του Γιάννη Ξένου
Ο Αλέξης Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα και προ του φάσματος μιας πέμπτης συνεχόμενης εκλογικής ήττας, έδειχνε αποφασισμένος να αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του. Η στροφή προς το Κέντρο και η λείανση των πολιτικών απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνταγή για να προσελκύσει ψηφοφόρους από το Κέντρο και να χτυπήσει τον Κ. Μητσοτάκη στο πλεονέκτημα που είχε στις εκλογές του 2019.
Μια σειρά κινήσεων το τελευταίο εξάμηνο επιβεβαίωναν αυτήν τη στροφή. Η έλευση της Πόπης Τσαπανίδου και η ανάθεση σε αυτή του τομέα της επικοινωνίας του κόμματος, επεδίωκε να το καταστήσει πιο συμπαθητικό στους τηλεθεατές της τηλεπαρουσιάστριας. Η συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, την Κυριακή της Αποκριάς, στον ΓΑΠικό δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη (που προκάλεσε την έκρηξη Πολάκη), το αυξημένο βάρος που έχει πια στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ η ιστοσελίδα ieidiseis.gr που διευθύνεται από τους παλαίμαχους δημοσιογράφους του Έθνους Βασίλη Σκουρή και Θανάση Τσεκούρα, αλλά κυρίως ότι σύμβουλος του Τσίπρα ανέλαβε ο δημοσκόπος (επικεφαλής της MRB) Δημήτρης Μαύρος (κεντροδεξιάς προέλευσης), επιβεβαιώναν αυτήν τη στροφή.
Την επιδιωκόμενη στροφή αντιστρατευόταν ένα σημαντικό μέρος της βάσης του κόμματος, αλλά και των στελεχών του. Η έκρηξη Πολάκη, που κατέθεσε μέσω φέισμπουκ τη δική του πολιτική ατζέντα σε αντιπαράθεση με όσα είχε δηλώσει την προηγούμενη μέρα ο Τσίπρας στο Πρώτο Θέμα ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ο Τσίπρας τάχιστα έθεσε εκτός εκλογικών λιστών τον Πολάκη, αλλά παρατήρησε με έκπληξη ότι το κόμμα, μέσω κορυφαίων στελεχών του, είτε σιωπούσε στην κόντρα του με τον Πολάκη είτε, ακόμα χειρότερα, καλούσε τον Τσίπρα να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον σύντροφο Πολάκη. Ο Τσίπρας βρέθηκε σε σταυροδρόμι, σύμφωνα με τις συμβουλές του δημοσκόπου-συμβούλου και των υπόλοιπων παλαιοπασόκων συμβούλων του, η θυσία του Πολάκη ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει σε συνεννόηση με τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη το κόμμα και η βάση του δήλωνε ότι χωρίς τον Πολάκη και τον λαϊκισμό του, εκλογές δεν βγαίνουν.
Αν δεν ακολουθούσε μερικές μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η πρόσκρουση στο παγόβουνο Πολάκη θα απασχολούσε για πολλές μέρες τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας την εσωστρέφεια. Ο Πολάκης έχει αποδοχή από ένα νεοαυριανιστικό κομμάτι της κοινωνίας, που έχει ταυτίσει τη «δυναμική» και «αποκαλυπτική» αντιπολίτευση με τις κραυγές του Πολάκη. Το κομμάτι των δημοσκοπήσεων που δεν δημοσιεύτηκε, ένα 5-6% απαντούσε ότι θα ακολουθούσε τον Πολάκη σε σχηματισμό νέου κόμματος ή σε συνεργασία του με κάποιο άλλο κόμμα.
Μετά τα Τέμπη ο Τσίπρας προσπάθησε να ισορροπήσει σε μια λεπτή γραμμή. Από τη μια το κεντρώο, μετριοπαθές προσωπείο απαιτεί ήπιους τόνους και όχι λαϊκιστικές κραυγές. Παράλληλα υπάρχει ανησυχία για τα έργα και τις ημέρες του Σπίρτζη στο υπουργείο Μεταφορών, που δεν επιτρέπει στο κόμμα να σηκώσει και πολύ ψηλά τους τόνους. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι αναπτύχθηκε τις πρώτες μέρες ένα λαϊκό αίσθημα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης, με αυθόρμητες συγκεντρώσεις όπως της Κυριακής 5 Μαρτίου, ή μεγάλες κινητοποιήσεις της Τετάρτης 8 Μαρτίου. Αυτές, οι μηχανισμοί του κόμματος τις ενισχύουν, αλλά χωρίς να φαίνεται ότι το κόμμα πρωτοστατεί, όχι ότι θα μπορούσε και να το κάνει.
Στο επίπεδο της επικοινωνίας, την περασμένη Τρίτη η εταιρεία του δημοσκόπου – συμβούλου παρουσίασε δημοσκόπηση που φέρνει την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις τρεις μονάδες. Την ίδια μέρα η εταιρεία prorata σε δημοσκόπησή της για το Attica Tv παρουσίασε δημοσκόπηση με τη διαφορά κάτω από τις 3 μονάδες. Τα δύο δώρα από τις φιλικές εταιρείες ο Τσίπρας έσπευσε να τα αναδείξει στη συνέντευξη που έδωσε το ίδιο βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Μέγκα, ότι η διαφορά πια έχει πέσει κάτω από τις τρεις μονάδες, δηλαδή βρίσκεται στο φάσμα του στατιστικού λάθους. Το επικοινωνιακό σενάριο κυλούσε άψογα, αν συνυπολογίσουμε ότι την επόμενη μέρα τα ΜΜΕ είχαν απεργία και την Πέμπτη γενική απεργία, δηλαδή για δύο μέρες η κοινή γνώμη θα έμενε με την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά, και με τη νέα στρατηγική που αποδίδει, κατέστησε και πάλι το παιχνίδι ανοιχτό σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Η επιμονή όμως της Ράνιας Τζίμα να κάνει ευθείες ερωτήσεις στον Τσίπρα σχετικά με τις ευθύνες του Σπίρτζη για τα χάλια των σιδηροδρόμων και το πώς χειρίστηκε ο ίδιος τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα χάλασαν την επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Άλλωστε και τα ευρήματα της MRB, πέρα από την πρώτη ανάγνωση, δηλαδή τη μείωση της διαφοράς, δεν είναι κολακευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τη μέτρηση της MRB ένα μήνα πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ τσίμπησε μόλις 0,2 μονάδα (από 24,3% πήγε στο 24,5%) και η ΝΔ έχασε 2,8 μονάδες. Στην ερώτηση ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα, το 46,8% απάντησε πως η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι υπόλοιπες, ενώ μόνο το 13% απάντησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ κυρίως. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι κύριο συναίσθημα της κοινής γνώμης μετά τα Τέμπη είναι η οργή (63,4%) και αυτή δεν οδηγεί σε προτίμηση συστημικών κομμάτων όπως είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε «αντισυστημικά», τύπου Κασιδιάρη, που η δημοσκόπηση τού δίνει 4%, ή στην άνοδο του Βαρουφάκη για πρώτη φορά μετά από καιρό πάνω από το όριο του 3% ή άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.
Η κεντρώα στροφή γρήγορα έγινε αντιληπτό από τον Τσίπρα ότι δεν του αποδίδει, η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που μάλλον κινείται εγγύτερα στην πραγματικότητα, δείχνει μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2 μονάδες σε σχέση με έναν μήνα πριν, ήχησε ισχυρό καμπανάκι. Ο Τσίπρας αναδιπλώθηκε δασκάλεψε τον Πολάκη να στείλει επιστολή συγχώρεσης την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο ο Πολάκης επανήλθε με πανηγυρικό τρόπο στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η στροφή στο Κέντρο πήγε περίπατο. Χθες την ώρα που στη Βουλή συνεδρίαζε η αρμόδια επιτροπή για την σύμβαση 717, η σχετική με την τηλεδιοίκηση, ο Τσίπρας έστησε τηλεοπτικό σόου στο γιαπί κτήριο της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα με έναν σταθμάρχη που έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2010. Επεδίωκε στροφή στο Κέντρο και κατέληξε στα βήματα του Πολάκη.
Το θέμα τώρα είναι το εκσυγχρονιστικό/Γαπικό Πασοκ και η καραμανλική δεξιά που τον τραβούσε προς το Κέντρο πώς θα δεχτεί την νέα μεταμόρφωση του Τσίπρα. Αλλά, μάλλον λίγο αυτό απασχολεί τον Τσίπρα, για τον ίδιο το κεντρικό διακύβευμα είναι το κόμμα να πλησιάσει τα ποσοστά του 2019, διαφορετικά το δικό του μέλλον στην ηγεσία θα αμφισβητηθεί και πρώτα από όλους από τον ίδιο τον Πολάκη, που από δω και πέρα θα έχει νέο αέρα και μέσα στο κόμμα που επέβαλε την επιστροφή του. Αν ο ίδιος επιβιώσει πολιτικά θα τα παίξει όλα για όλα για έναν μεγάλο συνασπισμό με Πασοκ, Βαρουφάκη και την ψήφο ανοχής του ΚΚΕ. Βλέποντας και κάνοντας.
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube