του Γιάννη Ξένου
Είχαμε γράψει και πριν μερικούς μήνες (Γκώσαμε Καραμανλή) ότι ο «βούδας της Ραφήνας» τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει την περίφημη ψυχραιμία του (αναισθησία θα την έλεγαν οι πολιτικοί εχθροί του) και νιώθει όλο και συχνότερα την ανάγκη να παρεμβαίνει ο ίδιος στα δημόσια πράγματα. Για χρόνια του αρκούσε να μιλούν εξ ονόματος του οι περίφημοι «κύκλοι Καραμανλή», δηλαδή ένας τ. πρόεδρος Δημοκρατίας, η μισή ΝΔ, ένα κόμμα που ξεπήδησε στα δεξιά της, του οποίου ο αρχηγός – Πάνος Καμμένος– έλεγε ότι θα κάνει ότι του πει ο Καραμανλής, δύο καθημερινές εφημερίδες και ένα πλήθος πρώην υπουργών, βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων που τράβηξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσα χρόνια ότι και αν έλεγαν όλοι αυτοί, όσα ευφάνταστα σενάρια και αν σκαρφίζονταν διάφοροι Αντώναροι, το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να τους διαψεύσει ή να δηλώσει ότι δεν μιλούν εξ ονόματός του. Όλα αυτά μέχρι χθες. Χθες ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή και ερωτηθείς αν ο Κ. Αχ. Καραμανλής πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος της ΝΔ απάντησε ότι ο ίδιος στην προσωπική περιπέτεια που είχε με το Βατοπαίδι, ζήτησε από τον αρχηγό του και στενό του συνεργάτη, Κ. Καραμανλή, να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του, αλλά και να μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό του.
Ο Θεόδ. Ρουσόπουλος χωρίς να ανήκει στον στενό κύκλο του Μαξίμου εξέφρασε αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και των ψηφοφόρων θέλει να γίνει, δηλαδή ο Κ. Αχ. Καραμανλής να μην περιληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μετά τις ευθύνες που φέρει για το κατάντημα των σιδηροδρόμων. Ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει. Αντιγράφουμε την απάντηση όπως την δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, αλλά και το σύνολο του Τύπου:
«Πηγή από το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, που αφορούν τον τέως υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν σε γνώση του και εκφράζουν τον κ. Ρουσσόπουλο προσωπικώς».
Πέρα από το ανήκουστο να θέλει ο Καραμανλής να ελέγχει την άποψη ενός συναδέλφου του βουλευτή και το αυτονόητο ότι οι απόψεις Ρουσόπουλου εκφράζουν τον Ρουσόπουλο μας κάνει εντύπωση και το πρώτο σκέλος: «Πηγή από το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων» όνομα δεν έχει αυτή η πηγή και αυτοί οι «δημοσιογράφοι» που άλλοι δουλειά δεν είχαν, με όσα συμβαίνουν, αλλά να ρωτήσουν τον εκπρόσωπο του Καραμανλή (ή τον Καραμανλή;) αν του άρεσε και αν τον εκφράζει η δήλωση Ρουσόπουλου. Ο Θ. Ρουσόπουλος ορθώς απάντησε ότι «Παρότι απολύτως παράδοξη και περίεργη η πληροφορία που θέλει το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να διευκρινίζει ότι οι πολιτικές μου θέσεις είναι προσωπικές, είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω το αυτονόητο: Οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων. Ούτε θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτό».
Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει άμεσα αποστάσεις από τον πρώην συνεργάτη του, όταν στο παρελθόν ποτέ δεν το είχε κάνει; Το προφανές είναι πως, όσο ανόητες και ψευδείς και αν ήταν τον εξυπηρετούσαν, αν δεν ήταν διαρροές από τον ίδιο.
Ο Κ. Καραμανλής δεν αρκείται πια να υπονομεύει εκ των έσω τους διαδόχους του. Πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε την πρόταση Μαξίμου να κατέλθει για άλλη μια φορά βουλευτής και μετά από 1-2 μήνες να παραιτηθεί για να «ξεκουραστεί», προκειμένου να βάλει πλάτη στη ΝΔ στην Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τώρα τράβηξε εκ νέου το χαλί κάτω από τα πόδια του Μητσοτάκη. Με την διαρροή του αυτή, κάνει ακόμα πιο δύσκολο στον Κ. Αχ. Καραμανλή να αποφασίσει να αποτραβηχτεί οικειοθελώς από την ενεργό πολιτική (τουλάχιστον για ένα διάστημα) και συντάσσεται με την αντιπολίτευση που εύχεται ο Κ. Αχ. Καραμανλής να είναι υποψήφιος βουλευτής για να αποτελεί πολιτικό βαρίδι για τον Μητσοτάκη. Το δράμα θα λυθεί είτε με τον Κ. Αχ. Καραμανλή να παίρνει μια γενναία απόφαση και παρά τις πιέσεις και από τους καραμανλικούς να αποτραβηχτεί ή ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να τον θέσει εκτός μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα εντός ΝΔ. Όπως και να έχει το πράγμα περιπλέκεται από την παρέμβαση Καραμανλή εκεί που με την δήλωση Ρουσόπουλο φαινόταν να βρίσκεται μια χρυσή τομή.
Η «υπερδραστηριότητα» που δείχνει τον τελευταίο χρόνο ο άλλοτε άφωνος Κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κρίση των υποκλοπών μας προετοιμάζει και για τις επόμενες κινήσεις του, που μέχρι τις διπλές εθνικές εκλογές προβλέπουμε ότι θα είναι πολυποίκιλες.