Αρχική » Σε έκοψε η Κεραμέως…

Σε έκοψε η Κεραμέως…

από Αντώνης Σπυρόπουλος

του Αντώνη Σπυρόπουλου

Δε θα αναφερθούμε στο πόσο εξευτελιστικό, λαϊκιστικό και ντροπιαστικό είναι το επιχείρημα του Τσίπρα στο διάλογό του με το νεαρό για την αποτυχία του στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλωστε τι άλλο θα μπορούσε να πει ο εκπρόσωπος μιας παράταξης που καθιέρωσε το «πολιτικό 5» ως βασικό αίτημα στα Πανεπιστήμια στην μεταπολίτευση. Ωστόσο αυτός και η εθνομηδενιστική Αριστερά που εκπροσωπεί διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Πόσοι ανεπαρκείς απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών κυκλοφορούν αναμεσά μας, ένας Θεός ξέρει.

Άλλωστε ο εθνομηδενισμός ξεκινά την αποδόμηση από τη γλώσσα και την ιστορία ενός λαού. Αλλά όλα αυτά δεν είναι του παρόντος.

Θα ξεκινήσουμε με έναν πίνακα που δείχνει τις βάσεις εισαγωγής σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα το 2022

ΙστορίαςΑΕΙΚέρκυρα8.420
Ιστορίας και ΕθνολογίαςΑΕΙΚομοτηνή8.620
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και ΙστορίαςΑΕΙΜυτιλήνη8.650
Πολιτισμικής Τεχνολογίας και ΕπικοινωνίαςΑΕΙΜυτιλήνη8.650
Ψηφιακών Μέσων και ΕπικοινωνίαςΑΕΙΑργοστόλι8.675
Ιστορίας – ΑρχαιολογίαςΑΕΙΠάτρα8.820
Κοινωνικής Θεολογίας και ΘρησκειολογίαςΑΕΙΑθήνα8.930
ΚοινωνιολογίαςΑΕΙΜυτιλήνη8.940
Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων ΧωρώνΑΕΙΚομοτηνή9.020
Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού ΠολιτισμούΑΕΙΘεσσαλονίκη9.055

( βλπ εικόνα, Πηγή: https://aeitei.gr/)

Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας χώρας είναι οι γνώσεις και το κίνητρο που διαθέτουν οι νέοι επιστήμονες. Πρωταρχικό και απαραίτητο κεφάλαιο για μια χώρα αποτελεί η δημιουργία ενός επαρκούς και καταρτισμένου ανθρώπινου επιστημονικού κεφαλαίου που θα αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξής της.

Ωστόσο ο δομικός αναλφαβητισμός και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι οι κύριοι παράγοντες στην Ελλάδα που έχουν εμποδίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις ψηφιακές δεξιότητες και έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ψηφιακής παιδείας στην περιοχή.

Μία από τις κύριες αιτίες του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πρόσβασης στην τεχνολογία και την κατάρτιση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, μόνο το 55% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 76%. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα ψηφιακό χάσμα, όπου τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή με χαμηλότερα εισοδήματα έχουν λιγότερη πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, ακόμη και εκείνοι που έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία συχνά στερούνται τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική χρήση της. Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των Ελλήνων αισθάνεται σίγουρος για τη χρήση του διαδικτύου και μόνο το 19% αισθάνεται σίγουρος για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η έλλειψη ψηφιακής παιδείας εμποδίζει την ικανότητά τους να βρουν απασχόληση, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.

Η έλλειψη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μόνο το 5% των δημοτικών σχολείων και το 11% των λυκείων διαθέτουν εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και μόνο το 8% των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία στη διδασκαλία τους.

Επιπλέον, η έλλειψη επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη έχει εμποδίσει την ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, η Ελλάδα κατέχει την 72η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, υποδηλώνοντας έλλειψη καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου.

Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται από την υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, ο δομικός αναλφαβητισμός που παρατηρείται στους νέους και η ανεπάρκεια της 1βάθμιας και 2βάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας παράγει νέους με σοβαρά μαθησιακά προβλήματα και επιδεινώνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα το οποίο συνεχίζει στα ελληνικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2020, το 16,3% των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω είχαν ανεπαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης, ενώ το 20,6% είχε ανεπαρκείς μαθηματικές δεξιότητες. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να εκτελέσει βασικές εργασίες που απαιτούν ανάγνωση ή αριθμητική.

Επιπλέον, η κατάσταση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία από το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Φοιτητών (PISA), οι Έλληνες μαθητές σημείωσαν βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στις τρεις κατηγορίες (ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες) στην αξιολόγηση του 2018. Μάλιστα, η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο, καταλαμβάνοντας την 39η θέση από τις 79 χώρες που συμμετείχαν.

Η ανεπάρκεια του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος τόσο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα οδηγεί τις περισσότερες οικογένειες στα ιδιωτικά φροντιστήρια όπου καλούνται να καλύψουν τα δυσαναπλήρωτα κενά του δημόσιου σχολειού. Στην Ελλάδα, είναι σύνηθες φαινόμενο οι μαθητές να παρακολουθούν ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία μπορεί να είναι δαπανηρά και να δημιουργήσουν άνισους όρους ανταγωνισμού για μαθητές από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Αυτό οδηγεί σε ένα σύστημα όπου η επιτυχία στην εκπαίδευση εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους οικονομικούς πόρους μιας οικογένειας και όχι από την αξία και τη σκληρή δουλειά.

Εσένα όμως αγαπητέ σε έκοψε η Κεραμέως

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ