αδιανόητη εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στα χώματα της Ουκρανίας.

Και ο πόλεμος εκείνος έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων από την «επέλαση της ελαφράς Ταξιαρχίας», το ποιήμα του Βρετανού Άλφρεντ Τέννυσον, αναφερόμενο σε μια αποτυχημένη και καταστροφική επιχείρηση, στη μάχη της Μπαλακλάβας, στις 26 Οκτωβρίου του 1854, του Αγγλικού Ιππικού.

Έτσι, πολύ πιθανόν, και η εισβολή των Ρώσων να αποδειχθεί το ίδιο αποτυχημένη, αλλά και ανώφελη, όπως η επέλαση της ελαφράς Ταξιαρχίας, προ 170 περίπου ετών είχε καταλήξει σε μια άσκοπη σφαγή…

Ο Ελληνισμός της περιοχής, του οποίου οι ρίζες του ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ. θα αποδειχθή, ελπίζω, για μια, ακόμα, φορά «πολύ σκληρός για να πεθάνη»… Και η ισοπεδωμένη Μαριούπολη, πόλη όπως θα έλεγε ο ποιητής της ελληνικής διασποράς «Παλαιόθεν Ελληνίς» θα εορτάση τα 300 χρόνια της ύπαρξής της όπως εόρτασε η Μαριούπολη, τα 100 χρόνια, σύμφωνα με την «είδηση» της αθηναϊκής εφημερίδος ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ στις 6 Οκτωβρίου του 1890, κατά την οποίαν: «Οι Έλληνες της Ταυρίδος (η αρχαία ελληνική ονομασία της Κριμαίας) παρασκευάζονται να εορτάσωσι την εκατονταετηρίδα της αυτόθι μεταναστεύσεώς των. Από το 1779 χρονολογούνται αι πρώται εν Κριμαία Ελληνικαί αποικίαι και η Μαριούπολις είναι η πρώτη πόλις, ην οι Έλληνες άποικοι ίδρυσαν».


Αντώνης Βενέτης,

Μοναστηράκι Δωρίδος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ