Αρχική » Στο Βερολίνο, η ενσωμάτωση των μεταναστών δοκιμάζεται στις πισίνες

Στο Βερολίνο, η ενσωμάτωση των μεταναστών δοκιμάζεται στις πισίνες

από Αναδημοσιεύσεις

Pierre Avril  Φιγκαρό 18 Ιουλίου 2023

Το κολυμβητήριο Prinzenbad του Βερολίνου στην περιοχή Kreuzberg, όπου ζει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα, έκλεισε μετά από συγκρούσεις μεταξύ νεαρών λουόμενων. Ενώ μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας, το κολυμβητήριο Columbiabad άνοιξε ξανά τις πόρτες του υπό το άγρυπνο βλέμμα αρκετών υπαλλήλων ασφαλείας, οι οποίοι απαιτούν τώρα να ανοίγονται οι τσάντες και να προσκομίζονται ταυτότητες. Και πράγματι δέκα ημέρες νωρίτερα, η τοπική αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να δώσει τέλος στις συμπλοκές και να απομακρύνει τους επισκέπτες.

“Η κατάσταση ήταν παρόμοια με εκείνη που καταγράφηκε την ίδια Κυριακή στη γειτονική εγκατάσταση Prinzenbad: ένας 20χρονος παρενοχλούσε ένα 14χρονο κορίτσι. Ο 17χρονος αδελφός του κοριτσιού παρενέβη και χτύπησε το αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Λεκτικές επιθέσεις, φτυσίματα και προσβολές διαδέχονται η μία την άλλη

Αυτό που θα μπορούσε να περιοριστεί σε δύο περιστατικά που συνέβησαν ταυτόχρονα, έγινε κοινωνικό πρόβλημα μετά τη δημοσίευση, τρεις ημέρες μετά τα επεισόδια, στην αριστερή φιλελεύθερη εφημερίδα Der Tagesspiegel του Βερολίνου, μιας επιστολής του προσωπικού του κολυμβητηρίου Columbiabad, με ημερομηνία 6 Ιουνίου. Στην επιστολή αυτή προς τη διεύθυνσή τους, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για την «αφόρητη έκταση» των προβλημάτων, τα οποία συχνά προκαλούνταν από νέους «από αραβικές οικογένειες, μερικές φορές από Τσετσένους».

Οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς και τα queer άτομα απειλούνται ιδιαίτερα. «Οι λεκτικές επιθέσεις, τα φτυσίματα και οι προσβολές» διαδέχονται η μία την άλλη. Η συνοικία Neukölln, στην οποία κατοικεί μεγάλο μέρος της τουρκικής διασποράς, αποτέλεσε ήδη θέατρο επεισοδίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αν και σε κλίμακα μικρότερη από τα γαλλικά προάστια.

Αυτή η πολιτισμική ερμηνεία της βίας επιβεβαιώθηκε από τον Peter Harzheim, πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Ναυαγοσωστών, ο οποίος απέδωσε τα επεισόδια στους «φαλλοκράτες μετανάστες». «Το γεγονός ότι συνυπάρχουν διαφορετικά πολιτισμικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων ανδρών με μεταναστευτικό υπόβαθρο», παίζει ρόλο υποστηρίζει.

Η «φαλλοκρατική» κουλτούρα των μουσουλμάνων μεταναστών

Οι συζητήσεις αυτές, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το πολυπολιτισμικό μοντέλο της Γερμανίας, βρίσκουν αποτυπώνονται και στον Τύπο. Το κολυμβητήριο Prinzenbad βρίσκεται επίσης στη συνοικία Kreuzberg, όπου ζει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα. Η πολιτική τάξη αποφεύγει παραδοσιακά συσχετίζει τη μετανάστευση με  βία και όχι μόνο από φόβο ότι θα ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα AfD. Έτσι αν και το θέμα απουσίαζε από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, αυτό δεν εμπόδισε την ανάπτυξη αντιμεταναστευτικών κινημάτων σε δήμους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εισροή προσφύγων.

Εκατόν πενήντα χιλιάδες αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, περισσότερες από ό,τι στο σύνολο του 2021, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει πιο ευέλικτες τις διαδικασίες πολιτογράφησης και εργασιακής μετανάστευσης. Στο Βερολίνο, τα επεισόδια στα κολυμβητήρια  υποχρέωσαν ακόμα και τους Πράσινους του Βερολίνου, με έντονα αντιρατσιστική παράδοση, να ζητήσουν την «απέλαση των θερμοκέφαλων». Το CDU, το οποίο μόλις είχε κερδίσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας και σχημάτισε συμμαχία με το SPD χωρίς τους οικολόγους, ανέδειξε το θέμα.

«Δεν θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Είναι κυρίως έφηβοι και νεαροί άνδρες μουσουλμανικής καταγωγής που προκαλούν τα προβλήματα στις πισίνες μας», εξηγεί η Κριστίνα Σρέντερ, πρώην υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας της Άνγκελα Μέρκελ, σε άρθρο της στη συντηρητική εφημερίδα Die Welt. Η ίδια επικρίνει την κυβέρνηση για την αναγωγή του μεταναστευτικού προβλήματος σε ζήτημα «ικανότητας υποδοχής» και μόνο.

Από την πλευρά τους, κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα ενσωμάτωσης επισημαίνουν την «ανδροκρατική» κουλτούρα που κυριαρχεί στις οικογένειες των μεταναστών. Ο Falko Liecke, δημοτικός σύμβουλος του CDU στο Neukölln, ζητάει την παρουσία της αστυνομίας γύρω από τις πισίνες, δήλωσε στη Le Figaro: “Η παραμικρή αφορμή, όπως το να στραβοκοιτάξει κάποιος ή να σπρώξεις κάποιον χωρίς πρόθεση, οδηγεί στη βία, επειδή η τιμή τους υποτίθεται ότι περιφρονείται: οι νέοι άνδρες θέλουν να δείξουν ότι είναι οι ισχυρότεροι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ