Αρχική » Έλληνες της Ν. Αμερικής

Έλληνες της Ν. Αμερικής

από Αντώνης Βενέτης

Του Αντώνη Ν. Βενέτη

Η σημαία του Περού και της Ελλάδας

Η προσεχής επίσκεψη, κατά την «Κ» της 1.10.2022, του Υφυπουργού των εξωτερικών κ. Δ. Κατσανιώτη, στους ομογενείς της Ν. Αμερικής, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις ευάριθμες, αλλά δραστήριες, διαχρονικά, ελληνικές παροικίες αυτής.

Έτσι σε ένα τεύχος του μηνιαίου περιοδικού «ΙΣΤΟΡΙΑ» του 1994, αναφέρεται, πλην άλλων, και για τους έλληνες του Σαντιάγκο της Χιλής:

«Αν θέλεις ν’ ακούσεις ελληνικά μπορείς κάθε Κυριακή μια συγκεκριμένη ώρα, να βάλεις το ραδιόφωνο στην εκπομπή του Γιώργου Καραμάνου, ο οποίος χρόνια τώρα προσπαθεί να κρατά ψηλά το εθνικό φρόνημα». Ο Γιώργος Καραμάνος, με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας, είναι ο πατέρας της Ίρινας Καραμάνου, η οποία είναι η σύντροφος του προέδρου της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς. Παραθέτω επίσης και διάφορες χρονικά σχετικές «ειδήσεις» αναφερόμενες πάντα στον Ελληνισμό της Ν. Αμερικής, που τον διέκρινε, όπως το σύνολο του Ελληνισμού της διασποράς, η οδυσσεϊκή αντίληψη των πραγμάτων.

Έτσι «Η ΕΣΠΕΡΙΑ», εβδομαδιάια ελληνόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, γράφει στο τεύχος αυτής της 22.1.1971 «Ο εν Σαντιάγω της Χιλής πατριοτικότατος ομογενής κ. Θεόδωρος Καρατάσος είναι από πολλού ευδόκιμώτατα εγκατεστημένος εν Σαντιάγω της Χιλής όπου διευθύνει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πόλεως. [“]

Κατά την αθηναϊκή Εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της 9.3.1889 «Εν Αργεντινή Δημοκρατία υπάρχωσι 245 Έλληνες, διεσπασμένοι κατά νομούς ώς εξής [“] Εκ των εγκριτωτέρων Ελλήνων άιτινες εν Μεντόζα διαμένουσι είναι ο καθηγητής Χημείας και Γεωλογίας κ Διον. Αμπελικοπουλος εκ Πατρων και ο Κλεάνθης Ποιμενίδης εκ Κωνσταντινουπόλεως, καθηγητής γεωργικής μηχανουργίας και τοπογραφίας».

Το Μοντεβιδέο της επόμενης «είδησης» είναι η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης και ο ποταμός, ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα. Έτσι:

«ΩΡΑ», 24.6.1989 – «Κατ’ ειδήσεις εκ Μανταβιδέου της Αμερικής εν τη πόλει ταύτη εβρίσκονται σχεδόν 100 Έλληνες εξασκούντες, πλην ολίγων, το επάγγελμα του λεμβούχου εν τω εκέι ποταμώ».

Στην Κεφαλληνιακή εφημερίδα «ΈΠΕΡΣΙΣ» της 22.8.1894 διαβάζουμε:

«Κατά την Βραζιλιάνικη εφημερίδα του εμπορίου ο εν Ρίο Ιανέιρο εγκατεστημένος  προ πολλού ο Ν. Ι. Φλώρος  Ευβοεύς, έφευρε κινητήριον μηχάνημα, όπερ αντικαθιστών τον ατμόν, πρώρισται να παράσχη υπηρεσίας εις την βιομηχανίαν εν γένει».

Τέλος, κατά το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» της 5.1.1940 «Αγγέλεται εκ Μπουένος Άιρες ότι εσημείωσεν εξαιρετικήν επιτυχίαν το ρεσιτάλ του βαρύτονου Ι. Προύσαλη και το ρεσιτάλ πιάνου της δεσποινίδας Μαρίας Σταυριανάκη [“] Εξ άλλου εξακολουθεί να σημειώνει εξαιρετικήν επιτυχίαν η ελληνοαργεντίνη ντιζέζ δεσποινίς Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου».

Μοναστηράκι Δωρίδος

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ