Αρχική » Η ένοπλη αντιπολίτευση στον Πούτιν μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία

Η ένοπλη αντιπολίτευση στον Πούτιν μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία

από Άρδην - Ρήξη

Ομάδες μαχητών της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία επιτέθηκαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου  από ουκρανικό έδαφος σε τρία χωριά, στην περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας.

Του Cyrille Louis

Le Figaro 22/05/2023

Για τρίτη φορά, σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο μηνών, αντιπουτινικοί μαχητές που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου μια τολμηρή και θεαματική διείσδυση σε ρωσικό έδαφος. Εξοπλισμένοι με τεθωρακισμένα οχήματα, επιτέθηκαν σε συνοριακό σταθμό πριν καταλάβουν πολλά χωριά στην περιοχή του Μπελγκορόντ. «Η Ρωσία θα απελευθερωθεί», διακήρυξε η λεγεώνα «Svoboda Rossii» («Ελευθερία της Ρωσίας»), μία από τις δύο ομάδες που ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση. Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) διευκρίνισε ότι η εισβολή, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από Ρώσους πολίτες, είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για τον ουκρανικό πληθυσμό. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν αμέσως την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή.

Την επιχείρηση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι ακόμη ασαφείς, διεκδικούν σε αυτό το στάδιο δύο ρωσικές μονάδες, οι οποίες ιδρύθηκαν πριν από ένα χρόνο για να υπερασπιστούν την Ουκρανία και να ανατρέψουν την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η λεγεώνα «Svoboda Rossii», η οποία αποτελείται από τέσσερα τάγματα με συνολικά 1.000 άνδρες, προωθεί μια μετριοπαθή πολιτική γραμμή και το αμετάβλητο των ρωσικών συνόρων του 1991. Το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RDK), εμπνεόμενο από αξίες εθνικιστικές και αξίες ισχύος, μάχεται για μια εθνοτικά ομοιογενή Ρωσία και συστήνει στις ομόσπονδες δημοκρατίες που το επιθυμούν, ιδίως στον Καύκασο, να ανακτήσουν την ελευθερία τους. Μέχρι τώρα, οι δύο ομάδες επικαλούνταν τις ιδεολογικές τους διαφορές ως αιτία για την επίσημη άρνησή τους να συνεργαστούν. «Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αποφάσισαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να αρχίσουν να απελευθερώνουν τα εδάφη μας», λέει ικανοποιημένος ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στην Ουκρανία αφού ήταν το μοναδικό μέλος της Δούμας που ψήφισε κατά της προσάρτησης της Κριμαίας, το 2014, και ο οποίος προσπαθεί να συντονίσει την εξόριστη αντιπολίτευση στο Κίεβο.

Δοκιμάζοντας τις αντοχές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας

Αργά τη Δευτέρα, και οι δύο ομάδες ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν τα μεθοριακά χωριά Κοζίνκα και Γκόρα-Ποντόλ. Διαβεβαίωναν επίσης ότι συνέχιζαν τος επιθέσεις τους στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Γκρέιβορον, όπου οι μάχες φαίνεται να συνεχίζονται. «Είμαστε Ρώσοι όπως εσείς, προερχόμαστε από τον λαό όπως εσείς και θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν ελεύθερα και σε μια ειρηνική χώρα», δήλωσε ένας από τους επιτιθέμενους. «Πέρα από τον στρατηγικό μας στόχο να απελευθερώσουμε τη χώρα και να τερματίσουμε το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να δοκιμάσουμε τις αντοχές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή», παρατηρεί ο Ίλια Πονομάρεφ. «Καθώς αυτές έχουν καταρρεύσει, οι άνδρες μας δεν προτίθενται να υποχωρήσουν προς το παρόν. Αλλά η προσέγγισή μας είναι συγκυριακή και θα προσαρμοστούμε στη ρωσική αντίδραση. Διότι σε αυτό το στάδιο δεν θα είχε νόημα να θυσιάσουμε εκατοντάδες άνδρες για να κρατήσουμε μερικά χωριά».

Σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής Μπελγκορόντ, τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής. «Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πληγείσα περιοχή. Βοηθάμε όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο με τα δικά μας μεταφορικά μέσα», δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης, Βιατσελσάβ Γκλάντκοφ. Στις 2 Μαρτίου, ήδη, μια ρωσική ομάδα καταδρομέων που εδρεύει στην Ουκρανία διείσδυσε σε διάφορα χωριά στην περιοχή Μπριάνσκ πριν την αναγκάσουν να αποσυρθεί οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες την κατηγόρησαν ότι σκότωσε δύο αμάχους κατά τη διαδικασία. Στις 6 Απριλίου, μια δεύτερη ομάδα διέσχισε τα σύνορα και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που γυρίστηκε στο χωριό Σλουσόβσκ. Και στις δύο περιπτώσεις, το RDK ανέλαβε την ευθύνη για τις καταδρομικές επιχειρήσεις.

Επισήμως, το Κίεβο δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αλλά καθώς η χώρα σφύζει από φήμες για επικείμενη αντεπίθεση, μπορούμε ευλόγως να αναρωτηθούμε αν οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έδωσαν σιωπηρά το πράσινο φως στις δύο ρωσικές μονάδες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκτοξεύσεις πυραύλων κατά των κατεχομένων εδαφών του Ντονμπάς και της Κριμαίας, καθώς και οι επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε ρωσικό έδαφος. Το απόγευμα της Δευτέρας 22/05, οι Ουκρανοί χρήστες του διαδικτύου πανηγύριζαν όταν ανακάλυψαν την είδηση της επιχείρησης και χλεύαζαν τη Ρωσία ότι απειλείται από τους «αυτονομιστές του Μπελγκορόντ» – μια αναφορά στους φιλορώσους «αυτονομιστές» που πυροδότησαν εξέγερση στο Ντονμπάς το 2014.

Μετάφραση, Χρηστίνα Σταματοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ