Αρχική » Μπορούμε να υπερβούμε την παρακμή;

Μπορούμε να υπερβούμε την παρακμή;

από Γιώργος Καραμπελιάς

του Γιώργου Καραμπελιά

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8.30μμ συζητάω με τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Ξενοφώντα Μπρουντζάκη στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα) για το εάν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να ξεπεράσει την παρακμή της. Και παρότι προσπαθώ να σκεφτώ κάτι το αισιόδοξο δυσκολεύομαι αφάνταστα. Μάλιστα επειδή γνωρίζω ιστορία και έχω την αίσθηση των ιστορικών αναλογιών, όλα τα δεδομένα μοιάζουν απολύτως αρνητικά. Δημογραφική κατάρρευση, παραγωγική αποσάθρωση, εκπαιδευτική αγλωσσία, καταρράκωση του δημόσιου και ιδιωτικού ήθους, συρρίκνωση του πατριωτικού φρονήματος. Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την παρακμή; Μόνο με τη βούληση, ίσως. Απαισιοδοξία του λογικού, αισιοδοξία της βουλήσεως, έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι.

Τη θέληση που έκανε τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα να αποφασίσουν πως θα επιβιώσουν με όλα τα μέσα, ακόμα και τα πλέον βάρβαρα – εναντίον των Παλαιστινίων. Γι’ αυτό γεννάνε τουλάχιστον τρία παιδιά ανά οικογένεια, κάνανε κήπο την έρημο, πρωτοπορούν στην αμυντική βιομηχανία και την ηλεκτρονική και βέβαια πάνε όλοι φαντάροι, άνδρες και γυναίκες.

Εκεί που φτάσαμε μόνο μια επανάσταση της βούλησης -και της μνήμης μπορεί να μας σώσει. Της μνήμης για να τροφοδοτήσει τη βούληση. Γι’ αυτό προσφεύγουμε στους Περικλήδες, τους Αλέξανδρους, τους Βατάτζηδες, και τους Παλαιολόγους, τους Κολοκοτρώνηδες και τους Βενιζέλους, στον Σολωμό και τον Σεφέρη για να αποτινάξουμε τον βούρκο των Καϊλήδων που απειλεί να μας πνίξει.

Γι’ αυτό πριν από όλα οι γραίκυλοι φρόντισαν τις τελευταίες δεκαετίες να σκοτώσουν τη μνήμη. Γι’ αυτό μετέβαλαν το 1922 σε μια λιτανεία στην Αρχιεπισκοπή.

Μνήμη και βούληση λοιπόν.

*****************

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων
«Συναντήσεις Κορυφής», θα συνομιλήσει με τον πρώην υπουργό και δικηγόρο Γιώργο Φλωρίδη με
θέμα: «Μπορεί να υπερβεί η Ελλάδα την παρακμή της;». Την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ξενοφών Μπρουντζάκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο
κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3VUS97x

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ