Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022- ΖΑΠΠΕΙΟ
Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» – Παρουσίαση του βιβλίου «Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας» του Νικόλαου Χόρμπου. Εναλλακτικές Εκδόσεις (σειρά: ιστορική μνήμη).
Ομιλητής: Γιάννης Κιουλέκας (επιμελητής έκδοσης του βιβλίου, ιστορικός ερευνητής).
Οι Φωκιανοί διηγούνται την ιστορία τους.
Το σημαντικό αυτό βιβλίο του αείμνηστου Νικολάου Χόρμπου με καταγωγή από την Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο γνωστικό κενό στις γνώσεις μας για μία περιοχή της Ιωνίας που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Στα αρχαία χρόνια (600 π.Χ.), στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, με 25 αποικίες που ίδρυσε στην Δυτική Μεσόγειο, κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, σε αυτό που χαρακτηρίσθηκε αργότερα σαν Δύση. Μία ιστορία που παρέμεινε άγνωστη στον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα. Κατόπιν, η Ιωνική περιοχή των Φωκών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να το επιδιώξει αυτή τη φορά, στη νεώτερη ιστορία, αφού από εκεί ξεκίνησε ο «πρώτος διωγμός», δηλαδή η Α΄ φάση της Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος, διαμέσου παρακρατικών/παραστρατιωτικών οργανώσεων και ενόπλων ομάδων.
Ο αείμνηστος συγγραφέας Νικόλαος Χόρμπος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Απριλίου 1927 από γονείς με καταγωγή την Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας, οι οποίοι μετά τον διωγμό του 1914 δεν επέστρεψαν στην Μικρά Ασία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε στη Δερματολογία. Από το 1961 εντάχθηκε στο ΙΚΑ: εργάσθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα Νέα Μουδανιά, στο Παγγαίο, στη Νέα Μηχανιώνα και στη Βέροια. Άνθρωπος πολυπράγμων και πολυεπίπεδος, ήταν μέλος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Φιλοτελικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όσοι τον γνώρισαν ήξεραν καλά το πάθος του µε την ιστορία κυρίως της Θεσσαλονίκης και της Μικράς Ασίας. Καρπός αυτής της έρευνας είναι τα βιβλία που εξέδωσε: Η Θεσσαλονίκη µέσω του φακού του Γιάννη Λυκίδη, Θεσσαλονίκη Άνω Πόλη, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας, Τα Φωκαϊκά Βλέμματα του Φελίξ Σαρτιώ, Η Ιστορία της Ιωνικής Εστίας και το υπό έκδοση Γλωσσάρι Ανθολόγιο μικρασιατικών λέξεων. Το βιβλίο επανεκδόθηκε κατόπιν συλλογικής χρηματοδότισης κυρίως Φωκιανών και άλλων Μικρασιατών και φίλων.