Από τη Σύνταξη του Άρδην με πληροφορίες από τους Financial Times
Στο παρελθόν σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης κάθε γενιά έδειχνε να κινείται ως ένα σύνολο τόσο στις πολιτικές όσο και στις ιδεολογικές επιλογές της. Τα μέλη της μοιράζονται τις ίδιες διαμορφωτικές εμπειρίες, φτάνουν στα μεγάλα ορόσημα της ζωής την ίδια στιγμή και συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους.
Πώς πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις πληροφορίες που δείχνουν ότι η γενιά Z είναι υπερπροοδευτική σε ορισμένα θέματα, αλλά εκπληκτικά συντηρητική σε άλλα; Η απάντηση, σύμφωνα με την Alice Evans, επισκέπτρια συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες επί του θέματος, είναι ότι οι νέοι κάτω των τριάντα ετών σήμερα παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων, με τις νεαρές γυναίκες στο πρώτο στρατόπεδο και τους νεαρούς άνδρες στο δεύτερο.
Η γενιά Z είναι δύο γενιές, όχι μία. Σε πολλές χώρες όλων των ηπείρων, έχει ανοίξει ένα ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των νέων ανδρών και των γυναικών. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στις ίδιες πόλεις, στους ίδιους χώρους εργασίας, στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, ακόμη και στα ίδια σπίτια, δεν βλέπουν πλέον με τα ίδια μάτια. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του Gallup δείχνουν ότι μετά από δεκαετίες όπου τα δύο φύλα ήταν το καθένα περίπου ισομερώς κατανεμημένο σε «φιλελεύθερες» και «συντηρητικές» κοσμοθεωρίες, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών είναι τώρα 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο «φιλελεύθερες» από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Και αυτό το χάσμα δημιουργήθηκε μόλις μέσα σε έξι χρόνια.
Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία όπου παρουσιάζεται επίσης ένα χάσμα 30 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των νέων ανδρών και των συνομηλίκων τους γυναικών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το χάσμα είναι 25 μονάδες. Στην Πολωνία, στις εκλογές του 2023, σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας 18-21 ετών υποστήριξαν το δεξιό κόμμα Συνομοσπονδία, σε σύγκριση με μόλις το ένα έκτο των νεαρών γυναικών της ίδιας ηλικίας.
Εκτός της Δύσης, παρατηρούνται ακόμη πιο έντονες διαιρέσεις. Στη Νότια Κορέα υπάρχει πλέον ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των νέων ανδρών και γυναικών, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Κίνα. Ακόμα και στην Αφρική η Τυνησία παρουσιάζει ένα αντίστοιχο φαινόμενο. Σε όλες της χώρες αυτός ο δραματικός διχασμός είναι πολύ πιο έντονος στη νέα γενιά απ’ ό,τι στους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονται στα τριάντα χρόνια και πάνω. Το κίνημα #MeToo αποτέλεσε το βασικό έναυσμα. Αυτή η σπίθα βρήκε ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στη Νότια Κορέα, όπου η ανισότητα των φύλων παραμένει έντονη και ο ανοιχτός μισογυνισμός είναι συνηθισμένος. Στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες και γυναίκες ψήφισαν στα ίδια ποσοστά, οι νέοι άνδρες συντάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με το δεξιό κόμμα People Power και οι νέες γυναίκες υποστήριξαν το φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα σε σχεδόν ίσα και αντίστροφα ποσοστά.
Η περίπτωση της Κορέας είναι μια ακραία περίπτωση καθώς η κοινωνία της είναι πλέον σχισμένη στα δύο. Το ποσοστό γάμων έχει πέσει δραματικά και το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί κατακόρυφα, πέφτοντας σε 0,78 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2022, το χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Επτά χρόνια μετά την αρχική έκρηξη του #MeToo, η απόκλιση στις συμπεριφορές των δύο φύλων έχει γίνει αυτοσυντηρούμενη. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι σε πολλές χώρες οι ιδεολογικές διαφορές επεκτείνονται πλέον πέρα από αυτό το ζήτημα. Το χάσμα στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης φαίνεται να έχει προκαλέσει -ή τουλάχιστον να αποτελεί μέρος- μιας ευρύτερης μετακίνησης των νέων ανδρών και γυναικών σε αντίπαλα στρατόπεδα και σε άλλα θέματα. Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι νεαρές γυναίκες παίρνουν τώρα πολύ πιο woke θέσεις για τη μετανάστευση και τις φυλετικές διακρίσεις από ό,τι οι νεαροί άνδρες, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες παραμένουν ισοδύναμες. Στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες μετατοπίζονται προς τα αριστερά, ενώ οι άνδρες παραμένουν ακίνητοι, αλλά στη Γερμανία οι σημερινοί νέοι κάτω των 30 ετών είναι περισσότερο αρνητικοί προς τη μετανάστευση από ό,τι οι μεγαλύτεροι, και έχουν μετατοπιστεί προς το AfD.
Όλα αυτά επιδεινώνονται από το γεγονός ότι ο πολλαπλασιασμός των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες κατοικούν πλέον όλο και περισσότερο σε ξεχωριστούς χώρους και βιώνουν ξεχωριστές κουλτούρες. Πολύ συχνά οι απόψεις των νέων παραβλέπονται λόγω των χαμηλών ποσοστών πολιτικής συμμετοχής τους, αλλά αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, επηρεάζοντας πολύ περισσότερα από την απλή καταμέτρηση των ψήφων
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube