του Αντώνη Ν. Βενέτη
Ήταν δισέγγονος του ένδοξου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειου (610 – 640 μ.Χ.), ο Ιουστινιανός Β’ ο Ρινότμητος (684 – 695 και 705 – 711 μ.Χ.).
Είχε κάποιες επιτυχίες στην αρχή της βασιλείας του, κατά των Αράβων, αλλά σύντομα απεδείχθη αδίστακτος, σκληρός και μοχθηρός, ανελέητος σε όποιους θεωρούσε εχθρούς του.
Το 695 μ.Χ. ανατρέπεται από τον Στρατηγό Λεόντιο (695 – 698 μ.Χ.), ο οποίος τον κατεδίκασε σε κόψιμο της μύτης και της γλώσσας και τον εξόρισε στην πόλη της Χερσώνας της Κριμαίας – μια πόλη ελληνική απομονωμένη μέσα στους Σλάβους, η οποία εξαρτιόταν από την Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Παρά τους ακρωτηριασμούς του, διατηρείτο σε εξαιρετική υγεία και σωματική ρώμη.
Επιτήδειος μηχανορράφος, κατόρθωσε να επηρεάσει τους Σλάβους και με την αρωγή τους επανήλθε στο βυζαντινό θρόνο, το 705, αφού ανέτρεψε τον Τιβέριο (698 – 705 μ.Χ.), που είχε διαδεχθεί τον Λεόντιο, τους οποίους καρατόμησε, δημοσίως, στο στίβο του Ιπποδρόμου.
Η δεύτερη περίοδος της βασιλείας του ήταν το αποκορύφωμα των τρομοκρατικών και εκδικητικών πράξεων του.
Εστράφη ακόμα και κατά των κατοίκων της Χερσώνας και μετέφερε τους μισούς απ’ αυτούς στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους εξόντωσε γιατί, ως εξόριστος στην πόλη τους, δεν έτυχε καλής συμπεριφοράς εκ μέρους των.
Επανήλθε, μάλιστα, με την ίδια εκδικητική μανία για να τιμωρήσει και τους υπόλοιπους εναπομείναντες κατοίκους της Χερσώνας, οι οποίοι όμως αντέδρασαν δυναμικά και απέκρουσαν την εισβολή του.
Τελικά, ανετράπη από τον Στρατηγό Βαρδάνη, ο οποίος αφού τον αποκεφάλισε, εστέφθη αυτοκράτωρ ως Φιλιππικός Βαρδάνης (711 – 713 μ.Χ.).
Έτσι, θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο, η εκκένωση των πληθυσμών της περιοχής της Χερσώνας, που διενήργησε ο πρόεδρος Πούτιν στις μέρες μας, φαντάζει σαν απόηχος της μεταφοράς των κατοίκων της Χερσώνας, που διέταξε ο αλαζόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός Β’, για έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του εκ μέρους των κατοίκων της, περίπου 1.300 χρόνια πριν…
Μοναστηράκι Δωρίδος
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube
3 ΣΧΟΛΙΑ
Αγαπητέ Αντώνη, συμμαθητή γυμνασιόπαιδα του 6ου γυμνσίου αρρένων Θεσσαλονικης (Λεμονάδικα), υπό την σκέπη της Παιδοπόλεως Ωραιοκάστρου. Διάβασα με προσοχή το άρθρο σου, άλλωστε τα άρθρα σου έγιναν η αφορμή να ξαναμιλήσουμε μετά από εξήντα και πλέον συναπτά έτη! Συναρπαστικός ο βίος του περιώνυμου ρινότμητου Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β”.Ξαφνικά θυμήθηκα ότι μου είχες αναφέρει το όνομα ρινότμητος, στο γυμνασιακό θρανίο που μοιραζόμασταν τότε, μαζί και με άλλες προσωπικες
ιστορίες, Ηπειρωτόπουλο καταγόμενο από τον Λιά του Γκατζογιάννη. Διερωτώμαι όμως ποιές ήταν οι πηγές πληροφόρησής σου τότε στην προδιαδικτυακή εποχή….
Αγαπητέ συμμαθητή και φίλε , Αντώνη;
Διαβάζω πάντα τις εξαιρετικα άρθρα σου σε εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και τις αντίστοιχες αναρτήσεις σου στο διαδίκτυο και θαυμαζω το κουράγιο σου στην άοκνη αναζήτηση και έρευνα των πηγών ( παλαιότερων εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων ) από όπου αντλεί τα κείμενα σου και τα φέρνεις στην επικαιρότητα. Έτσι ακριβώς μας θυμίσες καιι την ιστορία της Χερσώνας και τη σχέση της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό Β τον ριμοτμητο κλπ
Όμως εκπλησομαι και συγχαίρω και τον άλλο συμμαθητή μας ( τον έτερο Καππαδόκη) Θεοφάνη Βορεινακη για την τρομερή του μνήμη, καθόσον θυμάται και αναφέρει πάντα με θαυμαστή λεπτομέρεια και γλαφυρότητα πολλά περιστατικά από τη ζωή μας στα σχολικά μας χρόνια στο θρυλικό ΣΤ’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης πριν από 60 χρόνια.
Φίλε Φάνη, να είσαι πάντα καλά
Ετσι είναι Παύλο και Αντώνη, αγαπητοί συμμαθητές Παιδοπολίτες που τιμήσατε αυτήν την ιδιότητά σας, παρά τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα παιδικά σας χρόνια…..Ετσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!