Αρχική » Τουρκία: Νέα σφαγή Κούρδων στην επαρχία Σιρνάκ

Τουρκία: Νέα σφαγή Κούρδων στην επαρχία Σιρνάκ

από admin

Τουλάχιστον 36 άμαχοι Κούρδοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου, από βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας εναντίον κουρδικού χωριού στην επαρχία Σιρνάκ, στα κρατικά σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε πως έγινε η επίθεση, χαρακτηρίζοντας την «ατυχή φόνο αμάχων».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, υπενθύμισε μια πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Μιλώντας για τη εξέγερση στη Συρία εναντίον του Άσσαντ, ο Ερντογάν είχε πει πως «Μια κυβέρνηση που σκοτώνει το λαό της χάνει τη νομιμοποίηση της». Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως «Χρησιμοποιώ αυτά ακριβώς τα λόγια σε σχέση με τον Ερντογάν».

Όλοι οι σκοτωμένοι στο βομβαρδισμό είναι έφηβοι και νέοι, πάρα πολλοί από 12 μέχρι 18 χρονών. Τουλάχιστον 27 από τους σκοτωμένους είναι συγγενείς. Η περιοχή είναι φτωχή, και ο μόνος πόρος συντήρησης των ανθρώπων είναι το εμπόριο με τη περιοχή μέσα στο ιρακινό κράτος. Όλα αυτά είναι γνωστά στις τουρκικές αρχές, και δεν υπάρχει καμμιά βάση για «επιχείρηση εναντίον ανταρτών».

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας, δηλ. ο ανταρτικός στρατός του Κουρδιστάν, δήλωσαν πως η πιο κοντινή παρουσία ανταρτών είναι δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης. Οι αντάρτες ποτέ δεν θα δρούσαν σε περιοχή όπου καθημερινά περνούν πολίτες.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε επίσης πως από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ, όταν άρχισε ο βομβαρδισμός, πετούσαν στη περιοχή μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροπλάνα. Πολλές ώρες πριν από την επίθεση, ο τουρκικός στρατός έκλεισε το πέρασμα προς το Ιράκ, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στη περιοχή δεκάδες άνθρωποι περιμένοντας να περάσουν μέσα στο Ιράκ. Δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να μη γνώριζε ο τουρκικός στρατός πως αυτοί που βομβάρδιζε ήταν άμαχοι πάνω σε μουλάρια.

Οι Κούρδοι που βρίσκονται στη Κύπρο θα κάνουν μια πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, στην οδό Ναυαρίνου 10, στη Λεμεσό, προς τη περιοχή του Μώλου στη παραλία.

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν <<Θεόφιλος>>

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ