Αρχική » Τι περιμένει από την Αθήνα ο Ερντογάν;

Τι περιμένει από την Αθήνα ο Ερντογάν;

από Αναδημοσιεύσεις

του Λάζαρου Μαύρου

ΕΙΝΑΙ εύλογες άραγε οι ανησυχίες που διατυπώνονται, κατά πόσον η Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου, για ελλαδο-τουρκικό «καλό κλίμα» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, θα αποβεί ανασταλτική των προγραμμάτων της αναγκαίας επαύξησης της Αποτρεπτικής Ισχύος του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο;

– Και καταδεικνύεται, μήπως, ότι η ανακοπή και παραμέληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρξε ένας από τους ανομολόγητους στόχους, για τους οποίους ο Ερντογάν «ντύθηκε αρνάκι» και αφίχθηκε «αδελφικά» στο Κλεινόν Άστυ;

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ δηλαδή σχεδιασμός, με το γνωστό παλαιόθεν μοτίβο περί «ελληνο-τουρκικής φιλίας». Για να παρασύρει την Αθήνα ώστε να εγκαταλείψει την ήδη αρξάμενη ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων. Συγκεκριμένων δυνατοτήτων, τις οποίες η Άγκυρα, συναριθμώντας τες με τα χρονίζοντα ήδη δικά της προβλήματα καθήλωσης των αεροπορικών της εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αισθάνεται ότι επιβαρύνουν τον συσχετισμό ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δυσχεραίνουν την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών για «Γαλάζιες Πατρίδες», όπως βάφτισε εσχάτως τον νεο-οθωμανικό της επεκτατισμό για τα «βασικά στηρίγματα μίας επιθετικής στρατηγικής θάλασσας» που είχε σχεδιάσει από το 2001 με το «Στρατηγικό Βάθος» του (σελίδα 281) ο διατελέσας και στρατηγικός μέντορας του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ακόμη και στα ελεγχόμενα από το καθεστώς τηλεοπτικά μέσα, φανερά διατυπώνεται γοερώς πλέον η ανησυχία για το πλεονέκτημα και το προβάδισμα που απέκτησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα γαλλικά Ραφάλ, τα αμερικανικά Βάιπερ F-16 και την προοπτική των F-35. Έναντι της καθηλωμένης, λόγω των παρατεινόμενων προβληματικών τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, τουρκικής αεροπορικής ισχύος. Και την μη ευόδωση έως τώρα των προσπαθειών της Άγκυρας για την πρόσκτηση των ευρωπαϊκών μαχητικών Γιουροφάιτερ Ταϊφούν.

– Τουρκικά χείλη εκφωνούν στις τουρκικές τηλεοράσεις πόσο δυσμενής για την Τουρκία καθίσταται ο συσχετισμός αεροπορικών δυνάμεων μέχρι το 2032. Οπότε, ευελπιστούν ότι η εγχώρια πολεμική βιομηχανία θ’ αρχίσει να παράγει το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ. «Ευλογημένο» ήδη αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως από τον Ερντογάν. Ο οποίος διακήρυσσε κιόλας την 1η παρελθόντος Μαΐου ότι με το εν λόγω αεροσκάφος «θα ενοχλούμε όσους ενοχλούνται και στην απέναντι όχθη των υδάτων». Tώρα, για την τόνωση προφανώς του ηθικού του εσωτερικού ακροατηρίου, έχουν προγραμματίσει κιόλας την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΚΑΑΝ, 27η Δεκεμβρίου. Και προβάλλουν στις τηλεοράσεις ξανά τις διακηρύξεις 1ης Μαΐου του Ερντογάν…

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, όπως αυτά ιδίως επηρεάζουν δυσμενώς τη στρατιωτική της ισχύ, έναντι της ανάπτυξης της Αποτρεπτικής Ισχύος των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων, οδήγησαν τον Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη, 7.12.2023.

– Με αθηναϊκό «πιστοποιητικό καλού χαρακτήρα» προσδοκά να ξεκλειδώσει τις κλειστές πόρτες των μεγάλων ΝΑΤΟϊκών του συμμάχων για την ενίσχυση πρωτίστως της πολεμικής του αεροπορίας.

– Με την αναζωογόνηση των δοκιμασμένης αποδοτικότητας ψευδαισθήσεων του παρελθόντος περί «ελληνο-τουρκικής φιλίας», ελπίζει ότι το «καλό κλίμα» της Διακήρυξης των Αθηνών 7ης Δεκεμβρίου 2023 θα εκτρέψει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι, ώστε να συνυπολογίζεται στον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων, εκτός από τους αριθμούς των όπλων, και η συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί εσωτερικά, σε κάθε περίοδο, σε κάθε χώρα.

– Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για να ελπίζει πλέον να της προσφέρει μια «σταλμένη από τον Αλλάχ» ευκαιρία, κάποιος ελληνικός εμφύλιος διχασμός, όπως το 1922 με την Καταστροφή της Μικρασίας και το 1974 με την Καταστροφή στην Κύπρο. Ο Ελληνισμός ευτύχησε ν’ απαλλαγεί απ’ τις εμφύλιές του πανούκλες μετά την κατάρρευση της ανθελληνικής Χούντας εξαιτίας της προδοσίας που διέπραξε στις κυπριακές Θερμοπύλες.

– Αλλ’ η ίδια η ερντογανική επί εικοσαετίαν Τουρκία, επιπροσθέτως της ανοικτής πληγής του κουρδικού ζητήματος, δεν έπαυσε να αισθάνεται την εμφύλια απειλή. Προερχόμενη αφ’ ενός από τους Γκιουλενιστές, αφ’ ετέρου από τους Κεμαλιστές. Με ιδιαίτερα σημαντικής επικινδυνότητας εστίαση στα συμβαίνοντα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

– Όσα επιβλήθηκαν μετά την αιματηρή απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και οι διεργασίες ισλαμοποίησης του κεμαλικού στρατεύματος, δεν έχουν αποδώσει ακόμη τη βεβαιότητα απολύτως υποταγμένων και πιστών στον Ερντογάν ενόπλων δυνάμεων.

– Ενδεικτικά είναι τα συμβάντα επεισόδια αψιμαχιών προ μηνός στη Σχολή Πεζικού, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τις ερντογανικές εφημερίδες ως προερχόμενα από «χούντα ανθυπολοχαγών» των Κεμαλιστών. Απ’ την άλλη οι Κεμαλιστές κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι μετέτρεψε το στράτευμα σε υπάκουους διαταγών ιμάμηδων και σεΐχηδων και όχι των ανωτέρων τους στην ιεραρχία.

– Άλλο δηλωτικό της κρατούσας κατάστασης φόβων του καθεστώτος Ερντογάν απέναντι στον «ύποπτο» τουρκικό στρατό, είναι και το γεγονός που φάνηκε δημοσίως όταν στην παρέλαση του Αττίλα στην τουρκοκρατούμενη μεριά της Λευκωσίας κατά την επέτειο της 20ής Ιουλίου, τα στρατεύματά τους παρήλασαν μπροστά στον Ερντογάν με τυφέκια χωρίς τα… κλείστρα τους.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ είναι ότι η Τουρκία θέλει να εκτρέψει την Αθήνα από το πρόγραμμα αύξησης της αποτρεπτικής της ισχύος. Ώστε να συνεχίσει η ίδια ως «παλαιστής βαρέων βαρών» (Νταβούτογλου, σελ. 235) να επιβάλλει τη θέλησή της για την κλιμακωτή και αταλάντευτα επίμονη προώθηση της στρατηγικής νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην περιοχή. Η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος αποτελούν απαρασάλευτο στόχο του τουρκικού επεκτατισμού. Η όξυνση που επιχείρησε το 2020 η Άγκυρα απέτυχε, προσκρούοντας στην αντιστασιακή αποφασιστικότητα της Αθήνας. Αντί να υποκύψει στα παλαιόθεν φοβικά σύνδρομα η Ελλάς, αποδύθηκε συν τοις άλλοις και σε ραγδαία ενίσχυση αεροπορίας και ναυτικού. Αυτή η πολιτική απόφαση, με πιθανότητα προοπτικής και τη νεκρανάσταση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου, ασφαλώς προκάλεσε πονοκεφάλους στην Άγκυρα. Ιδιαίτερα στη συγκυρία των κακών σχέσεων που η ίδια η Τουρκία προκάλεσε με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Τα Ραφάλ και τα Βάιπερ στην ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία και η αναμενόμενη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Μπελαρά και κορβέτες προκαλούν ζαλάδες στον Ερντογάν. Και αυτές μάλλον παρήγαγαν την απόφασή του να ενδυθεί την προβιά του άκακου αρνιού. Ίσως παρασύρει τον Μητσοτάκη στην παγίδα παραμέλησης των εξοπλισμών.

ΑΡΧΕΣ του 2024 αναμένεται η πρώτη Μπελαρά από τα γαλλικά ναυπηγεία στην Ελλάδα. Ήδη της δόθηκε και το όνομα ΚΙΜΩΝ. Του αρχαίου Αθηναίου στρατηγού, που με τις τριήρεις του απελευθέρωσε την Κύπρο από τους Πέρσες το 450 π.Χρ. και πέθανε εν πλω στο Κίτιον. «Και νεκρός ενίκα» γράφει στην προτομή του. Όμως το επόμενο έτος 449 π.Χρ. η Αθήνα προχώρησε στην «Κάλλειον Ειρήνη» με τον Πέρση βασιλιά. Αφήνοντάς του και την Κύπρο. «Το ’χετε ξανακάνει χρόνια πριν, σ’ άλλους αιώνες, όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες», οιμωγούσαν οι στίχοι του Μιχάλη μας του Πασιαρδή, όταν η Χούντα της Αθήνας το 1974 μάς ξεπουλούσε στους Τούρκους…

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απ. 28 Δεκεμβρίου 2023 - 16:00

Δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί μια ευκαιρία «σταλμένη από τον Αλλάχ» για την Τουρκία;
Οι συμφωνίες της Μαδρίτης και το τι ακολούθησε μετά τα Ίμια, ήταν τα νέα δώρα εξευμενισμού από την Ελλάδα που όλο και κάτι θα μπορούσε και πάλι να δώσει. Ο Καραμανλής ήταν αυτός, επί Δημοκρατίας, που είπε ότι η Κύπρος κείται μακράν. Όπλα υπήρχαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν, διόλου απιθανό να επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Προσφάτως, Έλληνας πολιτικός της αριστεράς δήλωνε ότι σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να …τηλεφωνήσει σε ξένους συναδέλφους του για να βοηθήσουν, άλλος κάνει βαθιές υποκλίσεις (κυριολεκτικά) στον Ερντογάν. Τον εξευτελισμό του πρώην ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλου και συνεπώς της χώρας μας σε παλαιότερη επίσκεψη Ερντογάν την θυμάται κανείς; Εκτός από το επίπεδο του συμβολισμού, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στην σταθερά αυξανόμενη διάφορα ισχύος. Καλή η ενθάρρυνση, αρκεί να δίνει μακροπρόθεσμα παραγωγικά αποτελέσματα και να μη βασίζεται στις κακοτυχίες του αντιπάλου. Το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο μάλλον προσπαθεί να “βγάλει την υποχρέωση” ενώ διαχρονικά οι περιπτώσεις υποτροπιασμού του προς τη ραγιαδοποίηση είναι επαναλαμβανόμενες. Πολλές και μικρές συνεχείς υποχωρήσεις, αθροιστικά και σε βάθος χρόνου ισοδυναμούν με μία μεγάλη προδοσία. Μια ευνοϊκή συγκυρία δεν είναι λόγος εφησυχασμού και αισιοδοξίας, χρειαζόμαστε πολλά παραπάνω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ