Αρχική » Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

από Άρδην - Ρήξη

Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου – Kıbrıs’ın Özgürlüğü için Pan-Kıbrıslı Seferberliği Deklarasyonu

Με την παρούσα, δηλώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στον αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου και στεκόμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Θεωρούμε και διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

– Το Κυπριακό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον επεκτατισμό της Τουρκίας και διαιωνίζεται από την αδιαλλαξία της. Κατέληξε δε στην στρατιωτική κατοχή και τη δημογραφική αλλοίωση λόγω του αναγκαστικού εκτοπισμού των Κυπρίων και του εποικισμού.

– Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Μια διευθέτηση τύπου απαρτχάιντ με δύο συστατικά κράτη, με πολιτική ισότητα και ξεχωριστή κυριαρχία, θα διευκόλυνε την Τουρκία σε αυτήν της την επιδίωξη.

– Μια βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί με τη θέληση των Κυπρίων: καμία δύναμη ή διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας την παραχωρήσει ή να μας βοηθήσει να την αποκτήσουμε.

Στοχεύουμε στα ακόλουθα:

▪️ Την απόσυρση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εδραίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας καθώς και την απαλλαγή της από την παρουσία όλων των ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών βάσεων στο νησί.

▪️Τη διασφάλιση του δικαιώματος και των συνθηκών ασφαλούς επιστροφής όλων των εκτοπισμένων ατόμων.

▪️ Την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμφαση στην ενότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών κρατικής εξουσίας, σε ολόκληρη την επικράτειά της. Εγγύηση για αυτά μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικά από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

▪️Σε ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ελευθερία να εγκαθίστανται και να μετακινούνται σε όλη την Κύπρο, να έχουν δικαίωμα εργασίας σε οποιονδήποτε επιθυμητό τομέα και να ασκούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και να απολαμβάνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, βάσει της δημοκρατικής αρχής «ένα άτομο, μια ψήφος».

▪️ Τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένης σε ένα πολιτικό σύστημα που να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πλουραλιστικής δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Στην επιδίωξή μας για σωτηρία και απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, προτείνουμε και υποστηρίζουμε:

▪️ Την Παγκύπρια ενότητα και αλληλεγγύη.

Την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικά και άλλα κράτη βάσει κοινών συμφερόντων.

▪️ Την προσπάθεια μέσω διεθνών και Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας ενόσω συνεχίζεται η κατοχή.

Την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας μποϊκοτάζ και κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Εμείς, οι συμμετέχοντες σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, συμμεριζόμαστε το όραμα που σκιαγραφείται σε αυτή τη Διακήρυξη.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ούτω καλούμενη λύση που περιλαμβάνει διχοτόμηση, δύο κράτη ή οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση με γεωγραφικό διαχωρισμό βασισμένη σε φυλετική καταγωγή, όπως συνομοσπονδία ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) που με τις προβλεπόμενες χωριστικές ρυθμίσεις αναπόφευκτα οδηγεί σε δυο κράτη.

Υποστηρίζουμε σθεναρά μια πλήρως ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογραφές στο link

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe63m1oBHE6xgGYAul05FrP4e4q0RaQn5q499XpomfFXoj8wQ/viewform?fbclid=IwAR0pYgllbpunFDaY-JURPspsuZ5HGiFFr7ibrid8nZPxMl464z5U3VYjnl4

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ