Αρχική » Νενικήκαμεν!

Νενικήκαμεν!

από Νίκος Ντάσιος

του Νίκου Ντάσιου

Έχουμε πολλάκις αναφερθεί στους δύο μοιραίους πολιτικούς που επιτάχυναν το τέλος της μεταπολίτευσης, επισωρεύοντας τεράστια βάρη στους πολίτες και στην χώρα: τον Γιωργάκη Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να ήρθε και η σειρά του δεύτερου να εναποτεθεί στη λήθη της ιστορίας μετά την χθεσινή οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολιτικές επιλογές του θα βαρύνουν το μέλλον της χώρας για πολύ καιρό.

Εκ των υστέρων με την φράση του «mea culpa», ο Τσίπρας παραδέχθηκε το λάθος της απλής αναλογικής την οποία εισήγαγε με μοναδικό σκοπό την αποτροπή της επανεκλογής Μητσοτάκη. Γιατί είναι άλλο να την επικαλείται η Αριστερά του Φλωράκη, του Ηλιού ή του Κύρκου και άλλο αυτή του Πολάκη, του Βαρουφάκη και της Ζωής, σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Η επιλογή του αυτή επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία με 400 εκατ. €, έδωσε την δυνατότητα να εισέλθουν στην Βουλή νεο-ναζιστές, αγύρτες, θρησκόληπτοι συνωμοσιολόγοι και ναρκισίστριες και εν τέλει δεν απέτρεψε την αυτοδυναμία Μητσοτάκη!

Φέρει δε την ηθική ευθύνη της ανόδου αυτών των μορφωμάτων που διασύρουν τον πατριωτισμό και την Ελλάδα, αφού όλη την τετραετία πολιτεύτηκε με αναφορές περί ακροδεξιάς και χούντας Μητσοτάκη, περί φασιστοειδών πρωτοκλασάτων υπουργών ενώ επί ένα διάστημα αυτός κι ο Ανδρουλάκης είχαν ως μοναδική αντιπολιτευτική αναφορά το πρέντατορ και την κυβέρνηση του παρακράτους. Πέτυχαν λοιπόν να έρθει στο προσκήνιο η πραγματική χούντα και το παρακράτος Κασιδιάρη και του Τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη!

Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του Κοινοβουλίου ή το ενδεχόμενο ίδρυσης τουρκικού ή αλβανικού κόμματος. Διερωτώμαι αν χρειαστεί να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης εθνικής κρίσης, αν αυτό θα καταστεί δυνατό και αν θα μπορέσει να πάρει μια στοιχειώδη απόφαση;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ