Αρχική » Βαρκελώνη: Καταργεί τις άδειες για Airbnb έως το 2028 για να λύσει το στεγαστικό

Βαρκελώνη: Καταργεί τις άδειες για Airbnb έως το 2028 για να λύσει το στεγαστικό

από Άρδην - Ρήξη

Μαγιόρκα, κάτοικοι διαμαρτύρονται ενάντια στον υπερτουρισμό

Με το μέτρο αυτό θα μπουν στην αγορά πάνω από 10.000 διαμερίσματα καθώς τα ενοίκια στην πόλη έχουν αυξηθεί κατά 68%.

από την huffingtonpost.gr

Η Βαρκελώνη, μια από τις πόλεις της Ισπανίας που «βουλιάζει» από τον τουρισμό, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση Airbnb διαμερισμάτων έως το 2028.

Μια απροσδόκητα δραστική κίνηση που στοχεύει στο να περιορίσει το τεράστιο κόστος στέγασης και να κάνει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Jaume Collboni, που παρέρχεται από την Αριστερά, δήλωσε ότι έως τον Νοέμβριο του 2028, η Βαρκελώνη θα καταργήσει τις άδειες Airbnb για 10.101 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», είπε ο Collboni στο δημοτικό συμβούλιο.

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές οικονομικά συνθήκες για τους κατοίκους της πόλης καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 38%.

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει γίνει κινητήρια δύναμη της ανισότητας, ιδιαίτερα για τους νέους, πρόσθεσε η δήμαρχος.

Οι κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού – η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο – αλλά για τους κατοίκους της περιοχής τα πράγματα είναι δύσκολα.

Πολλοί δήμοι στην Ευρώπη, έχουν ανακοινώσει την τελευταία δεκαετία περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, όπως στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τη Λισαβόνα και το Βερολίνο.

Φυσικά, από την απόφαση αυτή κερδισμένα αναμένεται να βγουν τα ξενοδοχεία της Βαρκελώνης. Ωστόσο, το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης απαγορεύτηκε από το 2015 έως και το 2023, με τον Collboni να είναι πρόθυμος να χαλαρώσει τον περιορισμό.

Η Καταλανική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 9.700 παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων από το 2016 ενώ σχεδόν 3.500 διαμερίσματα έχουν ανακτηθεί για να χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία για τους κατοίκους της περιοχής.

Η Σοσιαλίστρια υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ