Γερμανικής Πρεσβείας καμώματα
Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα
Μάιος 1941: γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα, σκορπούν τον θάνατο στην Κρήτη. Γυναικόπαιδα εκτελούνται, χωριά καίγονται, ξεκληρίζονται. Εγκλήματα πολέμου σε “αντίποινα” της ηρωικής αντίστασης των Κρητικών που δεν δέχθηκαν να προσκυνήσουν το Τρίτο Ράιχ.
Το 1974, παραχωρείται στη Γερμανία ο χώρος του υψώματος 107, εκεί που κρίθηκε η Μάχη της Κρήτης κατά τη ναζιστική εισβολή, για να τιμήσουν και οι Γερμανοί τους δικούς τους νεκρούς, φτιάχνοντας το Γερμανικό Νεκροταφείο.
Σε μια πράξη, που τότε αμφισβητήθηκε έντονα, η τοπική κοινωνία παραμέρισε λοιπόν, τον πόνο και την άσβεστη οργή για τα εγκλήματα των Ναζί και παραχώρησε τον ιστορικό αυτό χώρο.
Μάιος 2024: Η γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με μια κατάπτυστη συμπεριφορά, απαγορεύει την είσοδο στο Γερμανικό Νεκροταφείο στα “Χανιώτικα νέα”, τα οποία όπως κάθε χρόνο, βρέθηκαν εκεί με τον συνεργάτη τους Γιάννη Κάκανο που επί 20 χρόνια καλύπτει τη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Δεν σας επιτρέπεται η είσοδος», του ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους. Για «κάποια παρεξήγηση για περυσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας που δεν ήθελε η πρεσβεία να επαναληφθεί» μας μίλησε τηλεφωνικά εργαζόμενη του Γερμανικού Νεκροταφείο που επικοινώνησε με τα γραφεία μας.
Όλα αυτά λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη του Γερμανού πρέσβη στα “Χανιώτικα νέα”, που μας καλούσε «να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις». Μόνο που τις «προκαταλήψεις» κατά πως φαίνεται, τις συντηρεί η ίδια η Πρεσβεία με συμπεριφορές… κατακτητή, που θέλει να ορίζει ποιος θα μπαίνει σε μια τελετή μνήμης και τι θα γράφει μια εφημερίδα.
Πρακτικές – συμπεριφορές, απαράδεκτες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Οι εποχές που το Γερμανικό κράτος περιόριζε την κυκλοφορία πολιτών και “ενημέρωνε” με ρίψη φυλλαδίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
* «Εingang verboten»: Η ναζιστική επιγραφή «απαγορεύεται η είσοδος» που συναντούσαν οι Έλληνες στα χρόνια της Κατοχής.
1 ΣΧΟΛΙΟ
το 1974, επί χούντας ή μεταπολίτευσης;