Αρχική » Το σπρώξιμο Κασσελάκη από το «σύστημα Τσίπρα»

Το σπρώξιμο Κασσελάκη από το «σύστημα Τσίπρα»

από Γιάννης Ξένος

Του Γιάννη Ξένου

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία έβγαλαν εντελώς από την επικαιρότητα τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του. Οι εσωκομματικές εκλογές μετατέθηκαν για μια εβδομάδα και αυτό τον χρόνο, όπως ήταν αναμενόμενο, τον χρησιμοποιεί ο πιο επικοινωνιακός εκ των υποψηφίων, Στέφανος Κασσελάκης. Επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, έφτιαξε βιντεάκι με την επίσκεψη του στην Μακρόνησο, με γκέστ τον καλό του φίλο και συνοδοιπόρο ναύαρχο Αποστολάκη κ.ά.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής επίθεσης του Στ. Κασσελάκη εντάσσεται και η δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls με εντολέα την ιστοσελίδα militaire.gr. Η εταιρεία μέτρησε την εκλογική επιρροή των πέντε υποψηφίων. Το αποτέλεσμα της έρευνας υπήρξε «ανατρεπτικό»[1]. Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει την «έκπληξη» και προηγείται της Έφης Αχτσιόγλου, (42,2% έναντι 34,1%). Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζονται πέριξ του 9% (9,2% και 9,4%) ο Στέφανος Τζουμάκας κάτω από την μονάδα (0,9%) και οι αναποφάσιστοι στο 4,2%. Ενώ ο Κασσελάκης προηγείται ξεκάθαρα και σε μια σειρά άλλα ερωτήματα όπως, αν μπορεί να πετύχει την ανανέωση του κόμματος (50,9% έναντι 29,5 της Ε. Αχτσιόγλου), ποιος/α μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κ. Μητσοτάκη (46,2% έναντι 29,5%), ποιος/α μπορεί να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα (47,8% έναντι 30,2%). Όμως στην παράσταση νίκης η Έ. Αχτσιόγλου κάνει την ανατροπή της ανατροπής και προηγείται με διαφορά 51,3% έναντι 32,9%. Περίεργα αποτελέσματα, αλλά η εταιρεία για να είναι καλυμμένη στην ταυτότητα της έρευνα γράφει ότι συμμετείχαν 1.672 πολίτες που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το δείγμα βεβαίως θα ήταν αξιόπιστο αν οι ερωτηθέντες ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή δήλωναν ότι θα εγγραφούν μέχρι την Κυριακή, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, η «δημοσκόπηση» εξυπηρέτησε τον επικοινωνιακό σκοπό της, δηλαδή ότι ο «αλεξιπτωτιστής» Στ. Κασσελάκης έχει ρεύμα και μπορεί να κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Ψάχνοντας για την σχετικά άγνωστη κυπριακή εταιρεία δημοσκοπήσεων Real Polls διαπιστώνουμε ότι σχετίζεται με ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πέτρο Αλληλόμη.  Αρχικά κάτοχος του domain της εταιρείας ήταν ο Π. Αλληλόμης, εν συνεχεία όμως μετά από σχετικό δημοσίευμα αυτό άλλαξε[2]. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Π. Αλληλόμης το 2017 διορίστηκε από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, σε επιτροπή για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Τον Οκτώβριο του 2018 σε εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας μίλησε ως εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετήθηκε σε διυπουργική επιτροπή με την πΓΔΜ, ως αναπληρωματικό μέλος, στην θέση του Γιώργου Τσίπρα.  Το 2020 τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα μελετούσε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκε ο Νίκος Παππάς και αναπληρωτής του ο Γιώργος Τσίπρας[3].

Η εταιρεία είχε τακτική συνεργασία με την εφημερίδα Δημοκρατία και στις αρχές Μαΐου 2022 διενήργησε για λογαριασμό της έρευνα που εμφάνιζε την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 4,9 μονάδες (27,5% έναντι 22,6%)[4]. Μετά το δημοσίευμα των Παραπολιτικών, στα μέσα Ιουνίου του 2022 η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διέψευδε το δημοσίευμα των Παραπολιτικών[5]. Η τελευταία έρευνα της εταιρείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, διενεργήθηκε το διάστημα 4/11/22 έως 7/11/22 για την εφημερίδα One Voice[6]. Σε αυτήν η ΝΔ συγκέντρωνε 25,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1% και στην εκτίμηση ψήφου 35,1% και 30% αντίστοιχα, σίγουρα πολύ μακριά από 40% – 20% που ήταν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών.

Για το θέμα της αξιοπιστίας της Real Polls ας ασχοληθούν τα αρμόδια όργανα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά μας κάνει εντύπωση η ενεργοποίηση της εταιρείας μετά από 10 μήνες για να εξυπηρετήσει την επικοινωνιακή στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη. Το γεγονός ότι η εταιρεία συνδέεται με τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Τσίπρα, που είναι μεταξύ των 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν υπέρ Κασσελάκη, μας υποψιάζει ότι η ομάδα Τσίπρα συνεχίζει να στηρίζει με ζέση τον Στέφανο Κασσελάκη με στόχο την περαιτέρω μπαχαλοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι χθεσινές δηλώσεις της Ολγάς Γεροβασίλη, επίσης μέλος της ομάδας Τσίπρα, ότι «οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές» ή η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, επίσης μέλους της παλιάς προεδρικής ομάδας, ότι «δεν αναγνωρίζει την διαδικασία εκλογής προέδρου» δημιουργούν διχαστικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει την έκπληξη και νικήσει είναι πολύ πιθανόν να αποχωρήσουν μαζικά τα στελέχη γύρω από Έ. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτο κ.λπ. Αλλά ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το φαβορί και νικήσει η Έ. Αχτσιόγλου,  αλλά ο Στ. Κασσελάκης λάβει υψηλό ποσοστό,  το έργο της νέας ηγεσία να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και σε προοπτική διατήρησης της εκλογικής του δύναμης θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Η ομάδα Τσίπρα, με τον εξαφανισμένο Αλ. Τσίπρα να διατηρεί την μπαγκέτα του μαέστρου, βρίσκεται στο στοιχείο της, δηλαδή την αέναη δολοπλοκία, με την μόνη διαφορά ότι έχει κάνει ένα βήμα πίσω και στόχος της πια είναι το κόμμα που την ανέδειξε.

Υ.Γ. Στα ενδιαφέροντα ότι η τελευταία «έρευνα» που δημοσίευσε η Real Polls στην Δημοκρατία είχε αντικείμενο έρευνας τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας[7]. Το 48,3% απάντησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, το 43,9% ότι είναι αναποτελεσματικές, το 23,7% τις θεωρεί αναγκαίες, το 4,5% αποτελεσματικές και 4,4% δεν απάντησε. Οι «δημοσκόποι» έδειξαν τέτοιο ζήλο που αθροίζοντας τα νούμερα βγαίνει ποσοστό 124,8%. Τι κάνει η αγάπη στον Βλαδίμηρο….    


[1] Πανελλαδική έρευνα Γνώμης Real Polls.

[2]Θανάσης Φουσκίδης, «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραγγέλνει, η «Δηµοκρατία» σερβίρει: Πως σχετίζεται η Κουμουνδούρου με την RealPolls….», εφ. Παραπολιτικά, 30-5-2022,

[3] Ο Π. Αλληλόμης αρθρογραφούσε τακτικά από κοινού με τον Γ. Τσίπρα στην εφημερίδα Ντοκουμέντο για ενεργειακά ζητήματα, π.χ. «Τι να την κάνω τη φορολόγηση των υπερκερδών;», ή «Τα μέτρα Σκρέκα και τα μέτρα σε άλλες χώρες» κ.ά.

[4] «Δημοσκόπηση-κόλαφος της RealPolls! Σε ελεύθερη πτώση όλα τα κόμματα!», εφημερίδα Δημοκρατία, 12-5-22.

[5] Real Polls: Συκοφαντίες από τα «Παραπολιτικά», εφημερίδα Δημοκρατία.

[6] Real Polls Πανελλαδική Έρευνα Γνώμης, 4/11/22 λεως 7/11/22.

[7] «Β’ ΜΕΡΟΣ – REALPOLLS: Αποδοκιμασία για τις κυρώσεις στη Ρωσία», εφημερίδα Δημοκρατία, 21-9-22.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ