Αρχική » “Όμηροι” του καύσωνα τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη

“Όμηροι” του καύσωνα τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη

από Αναδημοσιεύσεις

Από την ιστοσελίδα energygame.gr

Οι αντοχές των δικτύων ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη θα δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο πρωτόγνωρος καύσωνας –με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου- που πλήττει το τελευταίο 10ήμερο την Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα επεκταθεί προς δυσμάς, αυξάνοντας τη ζήτηση για ρεύμα, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα στοιχείων του εξοπλισμού (μετασχηματιστές κλπ.) και εγείροντας τον κίνδυνο για μπλακάουτ.

«Η υπερθέρμανση προκαλεί στα δίκτυα όλα τα φαινόμενα που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων, δηλαδή φωτιές, δυσλειτουργίες και ενίοτε διακοπές ρεύματος», δηλώνει στο πρακτορείο Montel ο Λορέντζο Σπαντόνι, στέλεχος της Pixil Batteries. Και προσθέτει: «Τα μπλακάουτ συμβαίνει επειδή ενεργοποιούνται συστήματα προστασίας των μετασχηματιστών που σβήνουν προτού πιάσουν φωτιά όταν υπερθερμαίνονται».

Οι μετεωρολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι τις επόμενες ημέρες θα καταφτάσει στη Ευρώπη ο αφρικανικός κυκλώνας «Χάρων» που απειλεί να σπάσει τα ευρωπαϊκά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το νέο κύμα καύσωνα θα είναι ακόμα πιο έντονο στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρουμανία να εκδίδει «πορτοκαλί συναγερμό» καθώς προβλέπονται θερμοκρασίες 42 βαθμών υπό σκιά στο Βουκουρέστι που βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα εδώ και μέρες. Στο ίδιο…«καζάνι» αναμένεται να «βράσουν» η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία και ολόκληρη η βαλκανική χερσόνησος.

Και όλα αυτά ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το μεγάλο «αλυσιδωτό» μπλακάουτ που έπληξε τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε Αλβανία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο στις 21 Ιουνίου εξαιτίας του ανοίγματος δυο Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV. Την περασμένη Κυριακή, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Βόρειο Μακεδονία υποχρέωσε τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας Mepso να θέσει εκτός λειτουργίας δυο Γραμμές Μεταφοράς την περασμένη Κυριακή και να «βγάλει από την πρίζα» τη θερμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής στη Μπίτολα, ισχύος 700 MW, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  για 30 ημέρες. Ήταν δε ο βασικός λόγος που η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στη χώρα εκτοξεύτηκε πάνω από τα 200 ευρώ/MWh. Την περασμένη Τρίτη, το Κόσοβο πραγματοποίησε ημερήσιες εισαγωγές ηλεκτρισμού της τάξης των 300 MWh εξαιτίας της μαζικής χρήσης κλιματιστικών που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό κατά 11% και ιστορικό ρεκόρ κατανάλωσης πάνω από τα 11 GW στις 11 Ιουλίου.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας Aemet εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού προειδοποιώντας για ακραία υψηλές θερμοκρασίες από την Τετάρτη και μετά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στη χώρα (και στη γειτονική Πορτογαλία) σημείωσε υψηλό έτους, στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ισπανίας Red Electrica προέβλεψε ότι η ζήτηση για ηλεκτρισμό θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στις 29 GWh ημερησίως και θα κορυφωθεί σε υψηλό εξαμήνου πάνω από τις 31 GWh την Παρασκευή. Τις περασμένες εβδομάδες το δίκτυο διανομής στο Μιλάνο παρουσίασε δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της πόλης.

«Εάν δεν ενισχυθούν τα δίκτυα, τα προβλήματα θα επανεμφανιστούν», σχολίασε ο Κοράντο Ματότσι, επικεφαλής της εταιρείας ενεργειακών προβλέψεων MycSolutions. «Είναι καλοκαίρι και αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες γίνονται η νέα κανονικότητα». Σύμφωνα με τον Σπαντόνι, η προσθήκη μπαταριών συμβάλλει στη μείωση των αιχμών της ζήτησης, αποκλιμακώνοντας την πίεση στον εξοπλισμό των δικτύων. Προς την ίδια κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών και η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς. Γι’ αυτό στην Ιταλία ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Terna εργάζεται για την μεταφορική ικανότητα ηλεκτρισμού μεταξύ του Νότου και του Βορρά για την εξισορρόπηση των περιοχών παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ