Αρχική » Το βλέμμα ξανά στο Κομπάνι

Το βλέμμα ξανά στο Κομπάνι

από Αλέκος Μιχαηλίδης

του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ένας δωδεκάχρονος είναι ανάμεσα στα θύματα των νέων τουρκικών επιθέσεων στη βόρεια Συρία και στο ηρωικό Κομπάνι. Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια σειρά από γειτονιές της πόλης και χωριά της δυτικής και ανατολικής επαρχίας της. Ο 12χρονος Εμπίντ Μιχεμέντ Χετζί έχασε τη ζωή του, ενώ εκτός από Κούρδοι, σκοτώθηκαν και 16 στρατιώτες των δυνάμεων της Δαμασκού που βρίσκονταν στην περιοχή. Από την 1η μέχρι τη 13η Αυγούστου, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους, πραγματοποίησαν πέραν των 600 επιθέσεων στη βόρεια και ανατολική Συρία, ενώ την Τρίτη 16 Αυγούστου επικεντρώθηκαν στο κουρδικό Κομπάνι.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (ΚΝΚ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Ροζιάβα, σε μια περιοχή που ο Ερντογάν, με τη βοήθεια της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κατέλαβε ως δήθεν «ζώνη ασφαλείας», αλλά με πραγματικό πρόσχημα την εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού. Έκτοτε (2019), η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή για εγκλήματα της Τουρκίας κατά της ανθρωπότητας και ο Ερντογάν –κυρίως με τις πλάτες του Πούτιν και την ανοχή του Μπάιντεν– προχωρά ακάθεκτος.

Αυτό που δεν κατανοούμε ως Ελληνισμός είναι ότι νίκη του Ερντογάν στην κουρδική Ροζιάβα είναι ήττα για όλους τους λαούς που επιβιώνουν υπό τουρκική ομηρία. Αν δεν φωνάξουμε για το Κομπάνι, το Αφρίν, το Μαμπίτζ, δεν θα προλάβουμε να φωνάξουμε για το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Μεσόγειο. Φωνάξαμε πρόσκαιρα όταν οι Κούρδοι αντιστέκονταν στους ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές, για όλη την ανθρωπότητα, αλλά αυτοί υπομένουν και επιμένουν απέναντι στο τουρκικό καθεστώς που τους απειλεί με εθνοκάθαρση. Και δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Εμείς; Biji Kurdistan.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ