Αρχική » Χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση η Κύπρος θα χάσει πάνω από 6 δις. ευρώ

Χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση η Κύπρος θα χάσει πάνω από 6 δις. ευρώ

από Αναδημοσιεύσεις

– Μετά το τελεσίγραφο της Nexans η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει…

Από τον Φιλελεύθερο

Ενώ η κυβέρνηση της Κύπρου και οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς της καθυστερούν να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, οι εξελίξεις “τρέχουν” σε βάρος της μόνης ενεργειακής υποδομής που θα συνδέσει τη χώρα με το ενιαίο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης και θα μειώσει μέχρι 300-400 ευρώ το χρόνο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές.

Παρά τις τεράστιες και συνεχόμενες προσπάθειες του Φορέα Υλοποίησης του έργου, του ΑΔΜΗΕ Ελλάδας, η εταιρεία κατασκευής των καλωδίων Nexans του απέστειλε επιστολή με την οποία ξεκαθαρίζει ότι:

·Αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν κλείσει οι ρυθμιστικές και άλλες εκκρεμότητες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector), τότε ο διεθνής όμιλος θα προχωρήσει σε αναστολή εργασιών για το καλώδιο από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι εάν ενεργοποιηθεί ξανά το έργο, θα αυξηθεί το κόστος του, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει η Κύπρος, λόγω του ότι έγινε με δική της ευθύνη η όλη καθυστέρηση.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική για το όλο έργο καθώς περιορίζει ασφυκτικά το χρόνο για πολλές διαβουλεύσεις και επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Εάν επισυμβεί αυτό που προειδοποιεί η Nexans, τότε η Κύπρος:

·Θα χάσει τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει μια σοβαρή ενεργειακή υποδομή, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (περίπου 300 – 400 ευρώ το χρόνο) για τους Κύπριους καταναλωτές.

·Θα παραμείνει εκτός του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

·Θα αποστερηθεί της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των 657 εκατ. ευρώ.

·Θα στερηθεί ένα πόσο της τάξης των 6 δις. ευρώ που υπολογίζεται ως το συνολικό κοινωνικό όφελος, που αφορά την υποκατάσταση των καυσίμων, τα πρόστιμα από τους ρύπους κ.α.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που το κόστος του έργου 1.9 δις ευρώ θα επιβαρύνει ελάχιστα τους καταναλωτές και συγκεκριμένα με 0.6 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

•Στο στάδιο της κατασκευής (έως το 2029) η επιβάρυνση θα ισούται με 30 ευρώ ετησίως, δηλαδή με 2,5 ευρώ μηνιαίως.

•Στο στάδιο της λειτουργίας (από το 2030), η εξοικονόμηση θα υπερβαίνει τα 425 ευρώ ετησίως, δηλαδή τα 35,5 ευρώ μηνιαίως.

Είναι φανερόν ότι η Κύπρος οδεύει στο να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων ακόμα ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής, με τεράστιες οικονομικές απώλειες για την οικονομία και τους καταναλωτές της.

Ακόμα, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εξέλιξης που θα την κρατήσει μακριά από τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς και τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας – κατεχομένων.

Οι στιγμές  είναι κρίσιμες, όχι μόνο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά για τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου.

Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης, των κομμάτων και των Ρυθμιστικών Αρχών της Κύπρου.  Η κλεψύδρα, ήδη, άρχισε να αδειάζει…

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Νοστος 1 Σεπτέμβριος 2024 - 22:58

Έχει υπολογίσει όμως κανείς πόσα θα πληρώσει η Κύπρος και ο κύπριος πολίτης αν η Κύπρος υπογράψει τη συμφωνία και το έργο δεν γίνει επειδή η Τουρκία θα το σταματήσει στρατιωτικά με το ετσι θελω;
Η Κύπρος ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας από τα συμβαλλόμενα κράτη για το έργο. Τις οποιες εγγυήσεις αυτά δεν δίνουν.
Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα να παίζει με τα λεφτά των πολιτων της. Και ούτε θα δεχθεί να υποχρεωθεί να πληρώνει ένα έργο αν αυτό δεν γίνει λόγο εξωτερικού παράγοντα.
Δεν θέλουν να κινδυνεύουν δηλαδή να πληρώνουν για ρεύμα το οποίο δεν θα πάρουν ποτέ.
ΥΓ: Η Ελλάδα έχει κάψει αρκετές φορές την Κύπρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρδην - Ρήξη 2 Σεπτέμβριος 2024 - 09:52

Το κόστος, όπως αναφέρει το άρθρο είναι ελάχιστο μπροστά στο μακροπρόθεσμο όφελος. Η κυπριακή ηγεσία φοβάται την τουρκική αντίδραση και είναι έρμαιο διαφόρων συμφερόντων που θέλουν η Κύπρος να καίει μαζούτ και να είναι ενεργειακά εξαρτημένη. Διαβάστε το άρθρο από τον Φιλελέυθερο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ