Αρχική » «Δεν θέλω να γίνω κρέας για τα κανόνια»

«Δεν θέλω να γίνω κρέας για τα κανόνια»

από Άρδην - Ρήξη

Η Ρωσία υποδέχεται την μερική κινητοποίηση με φόβο και πανικό

«Φυσικά δεν πρόκειται να είμαι εκεί στις 10. Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι ο κ. Πεσκόφ. Δεν είναι τόσο σωστό να είμαι εγώ εκεί. Με λίγα λόγια, θα το λύσω σε άλλο επίπεδο. Πρέπει να καταλάβω τι και πώς πρέπει να το κάνω». Αυτά απάντησε ο γιός του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Tύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής φάρσας όπου κλήθηκε σε επιστράτευση. Μέχρι χθες το ρωσικό καθεστώς ισχυριζόταν ότι η Δύση είναι ‘παρηκμασμένη’ σε αντίθεση με μια ρωσική κοινωνία που προσηλωμένη στις παραδοσιακές της αξίες χαρακτηρίζεται από απίστευτη ζωτικότητα. Από χθες βέβαια, και μετά την κήρυξη της επιστράτευσης, παρουσιάζει μια εικόνα αποσύνθεσης. Κι αυτό σε απόλυτη αντίθεση με την Ουκρανία, την «χώρα του κωμικού» όπως την έλεγαν οι εν Ελλάδι ρωσόφιλοι, όπου σύσσωμη η κοινωνία στάθηκε αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή ακόμα και τις πρώτες σκοτεινότερες μέρες και ώρες της, την στιγμή που όλοι προδίκαζαν το σύντομο τέλος της. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις. Το κείμενο που ακολουθεί από τους Τάιμς της Μόσχας, καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις των σε στρατεύσιμη ηλικία Μοσχοβιτών έπειτα από την κήρυξη της επιστράτευσης.

ardin-rixi.gr

της Αναστασία Τσενίσεβα | Moscow Times, 21/09/2022 | φωτογραφία: Sergei Vedyashkin / Moskva News Agency

Χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης φάνηκε να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα την Τετάρτη, ενώ άλλοι σχεδίαζαν πώς θα αποφύγουν να σταλούν στο μέτωπο μετά την κήρυξη μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν θέλω να γίνω κρέας για κανόνια», δήλωσε στους Moscow Times ένας 30χρονος Μοσχοβίτης που ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.

Ο πιο προφανής τρόπος για να αποφύγουν οι άνδρες την επιστράτευση είναι να εγκαταλείψουν τη χώρα και οι απευθείας πτήσεις της Τετάρτης από τη Ρωσία προς την Αρμενία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν – κοντινές χώρες που επιτρέπουν στους Ρώσους να εισέλθουν χωρίς βίζα – εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Οι τιμές για πτήσεις απλής μετάβασης προς δημοφιλείς προορισμούς αυξήθηκαν αργότερα τουλάχιστον οκταπλάσιες, με τα εισιτήρια από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ερεβάν την Πέμπτη να πωλούνται για περίπου 160.000 ρούβλια (2.621 δολάρια) και από τη Μόσχα προς το Ντουμπάι να κοστολογούνται στα 170.000 ρούβλια (2.784 δολάρια).

«Ο αδελφός μου φοβάται. Προσπαθούμε επειγόντως να του αγοράσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο για κάπου», δήλωσε μια Ρωσίδα, της οποίας ο αδελφός ολοκλήρωσε πρόσφατα τη στρατιωτική του θητεία.

«Ελπίζουμε μόνο ότι θα μπορέσει να περάσει τα ρωσικά σύνορα χωρίς προβλήματα», δήλωσε η γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, στους Moscow Times.

Ενώ η ρωσική νομοθεσία προβλέπει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε περίπτωση γενικής κινητοποίησης, το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για να κλείσει τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα σύνορα είναι πιθανό να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

«Φυσικά, έχω φόβους. Θέλω πραγματικά να αποφύγω τη στράτευση και θα έφευγα σίγουρα από τη χώρα αν μου το επέτρεπαν τα οικονομικά μου και αν είχα φίλους στο εξωτερικό», δήλωσε ο 29χρονος Όλεγκ, ο οποίος έχει επίσης ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

«Προσπαθώ να βρώ έναν τρόπο να το κάνω».

Ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει μόνο μια ‘μερική’ κινητοποίηση, δίνοντας προτεραιότητα στην επιστράτευση στρατιωτικών εφέδρων με εμπειρία στις Ένοπλες Δυνάμεις, η έλλειψη επίσημων λεπτομερειών έχει προκαλέσει σύγχυση και φόβο σχετικά με το ποιοι μπορεί να επηρεαστούν πραγματικά.

Συγκεκριμένα, το επίσημο διάταγμα του Κρεμλίνου για το θέμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ήταν πολύ πιο ασαφές σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να κληθούν.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν ασαφής», δήλωσε ο Σεργκέι Κριβένκο, διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Citizen. Army. Law. που παρέχει νομική βοήθεια σε Ρώσους στρατιώτες.

«Κρίνοντας από το διάταγμα… οποιοσδήποτε πολίτης από τη στρατιωτική εφεδρεία μπορεί δυνητικά να επιστρατευτεί», δήλωσε στους Moscow Times.

Η αβεβαιότητα φάνηκε να τροφοδοτεί ένα αίσθημα πανικού μεταξύ ορισμένων Ρώσων, καθώς και δημιουργικές λύσεις για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη στράτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ