Tου Κώστα Παπαπαναγιώτου
Η άνοια, ή «το Αλτσχάιμερ» όπως συνηθίζουμε να λέμε είναι μια ύπουλη νόσος που κατατρώει τον άνθρωπο από μέσα, σβήνει κομμάτι – κομμάτι τη μνήμη του και τον οδηγεί αργά ή γρήγορα σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του. Η αξιοπρεπής επιβίωση με αυτά τα δεδομένα, πολλώ μάλλον δε η συνέχιση μιας απλής ζωής με κάποιο ενδιαφέρον, φαντάζει όνειρο μακρινό ή είναι διαθέσιμη μόνο στα ανώτερα οικονομικά στρώματα καθώς το κοινωνικό κράτος έχει υποχωρήσει και οι όποιες εναπομείνασες δομές του λειτουργούν σε καθεστώς χαοτικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας από την πολιτική ηγεσία.
Λύσεις όμως υπάρχουν, ομάδα εθελοντών επιστημόνων έχει εκπονήσει και καταθέσει στη Βουλή, ήδη από το 2020, το Εθνικό Σχέδιο για την άνοια το οποίο προβλέπει τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση της λειτουργίας των αρμόδιων φορέων (δομές υγείας, νοσοκομεία, κέντρα ημέρας, μονάδες φροντίδας ατόμων με άνοια, υποστηρικτικές δομές προσώπων που φροντίζουν ασθενείς ) χωρίς σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί ενώ από το 2020 σύσσωμη η Βουλή υποδέχθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» το Σχέδιο δεν το έχει έως σήμερα ψηφίσει; Ποιος φταίει; Η πανδημία; Το ζαβό το ριζικό μας; Ή μήπως ο θεός που μας μισεί;
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις και με αναγωγή των πανευρωπαϊκών στατιστικών στον εγχώριο πληθυσμό, διότι δεν υπάρχει σχετικό μητρώο ασθενών, οι άνθρωποι με άνοια ανέρχονται σε διακόσιες χιλιάδες και με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Κοντά σε αυτούς αναλογούν άλλα δύο ως τρία πρόσωπα του πολύ κοντινού περιβάλλοντός τους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους, μιλάμε λοιπόν για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους αριθμός που πρέπει να ευαισθητοποιήσει τον κάθε υποψήφιο που επιθυμεί να εκλεγεί, αν το ίδιο το θέμα από μόνο του δεν το έχει κάνει.
Τώρα λοιπόν που οι κάλπες πλησιάζουν καλό είναι να γνωρίζουμε τι σκοπεύει να πράξει ο κάθε υποψήφιος για το μεγάλο αυτό ζήτημα που απασχολεί ουσιαστικά ένα στα τέσσερα νοικοκυριά για να πράξουμε κι εμείς αναλόγως. Τώρα που μας θυμούνται οι πολιτικοί μας και μας στέλνουν επιστολές, μέιλ και γραπτά μηνύματα ας θυμηθούμε κι εμείς να τους ρωτήσουμε:
Πότε θα ψηφίσετε το Εθνικό Σχέδιο για την Άνοια αγαπητέ υποψήφιε; Πότε σκοπεύετε να το υλοποιήσετε; Πότε οι πάσχοντες και οι φροντιστές τους θα βγουν από το μαύρο νέφος της απελπισίας;
Αθήνα 16 Μαρτίου 2023
1 ΣΧΟΛΙΟ
Τι θα κάνεις για την άνοιά σου αγαπητέ ψηφοφόρε;