Αρχική » Η αποσιωπούμενη απόπειρα μαζικής εξόντωσης των Χριστιανών της Αφρικής

Η αποσιωπούμενη απόπειρα μαζικής εξόντωσης των Χριστιανών της Αφρικής

από Άρδην - Ρήξη

Πανηγυρισμοί στη Μπουρκίνα Φάσο για τους Ρώσους μισθοφόρους Βάγκνερ: είναι αμφίβολο αν μπορούν να νικήσουν τους ισλαμιστές (φωτογραφία αρχείου) Φωτογραφία: Picture Alliance / ASSOCIATED PRESS | Kilayé Bationo / JF-Montage

Από τη Μπουρκίνα Φάσο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα

Από την ιστοσελίδα newsfire.gr

Η σφαγή περίπου 600 χριστιανών στην Μπουρκίνα Φάσο από ισλαμιστές δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Αφρική. Ο ισλαμισμός απειλεί όλο και περισσότερες χώρες. Είναι αμφίβολο αν οι Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ μπορούν να εξομαλύνουν την κατάσταση. Όπως και να έχει, οι συνέπειες είναι δυσμενείς για την Ευρώπη.

  • Γράφει ο Φέρντιναντ Φόγκελ

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι πλέον ένα εξαγωγικό χτύπημα – μια θανατηφόρα ιδεολογία που αφήνει το αιματηρό της σημάδι σε πολλά μέρη του κόσμου. Αλλά πουθενά δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα και ανελέητα όσο στην Αφρική. Βόρεια και νότια της ερήμου Σαχέλ, μέσα από τις ασταθείς και εν μέρει καταρρεύσασες κρατικές δομές, η τρομοκρατία έχει πάρει το δρόμο της βαθιά στην καρδιά της ηπείρου. Παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους έχουν ριζώσει σχεδόν σε κάθε χώρα της περιοχής αυτής και η κτηνωδία τους δεν έχει όρια.

Αυτό είναι ιδιαίτερα δραματικό στη Μπουρκίνα Φάσο, όπου η ισλαμιστική τρομοκρατία κλιμακώνει μια ήδη εύθραυστη κατάσταση. Μια σφαγή που έλαβε χώρα στη μικρή πόλη Μπαρσαλόγκο αποκάλυψε την πλήρη έκταση της καταστροφής – χειρότερη από ό,τι φαινόταν αρχικά.

Στις 24 Αυγούστου 2024, τρομοκράτες της ομάδας «Jamāʿat Nusrat al-Islām wa-l-Muslimīn», που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, επιτέθηκαν στην πόλη Μπαρσαλόγκο. Οι άνθρωποι που είχαν κατασκευάσει χαρακώματα γύρω από την πόλη τους για λογαριασμό του στρατού, για να προστατευτούν από τέτοιες επιθέσεις πέθαναν αντ’ αυτού μέσα σε αυτά τα χαρακώματα. Τα μισοτελειωμένα χαρακώματα έγιναν παγίδες θανάτου καθώς οι τζιχαντιστές οδηγούσαν συστηματικά κατά μήκος των χαρακωμάτων και πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν. Η αρχική αναφορά των κυβερνητικών αρχών έκανε λόγο για 200 νεκρούς, αλλά δημοσιογράφοι του CNN και αναφορές της γαλλικής κυβέρνησης μιλούν για πολύ περισσότερα θύματα: Έως και 600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σφαγιάστηκαν.

Μισθοφόροι της Βάγκνερ σπεύδουν να στηρίξουν τη χούντα στη Μπουρκίνα Φάσο

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ισλαμιστές πανηγυρίζουν για τις πράξεις τους και δημοσιεύουν βίντεο από τις εν ψυχρώ ενέργειές τους – τα κακόβουλα γέλια, τις κραυγές των θυμάτων και το στακάτο των όπλων ταχείας βολής. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην πρόσφατη ιστορία της Αφρικής.

Η οργή ξέσπασε στον πληθυσμό σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται ότι δεν είναι πλέον σε θέση να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Η στρατιωτική ηγεσία, ωστόσο, αρνείται κάθε ευθύνη και προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές. Η χούντα ελπίζει αυτή τη στιγμή σε βοήθεια από τους Ρώσους μισθοφόρους της Δύναμης Βάγκνερ, η οποία επιχειρεί στη χώρα με δικές της μονάδες και προσπαθεί να στηρίξει τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα τους κατά των ισλαμιστών.

Οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και άλλων κρατών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, αποσύρονται όλο και περισσότερο από την Αφρική. Αντιθέτως, αφήνουν το πεδίο στη Ρωσία. Όμως η επιτυχία παραμένει αμφίβολη: παρά την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων, οι τρομοκράτες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι και 80 μαχητές της Βάγκνερ σκοτώθηκαν πρόσφατα σε ενέδρα στο Μάλι. Μέχρι και 4.000 ενεργοί τζιχαντιστές πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στην περιοχή. Μετακινούνται ως επί το πλείστον ανενόχλητοι μεταξύ των διαφόρων χωρών, περνώντας εύκολα τα μακρά σύνορα μεταξύ Μάλι, Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο και Γκάνας, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ασφαλιστούν.

Ο ισλαμισμός θέτει σε κίνδυνο όλο και περισσότερες χώρες

Τα τελευταία δέκα χρόνια, αμέτρητες μικρές ισλαμιστικές ομάδες έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αφρικής, λειτουργώντας τόσο τοπικά όσο και σε ευρύτερες περιοχές. Χώρες όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες κάποτε είχαν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την εξτρεμιστική τρομοκρατία, αντιμετωπίζουν τώρα την αυξανόμενη επιρροή του ισλαμισμού. Οι ομάδες αυτές στρατολογούν όλο και περισσότερο νέους ανθρώπους και αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακό φαινόμενο έχει πλέον εξελιχθεί σε μια βαθιά απειλή που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αυτών των χωρών.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία και οι μισθοφόροι της επιτύχουν στον αγώνα κατά του ισλαμισμού, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα. Η Δύση όχι μόνο θα έχανε την επιρροή της, αλλά και θα θεωρούνταν από πολλά αφρικανικά κράτη ως ένας ανίκανος παίκτης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας ή αν η τρομοκρατία θα συνεχίσει να μαίνεται ανεξέλεγκτα στο Σαχέλ. Η αυξανόμενη αστάθεια στη Δυτική Αφρική θα μπορούσε να είναι η αιτία για πολλούς ανθρώπους να διακινδυνεύσουν το επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη.

Η τρομοκρατία θα μπορούσε να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές

Μετά την πτώση του Καντάφι, οι μεταναστευτικές διαδρομές στη Βόρεια Αφρική έχουν γίνει ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και το λαθρεμπόριο ανθρώπων ανθεί. Με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών να αποσταθεροποιεί όλο και περισσότερες περιοχές, η περιοχή μπορεί να γίνει όλο και περισσότερο σημείο εκκίνησης μεταναστευτικών κινήσεων. Η αστάθεια και η έλλειψη προοπτικών θα μπορούσαν να βάλουν πολλούς Δυτικοαφρικανούς στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τις ανοιχτές οδούς προς την Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αυξημένο κύμα μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου.

Όταν η Γαλλία έκλεισε την πρεσβεία της στον Νίγηρα τον Οκτώβριο του 2023 και απέσυρε τους τελευταίους στρατιώτες της, ήταν μια συμβολική τελευταία πράξη για την άλλοτε κυρίαρχη αποικιακή δύναμη στη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Παρίσι θα μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Δυτική Αφρική σε ένα σκελετό περίπου 600 συμβούλων, εκπαιδευτών και προσωπικού υποστήριξης τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και η πρώην Grande Armée είναι πλέον πολύ μικρή, πολύ αδύναμη και πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά πού θα εστιάσει την προσοχή της.

Πηγή: Junge Freiheit

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ