Αρχική » Διαδικτυακή συζήτηση με τον Αν. Μπαλτά: “Μικρασία και αθλητισμός” – 29/11/22

Διαδικτυακή συζήτηση με τον Αν. Μπαλτά: “Μικρασία και αθλητισμός” – 29/11/22

από Άρδην - Ρήξη

Ο Μανώλης Εγγλέζος – Δεληγιαννάκης και ο Κώστας Σαμάντης συζητούν την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, στις 19.30 με τον Ανδρέα Μπαλτά, συγγραφέα, με θέμα: “Μικρασία και αθλητισμός”. Η συζήτηση γίνεται επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρονών από την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την έκδοση των βιβλίων του Α. Μπαλτά «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890-1922» και Προσφυγικά Αθλητικά Σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940“, εκδόσεις εξ Ανατολών.

Την συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδω:

Παρουσίαση:
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μ. Ασία και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, παρά τις διαφορές τους ως προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική τους κατάσταση, έγιναν σταδιακά φορείς μιας ειδικής ταυτότητας, αυτής του πρόσφυγα. Αναπόδραστη ανάγκη για τα μέλη του προσφυγικού κόσμου υπήρξε η συγκράτηση σωματείων και η συλλογική τους εκπροσώπηση στις κατά τόπους αρχές.
Αντικείμενο του παρόντος βιβλίου αποτελεί η διερεύνηση της ταυτότητας και της δράσης των αθλητικών σωματείων των προσφύγων, τα οποία ιδρύθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο (1922-1940), αποτελώντας φορείς συνάθροισης και κοινωνικοποίησης της προσφυγικής νεολαίας. Προϋπόθεση για την ανάδειξη της ταυτότητας αυτών των σωματείων αποτέλεσε η εκτενής αναδρομή στην αθλητική δράση των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Πόλης πριν από το 1922, καθώς και η ανάλυση των αθλητικών θεσμών του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Ο αθλητισμός των προσφύγων εξετάζεται σε σχέση με την ευρύτερη συλλογική δράση τους, η δε ταυτότητα των σωματείων τους συναρτάται με την κοινωνική σύνθεση, την πολιτική συμπεριφορά και την ιδεολογία των μελών του προσφυγικού κόσμου. Τέλος, μέσα από την παρούσα έρευνα, αναδεικνύεται ο ρόλος αυτών των σωματείων ως φορέων της μνήμης της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από τη διερεύνηση των μνημονικών πρακτικών που ακολουθούσαν τα μέλη τους, οι οποίες βασίζονταν στην επαναληπτική χρήση κειμένων, εικόνων και τελετουργικών και στη μετατροπή των ιστορικών γεγονότων σε σύμβολα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Ανδρέας Μπαλτάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διατριβής του ήταν: «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» και «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890-1922». Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκει Κοινωνική και Πολιτισμική Ιστορία του Αθλητισμού και των Σπορ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ