Αρχική » Η Λευκωσία οφείλει να μπλοκάρει την εκλογή Σινιρίογλου στον ΟΑΣΕ

Η Λευκωσία οφείλει να μπλοκάρει την εκλογή Σινιρίογλου στον ΟΑΣΕ

από Αλέκος Μιχαηλίδης

Δεν είναι δυνατόν, η Κύπρος να συμμετέχει σε Οργανισμό με επικεφαλής εκπρόσωπο μιας χώρας η οποία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και δεν αναγνωρίζει και το κράτος-μέλος.

του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ενδεικτική της αδιάφορης, δυστυχώς, στάσης των Αθηνών για το Κυπριακό είναι και η κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για δύο κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ.

Οι δύο χώρες, με σκοπό ασφαλώς να αναδείξουν τη νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση, προωθούν την υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρίογλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού και εφόσον κάποιο μέλος δεν σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία της ομοφωνίας, η εκλογή θα εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία.

Ο Σινιρίογλου έχει και τη στήριξη της Ρωσίας, η οποία είναι ακόμα μέλος του ΟΑΣΕ.

Εάν η Κύπρος δεν σπάσει την ομοφωνία της διαδικασίας, θα φανεί πως υποστηρίζει τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας, ενώ αν μπλοκάρει την εκλογή, θα χρεωθεί το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αγνόησαν φυσικά τη δύσκολη θέση της Λευκωσίας, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, αποδεικνύοντας και την περιθωριοποίηση του κυπριακού ζητήματος μέσω αυτής της ανυπόφορης ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Η Λευκωσία, όμως, οφείλει να μπλοκάρει την εκλογή Σινιρίογλου, όποιο κόστος κι αν προκαλέσει στον ΟΑΣΕ αυτή η εμπλοκή. Δεν είναι δυνατόν, η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει σε Οργανισμό με επικεφαλής εκπρόσωπο μιας χώρας η οποία όχι μόνο κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος αλλά δεν αναγνωρίζει και το κράτος-μέλος.

Στην Αθήνα όφειλαν να το σκεφτούν παρά να γιορτάζουν την σημαδεμένη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» εις βάρος της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ