του Χρίστου Πέτρου
Φουλάρουν μηχανές οι υποψήφιοι για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς η εκλογική διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία. Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής υποψηφιοτήτων στις 22 Νοεμβρίου, τα επιτελεία των έξι υποψηφίων εργάζονται πυρετωδώς, με δεδομένη μάλιστα τη ρευστότητα για την εξασφάλιση θέσης στο τριπρόσωπο.
Το δεδομένο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι πως μόνο ο Μητροπολίτης Λεμεσού φαίνεται να έχει σίγουρη μια θέση στο τριπρόσωπο. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας έχουν ένα προβάδισμα έναντι των Μητροπολιτών Κωνσταντίας Βασιλείου και Μόρφου Νεοφύτου, ενώ ο Κυρηνείας Χρυσόστομος παραμένει σε αρκετά χαμηλά ποσοστά.
Ανεβάζουν στροφές τα επιτελεία
Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί για την είσοδο στο τριπρόσωπο έχει κινητοποιήσει τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, τα οποία δουλεύουν πυρετωδώς και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις 18 Δεκεμβρίου.
Πάφου, Ταμασσού, Κωνσταντίας και Μόρφου, ο καθένας με τα κανάλια και τα μέσα που διαθέτει, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ψήφους για είσοδο στο τριπρόσωπο.
Ακόμη και το επιτελείο του Λεμεσού Αθανάσιου, που έχει θεωρητικά σίγουρη τη μία θέση, μάχεται προκειμένου η διαφορά του από τους υπόλοιπους να είναι τόσο μεγάλη, που να μην μπορεί η Σύνοδος να επιλέξει άλλον για Αρχιεπίσκοπο. Αλλιώς, παρά τη διαφαινόμενη πρωτιά του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δύσκολα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, που έχει τον τελικό λόγο για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου.
Ήδη ομάδες πολιτών και προσωπικότητες βγαίνουν δημόσια και δηλώνουν τη στήριξή τους στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Επιτελείς, γυρίζουν σε πόλεις και χωριά από πόρτα σε πόρτα, προσπαθώντας να προσελκύσουν ψήφους. Μέσω διαδικτύου κάθε επιτελείο προβάλλει τις εκδηλώσεις και τις θέσεις του υποψηφίου του.
Παράπονα πολιτών για προσωπικά δεδομένα
Από το όλο σκηνικό της προεκλογικής δεν έχουν λείψει και οι ενοχλήσεις πολιτών, που παραπονιούνται πως λαμβάνουν μηνύματα και δέχονται τηλεφωνήματα από επιτελείς και υποστηρικτές υποψηφίων Αρχιεπισκόπων, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τον αριθμό τους και τη συγκατάθεσή τους γενικότερα.
Πρόκειται για ζήτημα, που, όπως είπε στη «Σημερινή» η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, «παρακολουθείται στενά, χωρίς, ωστόσο, να υπήρξε προς το παρόν κάποια επίσημη καταγγελία που να μας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης».
Όπως διευκρίνισε η κ. Λοϊζίδου, οδηγίες που αφορούν το πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχουν σταλεί στον Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, με την επισήμανση να διανεμηθούν σε όλους τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους.
Φαίνεται, ωστόσο, πως ο «υπέρμετρος ζήλος» κάποιων επιτελείων αγνοεί τις υποδείξεις και τους κανονισμούς…
Τα πρώτα δείγματα
Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τον Άλφα Κύπρου, αφότου «κλείδωσε» το ψηφοδέλτιο στις 22 Νοεμβρίου, δείχνει τον Λεμεσού Αθανάσιο να λαμβάνει 24%, τον Πάφου Γεώργιο 14% και τον Ταμασσού Ησαΐα 14%.
Τους τρεις αυτούς, ακολουθούν οι Κωνσταντίας Βασίλειος με 9%, Μόρφου Νεόφυτος με 6% και Κυρηνείας Χρυσόστομος με 2%.
«Μάχη» για είσοδο στο τριπρόσωπο
Μετρήσεις που έγιναν πριν από τις 22 Νοεμβρίου δείχνουν, επίσης, πως ο Λεμεσού Αθανάσιος προηγείται με σημαντική διαφορά έναντι των υπολοίπων, ενώ «μάχη» για είσοδο στο τριπρόσωπο θα δώσουν οι υπόλοιποι, με τους Ταμασσού, Πάφου, και Κωνσταντίας να «κονταροχτυπιούνται».
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα επιτελεία και οι υποψήφιοι ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες έχουν ριχτεί «ανοιχτά» σε άγρα ψήφων, πετυχαίνοντας, όπως φαίνεται, να κινητοποιούν ομάδες πολιτών, δεν μπορεί τίποτα να αποκλείσει ότι στις 18 Δεκεμβρίου οι κάλπες ίσως βγάλουν άλλα αποτελέσματα απ’ αυτά των δημοσκοπήσεων.
Σενάρια για νέες αποχωρήσεις
Όπως επισημαίνουν στη «Σημερινή» πηγές που γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά πράγματα, μέχρι τη 18η Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στο ψηφοδέλτιο, με την αποχώρηση υποψηφίων.
Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «σκέψεις» που επικρατούν στο επιτελείο του Κυρηνείας Χρυσοστόμου, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη δυναμική που να του δίνει ελπίδες για είσοδο στο τριπρόσωπο.
Ο ίδιος, ωστόσο, ο Κυρηνείας με ανακοίνωσή του διέψευσε τα όσα γράφονται και ακούγονται περί αποχώρησής του από την εκλογική μάχη.
Παρ’ όλα αυτά, σχετική ψιθυρολογία εξακολουθεί να υπάρχει.
Τυχόν αποχώρηση του Κυρηνείας, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα ευνοήσει εν μέρει τον Ταμασσού Ησαΐα, λόγω της κοινής «κυκκώτικης προϊστορίας» τους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να πριμοδοτηθεί και ο Πάφου από Κερυνειώτες πρόσφυγες που ζουν στην πόλη του.
Η αποχώρηση του Καρπασίας και οι νέες δυναμικές
Κάθε αποχώρηση και αλλαγή πλάνων του κάθε υποψηφίου, φαίνεται πως αναδιαμορφώνει συνολικά τις δυναμικές και αλλάζει σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό τα δεδομένα.
Όπως για παράδειγμα συνέβη με την απόσυρση της υποψηφιότητας του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.
Αν και δεν μπορεί να μετρηθεί απόλυτα ποιους ευνοεί και ποιους ζημιώνει η αποχώρησή του, θεωρείται πως κερδισμένοι είναι κυρίως οι «αρχιεπισκοπικοί», δηλαδή ο Πάφου και ο Κωνσταντίας, ενώ «χαμένοι» είναι κυρίως οι Ταμασσού και Μόρφου: Ο Χριστοφόρος ανήκει στην ομάδα των «αρχιεπισκοπικών» στην οποία ανήκουν επίσης ο Πάφου και ο Κωνσταντίας. Η αποχώρησή του σημαίνει μικρότερη διάσπαση της ομάδας αυτής και, ως εκ τούτου, συσπείρωση ψήφων γύρω από τους εναπομείναντες «αρχιεπισκοπικούς». Κατ’ επέκτασιν, οι Ταμασσού και Μόρφου, που στοχεύουν με αξιώσεις την είσοδο στο τριπρόσωπο, δεν ευνοούνται όσο γίνεται πιο συμπαγές το «αρχιεπισκοπικό μπλοκ».
Σενάρια για τη μεγάλη μάχη της Ιεράς Συνόδου
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους για εξασφάλιση θέσης στο τριπρόσωπο, γνωρίζουν καλά ότι η «μεγάλη μάχη» θα δοθεί στη δεύτερη ψηφοφορία της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει τον τελικό λόγο για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.
Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα «στρατόπεδα» και τις σχέσεις μεταξύ των Συνοδικών, οι λεγόμενοι «αρχιεπισκοπικοί» (Πάφου και Κωνσταντίας) έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο έναντι των Λεμεσού και Ταμασσού.
Σε περίπτωση που περάσει στο τριπρόσωπο ο Πάφου Γεώργιος με τους Λεμεσού και Ταμασσού, τότε συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να εκλεγεί. Παρομοίως και αν εκλεγεί ο έτερος «αρχιεπισκοπικός» Κωνσταντίας Βασίλειος, μαζί με Ταμασσού και Λεμεσού.
Αντιθέτως, αν περάσουν στο τριπρόσωπο οι Λεμεσού, Ταμασσού και Μόρφου, τότε όλα είναι ανοιχτά, με τον Λεμεσού να έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής έναντι των άλλων δύο.
Τέλος, αμφίρροπη θα είναι η «μάχη» και στο ενδεχόμενο που περάσουν στο τριπρόσωπο οι Λεμεσού, Πάφου και Κωνσταντίας, αφού το ισχυρότερο στρατόπεδο των «αρχιεπισκοπικών» Συνοδικών θα είναι διασπασμένο.
Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Σημερινή