Αρχική » BYD: Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανοίγει εργοστάσιο 1 δισ. δολ. στην Τουρκία

BYD: Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανοίγει εργοστάσιο 1 δισ. δολ. στην Τουρκία

από Άρδην - Ρήξη

Θα δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας και θα αρχίσει την παραγωγή έως τα τέλη του 2026

Από την Ναυτεμπορική

Συνεχίζοντας την επέκτασή της στο εξωτερικό η BYD, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, κατέληξε σε συμφωνία 1 δισ. δολαρίων για την ανέγερση εργοστασίου στην Τουρκία.

Το νέο εργοστάσια θα μπορεί να παράγει έως και 150.000 αυτοκίνητα ετησίως, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Θα δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας και θα αρχίσει την παραγωγή έως τα τέλη του 2026. Η συμφωνία υπεγράφη σε μία ειδική εκδήλωση παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του διευθύνοντος συμβούλου της BYD, Γουάνγκ Τσουανφού.

Η επένδυση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στις κινεζικές εταιρείες ηλεκτροκίνησης. Η BYD μόλις την περασμένη εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπη με έξτρα δασμό 17,4% στα οχήματα, που μεταφέρει από την Κίνα στην Ε.Ε. και τα οποία ήδη βαρύνονταν με δασμό εισαγωγής 10%.

Το πλεονέκτημα της Τελωνειακής Ένωσης

Οι Κινέζοι θέλουν μεταξύ άλλων να αξιοποιήσουν την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσα οχήματα κατασκευαστούν σε τουρκικό έδαφος, θα μπορούν να αποφύγουν τον έξτρα δασμό του 17,4% για την πώλησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πάντως ότι και η Τουρκία έχει επιβάλλει δασμό 40% στις εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων για να στηρίξει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.  Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν επιβάλλει δασμό 100% στα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας.

Οι άλλες επενδύσεις της BYD στο εξωτερικό

Το εργοστάσιο στην Τουρκία είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό που ανακοινώνει η BYD μέσα σε λίγες ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη άνοιξε το πρώτο εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη, το οποίο θα έχει ετήσια παραγωγή 150.000 οχημάτων και αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας. Στα σκαριά βρίσκεται και η κατασκευή νέου εργοστασίου στο Μεξικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γ.Φ. 12 Ιουλίου 2024 - 08:05

Αγαπητή σύνταξη Άρδην,

Διαβάζω με ενδιαφέρον και συμφωνώ σχεδόν πάντα με τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσιεύετε. Πριν ενα ακριβώς μήνα είχατε αναδημοσιεύσει άρθρο του κ. Στούπα που έγραφε εμμέσως ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις
https://ardin-rixi.gr/archives/257447
σαν συνέπεια των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα της ΕΕ στη Κίνα.
Μάλιστα ο κ. Στούπας επικαλούταν τους Times -έτσι φαίνεται λένε τους Financial Times του Λονδίνου στο κολωνάκι για να κάνει τους ισχυρισμούς του πιο αληθοφανείς. Στο άρθρο των “Times” νύξη σε Πειραιά ή Ελλάδα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι σ’αυτό που διάβασα εγώ.
Αυτή η αναδημοσίευση σας για το εργοστάσιο της BYD είναι η καλύτερη απάντηση για την αξιοπιστία του.
Οι δασμοί όντως θα φέρουν/φέρνουν κινεζικές επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ ή χώρες που έχουν τελωνειακή σύνδεση (Τουρκία). Έτσι οι τούρκοι θα “παράγουν τα όνειρά τους-Build Your Dreams” φτιάχνοντας κινέζικα οχήματα. Οι Έλληνες;
Καμιά εταιρεία και καμιά χώρα δε πρόκειται να κάνει σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα όσο αυτή “κυβερνάται” από τα παρόντα κόμματα εξουσίας. Όσοι αφήνουν να εννοείται κάτι άλλο απλά είναι έμποροι ελπίδας για λογαριασμό τρίτων.
Βεβαια αν οι τρεις εξουσίες είναι αυτές που είναι στην Ελλάδα, γιατί η 4η (δημοσιογραφία) που υποτίθεται τις ελέγχει να είναι διαφορετική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ